De Trefdag Vlaanderen Digitaal mocht dit jaar meer dan 4.000 bezoekers verwelkomen. Op deze pagina kunt u hét grootste communityevent voor digitale tr
Digitaal Vlaanderen werkt aan de digitale transformatie voor de overheid van morgen. Wil u de evolutie van dichtbij volgen? Schrijf dan vandaag nog in op onze tweewekelijkse nieuwsbrief.
Op 1 augustus 2024 trad de Europese verordening voor kunstmatige intelligentie in werking. Deze EU AI Act is ontwikkeld om richting en controle te bie
Demografen voorspellen dat meer dan driekwart van de wereldbevolking tegen 2050 in de steden zal wonen. Deze evolutie zorgt nu al voor een groeiende d
Meer dan 4000 bezoekers, een derde meer dan vorig jaar, bezochten op 24 oktober de Trefdag Vlaanderen Digitaal. Een nooit geziene opkomst. Zelfs tijde
Elk jaar brengen imec-mict-UGent en het Kenniscentrum Data & Maatschappij een AI-monitor uit, die door middel van een grootschalige bevraging de attit
De Trefdag Vlaanderen Digitaal 2024 ging niet alleen over verbinding opzoeken met elkaar, maar ook met het geconnecteerde verkeer en slimme verkeersli
Alivia, een digitaal platform ontworpen om mensen met langdurige zorgbehoeften te ondersteunen, is bekroond tot winnaar van de eerste DIA-awards, georganiseerd door Digitaal Vlaanderen. De awards erkennen en vieren uitzonderlijke digitale transformatieprojecten in Vlaanderen.
Op de dag van de inclusie verkennen we de Trefdag in de voetsporen van een partner die elke dag ijvert voor meer digitale inclusie in onze samenleving
De digitale transformatie van overheden speelt zich niet enkel af op de afdeling ICT en houdt zeker niet op bij technische profielen. De uitdagingen zijn ook groot voor wie erover communiceert. Hoe maak je mensen alert voor digitale veiligheid als je zelf niet geïnformeerd bent? Hoe vertaal je advies rond AI naar boeiende communicatie als je van op de zijlijn toekijkt? Ons advies? Laat je inspireren door de keuze van Katleen Deraymaeker, manager MarCom bij Digitaal Vlaanderen. In haar voetsporen word je een beslagen digitale transformatie-communicatiespecialist.
Bart Rosseau is manager datagovernance bij Digitaal Vlaanderen. In zijn voetsporen ontdek je de highlights rond open (geo)data.
Vraagt u zich af welke sessies een Data Protection Officer (DPO) en manager van het Bureau voor Digitale Veiligheid op Trefdag volgt. En waarom? Dan zal de keuze van Seppe Vansteelant u zeker niet koud laten. Laat u inspireren!
Op 24 oktober is het eindelijk zover: Trefdag Vlaanderen Digitaal opent haar deuren en verwacht meer dan 3000 bezoekers, die samen zo’n 30 sessies zullen bijwonen. Omdat het aanbod zo groot is, vroegen we aan 3 medewerkers uit een totaal verschillende discipline bij Digitaal Vlaanderen, welke sessies zij verkiezen en waarom. Laura De Keyzer is Programma Manager van het AI Expertisecentrum bij Digitaal Vlaanderen. Dit is haar keuze.
Digitaal Vlaanderen lanceert deze week een eigen podcastreeks met 4 afleveringen. De reeks belooft een bijzondere ervaring en claimt een aparte positie in het huidige podcastlandschap, op de crossroads van digitalisering, technologie en overheid en vooral op het snijvlak van informatie en entertainment. Hier zijn 5 redenen waarom u de ‘Podcast Digitaal Vlaanderen’ echt niet mag missen. Of meer zelfs, ze gewoon moet bingen ;-)
In oktober staat digitale veiligheid volop in de schijnwerpers. Niet alleen omdat dat de Europese maand voor cyberveiligheid is, maar ook omdat dit jaar de NIS2-wet in werking treedt. Bovendien kondigt het Vlaamse Regeerakkoord 2024-2029 de oprichting aan van een Vlaams Centrum voor Digitale Veiligheid, met extra aandacht voor de veiligheidsaspecten van digitalisering. Reden genoeg voor een interview met Jan Smedts, hoofd van het agentschap Digitaal Vlaanderen, en Jeroen Windey, administrateur-generaal van het Agentschap Binnenlands Bestuur.
