Mijn Burgerprofiel
Mijn Burgerprofiel, de essentiële schakel in uw digitale dienstverlening
U bent ...
U wil ...
Ontdek Mijn Burgerprofiel
Mijn Burgerprofiel biedt overheden een end-to-end oplossing. Kies zelf hoe u uw digitale dienstverlening uitbouwt: modulair, flexibel en pragmatisch.
Ook uw dienstverlening hoort thuis op Mijn Burgerprofiel. Lees hier waarom in 5 krachtige argumenten en maak zelf de link.
In de kijker: Als lokaal bestuur digitaal accelereren met Mijn Burgerprofiel? Doe de QUICKSCAN
Digitale dienstverlening kreeg bij lokale besturen nooit meer aandacht dan vandaag. Koppelen met Mijn Burgerprofiel, hét online overheidsloket, is een gemakkelijke manier om de digitale dienstverlening te boosten. Met de QUICKSCAN ontwikkelde Digitaal Vlaanderen een toegankelijke tool waarmee lokale besturen advies op maat kunnen krijgen. Het QUICKSCAN-rapport helpt hen digitaal accelereren met Mijn Burgerprofiel.
Nieuws
De Panne was één van de eerste lokale besturen die in 2022 tekende voor de gemeentelijke versie van de Mijn Burgerprofiel-app. De visie op klantgerichte dienstverlening als lokale overheid was meteen een match in de samenwerking met Mijn Burgerprofiel: eenvoud voor de gebruiker staat voorop. Na een uitgebreide testperiode was in oktober 2023 de tijd rijp om de ‘De Panne app’ bij het grote publiek bekend te maken. Dankzij een doeltreffende communicatiecampagne maken een jaar later al 4.000 Pannenaars gebruik van de gemeente app.
Digitaal Vlaanderen plant eind 2024 en begin 2025 een reeks nieuwe functionaliteiten voor Mijn Burgerprofiel en Verenigingsloket. Deze verbeteringen zullen onze platformen nog gebruiksvriendelijker en toekomstbestendiger maken. Zo bouwen we verder aan een inclusieve en efficiënte dienstverlening voor alle burgers.
In onze snel digitaliserende wereld is een digitale oproepingsbrief voor de verkiezingen meer dan welkom. 38 gemeenten laten hun inwoners nu al geldig stemmen als ze de oproepingsbrief op hun smartphone tonen. Dat kan zelfs offline, want in Mijn Burgerprofiel kunt u de oproepingsbrief downloaden en opslaan in de digitale wallet. Het groeiend aantal gebruikers van Mijn Burgerprofiel leidt ook tot meer aanvragen van Vlaamse en lokale besturen die hun diensten op het platform willen aanbieden. Voor hen wordt elke dinsdag een vrij spreekuur georganiseerd. Oproepingsbrief kwijt? Geen probleem. Steeds meer mensen vinden het gewoon handiger om hun zaken met de overheid digitaal af te handelen. Toch zijn er altijd weer veel stemmers die op het laatste moment hun kiesbrief niet terugvinden. Of zoals in dit artikel van de VRT , een door de slakken aangevreten kiesbrief in de bus vinden. In ieder geval, de deelnemende gemeenten zijn enthousiast, want elk jaar opnieuw worden gemeentebesturen overstelpt door mensen die een duplicaat aanvragen. Dankzij de digitale kiesbrief, is dit probleem deels opgelost. Oproepingsbrief verkiezingen 2024 in Mijn Burgerprofiel. Vlaamse en lokale besturen kunnen elke dinsdag vragen stellen. Mijn Burgerprofiel wint elke dag aan belang. Met de digitale geboorteaangifte en weldra ook de dienstencheques zullen meer en meer burgers de weg naar het platform vinden. Vlaamse en lokale overheden begrijpen dat ze via het platform hun diensten dichter bij de burger kunnen brengen en daardoor stijgt ook de vraag naar nieuwe aansluitingen. Om op de vele vragen een antwoord te bieden, wordt elke dinsdagvoormiddag, tussen 10:30 en 11:30 uur, een vrij spreekuur via Teams georganiseerd. Zo kunt u deelnemen aan het spreekuur Sluit elke dinsdagvoormiddag, tussen 10:30 en 11:30 uur aan via deze Teams -link. Meer informatie over Mijn Burgerprofiel. Kies uw profiel op onze website en verken de pagina’s op uw maat Ontdek hoe Mijn Burgerprofiel werkt Laat u inspireren met onze klant-en-klare documenten en communiceer helder met burgers en partners dankzij de rubriek Communicatietools voor partners. De digitale oproepingsbrieven werden mogelijk gemaakt dankzij het project Burgerloket. Mechelen leidt het project Burgerloket. Samen met 38 steden en gemeenten, de FOD Binnenlandse Zaken, FOD Buitenlandse Zaken, FOD Justitie, ABB, Digitaal Vlaanderen, Burgerzaken Vlaanderen, VVSG, Kenniscentrum steden en de gemeentelijke softwareleveranciers verbeteren we de dienstverlening aan burgers. Het project Burgerloket wordt gesubsidieerd door Gemeente zonder Gemeentehuis, een project van Vlaamse Veerkracht, het relancebeleid van de Vlaamse Regering dat gefinancierd werd door de Europese Unie via NextGenerationEU.
Het aantal beschikbare overheidsdiensten in Mijn Burgerprofiel groeit met de dag. En met deze diensten, ook het succes van dit online dienstenplatform. Het ultieme doel is om alle digitale diensten van de Vlaamse en lokale overheden voor de burger hierin beschikbaar te stellen en dit op de meest toegankelijke wijze, in de taal van de burger. Zo heeft de burger de overheid steeds binnen handbereik, waar en wanneer hij wil.
Een job in de buurt, velen willen het graag, maar vinden soms moeilijk de weg naar vacatures in de eigen gemeente. Om die reden lanceert VDAB samen met Digitaal Vlaanderen een nieuwe toepassing in Mijn Burgerprofiel: “Jobs in uw buurt”. Mijn Burgerprofiel, hét online loket waar Vlaamse overheidsdiensten samenkomen, werkte hiervoor samen met de VDAB en de lokale besturen. Het doel is dan ook dubbel: vacatures in de buurt van de burgers beter vindbaar maken en de lokale tewerkstelling een duwtje in de rug geven.
Sport Vlaanderen en Digitaal Vlaanderen lanceren samen “Sport in uw buurt” in de Mijn Burgerprofiel app. Met deze gloednieuwe optie vinden app-gebruikers extra vlot de weg naar hun lokale sportaanbod.
Op 1 januari 2025 fuseren in Vlaanderen 28 gemeenten tot 13 nieuwe fusiegemeenten. Het gaat om Antwerpen en Borsbeek; Beveren, Kruibeke en Zwijndrecht; Bilzen en Hoeselt; Borgloon en Tongeren; De Pinte en Nazareth; Galmaarden, Gooik en Herne; Ham en Tessenderlo; Hasselt en Kortessem; Lochristi en Wachtebeke; Lokeren en Moerbeke; Melle en Merelbeke; Meulebeke en Tielt; Ruiselede en Wingene.
Goed nieuws: er is weer een extra reden om de Mijn Burgerprofiel-app of de lokale variant van de gemeente op zak te houden: voortaan krijgt elke bibliotheekgebruiker er ook toegang tot Mijn Bibliotheek. Daarin vindt u het overzicht van de uitleengegevens en digitale diensten, zoals e-boeken of krantenarchief, van uw favoriete bib.