Digitaal Vlaanderen lanceerde een eigen podcast. De reeks claimt een aparte positie in het huidige podcastlandschap, op de crossroads van digitalisering, technologie en overheid en vooral op het snijvlak van informatie en entertainment.
Dé digitale business partner voor overheden
In de kijker
De technologische evoluties op het vlak van A.I. en datatech zetten onze samenleving en de overheid voor heel wat nieuwe uitdagingen. Ook burgers, bedrijven en verenigingen verwachten meer van een moderne en empathische overheid: meer proactieve en gebruiksvriendelijke dienstverlening.…
Digitaal Vlaanderen wil een sterke partner zijn voor Vlaamse en lokale overheden; de motor voor de digitale transformatie van overheden in Vlaanderen.
Nieuws
Digitaal Vlaanderen werkt aan de digitale transformatie voor de overheid van morgen. Wil u de evolutie van dichtbij volgen? Schrijf dan vandaag nog in op onze tweewekelijkse nieuwsbrief.
Op 1 januari 2025 ondergaat Vlaanderen een ingrijpende administratieve wijziging: 28 gemeenten fuseren tot 13 nieuwe fusiegemeenten. Deze fusies, die op vrijwillige basis plaatsvinden, zijn een belangrijke stap naar efficiëntere en toekomstbestendige lokale besturen. Met de deadline in zicht bevindt de grootschalige transformatie zich in de laatste voorbereidingsfase. Digitaal Vlaanderen heeft achter de schermen intensief gewerkt om een groot deel van de administratieve last, met name die van adreswijzigingen, zoveel mogelijk uit handen van de fusiebesturen te nemen.
De Panne was één van de eerste lokale besturen die in 2022 tekende voor de gemeentelijke versie van de Mijn Burgerprofiel-app. De visie op klantgerichte dienstverlening als lokale overheid was meteen een match in de samenwerking met Mijn Burgerprofiel: eenvoud voor de gebruiker staat voorop. Na een uitgebreide testperiode was in oktober 2023 de tijd rijp om de ‘De Panne app’ bij het grote publiek bekend te maken. Dankzij een doeltreffende communicatiecampagne maken een jaar later al 4.000 Pannenaars gebruik van de gemeente app.
Op 6 november ondertekende Digitaal Vlaanderen, samen met 13 andere overheden een “MANIFEST VOOR HET BEVORDEREN VAN BETROUWBARE AI”. Het manifest werd goedgekeurd op de eerste jaarlijkse top van de Disruptive and Emerging Technologies Alliance (DETA) in Barcelona, waar Digitaal Vlaanderen namens de Vlaamse overheid lid van is. DETA werd vorig jaar in het leven geroepen om baanbrekende samenwerkingen te smeden tussen overheden van de meest toonaangevende technologiehubs uit de hele wereld.
In oktober werden verschillende overheidsinstanties getroffen door opeenvolgende DDOS-aanvallen. Zo werden onder andere de websites van meerdere gemeenten het doelwit. Om lokale besturen beter te ondersteunen bij het beheren van deze en andere cyberveiligheidsrisico’s, biedt Digitaal Vlaanderen vanuit het programma Lokaal Digitaal drie bijkomende veiligheidstools aan via de ICT-raamcontracten. Deze tools worden beheerd door Proximus.
Technologie heeft de overheid heel wat efficiënter gemaakt. Maar nog niet eenvoudiger. Als we daarin willen slagen, hebben we een onderliggend besturingssysteem nodig voor de overheid. We moeten veel groter durven denken en durven samenwerken, zoals ze vroeger kathedralen tekenden en bouwden. Met veréénde krachten. Meer kathedralen en minder Vlaamse koterijen!
De Trefdag Vlaanderen Digitaal mocht dit jaar meer dan 4.000 bezoekers verwelkomen. Op deze pagina kunt u hét grootste communityevent voor digitale tr
Op 1 augustus 2024 trad de Europese verordening voor kunstmatige intelligentie in werking. Deze EU AI Act is ontwikkeld om richting en controle te bie
Demografen voorspellen dat meer dan driekwart van de wereldbevolking tegen 2050 in de steden zal wonen. Deze evolutie zorgt nu al voor een groeiende d
Meer dan 4000 bezoekers, een derde meer dan vorig jaar, bezochten op 24 oktober de Trefdag Vlaanderen Digitaal. Een nooit geziene opkomst. Zelfs tijde
Elk jaar brengen imec-mict-UGent en het Kenniscentrum Data & Maatschappij een AI-monitor uit, die door middel van een grootschalige bevraging de attit