Digitaal Vlaanderen verwelkomt de nieuwe minister-president en Vlaams minister voor digitalisering Matthias Diependaele. Onder zijn leiding zet het Vlaams Regeerakkoord sterk in op een vooruitstrevende, duurzame en inclusieve digitale overheid. De komende vijf jaar maken we samen met alle Vlaamse overheidsentiteiten en onze partners deze ambitie waar.
We starten steeds meer AI-projecten op en allemaal zijn we een beetje aan het pionieren. Bij het AI Expertisecentrum van Digitaal Vlaanderen zijn we daarom op zoek naar uw ervaringen met AI-projecten. Om de uitwisseling gemakkelijk te maken, hebben we de AI-monitor ontwikkeld.
Gedurende 3 maanden experimenteerde een groep van ruim 200 pilootgebruikers uit 20 entiteiten bij de Vlaamse overheid met M365 Copilot, de slimme assistent van Microsoft 365. Vorige week werden de resultaten en aanbevelingen van dit piloottraject voorgesteld.
Het aantal meldingen en ook de kwaliteit van de meldingen op de Basiskaart Vlaanderen (GRB) nam het afgelopen jaar sterk toe. Deze stijging loopt gelijk met de recente sensibiliseringscampagne die zich richtte tot de lokale besturen en duidelijk ook gehoord werd. Als we willen dat het GRB dè geografische basis blijft waarop gebruikers hun gegevens kunnen enten, dan moeten we blijven streven naar nog snellere en completere updates. De digitalisering wacht immers niet.
Voor mensen die het financieel of sociaal moeilijker hebben en de welzijnswerkers die hen begeleiden, is het niet altijd gemakkelijk om te weten op welke rechten ze allemaal een beroep kunnen doen. Daarom lanceert het Departement Zorg een nieuwe rechtenverkenner, die alle premies, toeslagen en andere ondersteuning van de verschillende overheden bundelt.
Dit jaar lanceert Digitaal Vlaanderen “Digitaliseringsprojecten In Actie”, of kortweg de DIA’s. De DIA’s plaatsen digitale transformatieprojecten in de kijker met als doel anderen te inspireren. We ontvingen 28 inzendingen, waaruit we een shortlist van 5 inspirerende projecten selecteerden. De winnaar wordt gekozen door een publieksstemming tijdens de Nocturne Digitaal Vlaanderen op 23 oktober in Flanders Expo Gent. Ontdek hier de genomineerde digitaliseringsprojecten.
Digitaal Vlaanderen zet een VO-brede campagne op rond digitale veiligheid om, samen met alle VO-entiteiten, de bewustwording rond het thema aanzienlijk te verhogen bij alle medewerkers van de Vlaamse overheid. Doel is te informeren, sensibiliseren en tot actie aan te zetten. De campagne is vanaf vandaag te zien op de schermen in alle gebouwen van de Vlaamse overheid. “Maak een sport van digitale veiligheid” is het concept van de campagne. Ze laat twee sportcoaches zien die helpen om onze reflexen te trainen en zo, samen met alle andere VO-instanties, een blijvende cultuur van digitale veiligheid te installeren. Laat ons samen trainen voor meer digitale veiligheid! “We mikken op een BOB-effect”. “Digitale veiligheid is een zaak van iedereen,” benadrukt Jan Smedts, hoofd Digitaal Vlaanderen. We kunnen ons nooit 100% verlaten op de firewalls of de beveiliging van de infrastructuur, want cybercriminelen bespelen de kunst van het misleiden en zoeken steeds nieuwe wegen om hun doel te bereiken. Alleen als iedereen binnen de organisatie het belang van digitale veiligheid inziet, de methoden van de belagers kent en weet wat te doen bij een bedreiging, hebben we een stap gezet in de goede richting. “We hopen op termijn samen met de andere VO-entiteiten een BOB-effect te installeren, waarbij een positieve oplossing wordt aangereikt in plaats van een waarschuwend vingertje op te steken,” aldus nog Jan Smedts. Ontdek de eerste video over phishing. 5 onderwerpen voor dit najaar. Er worden 5 video’s ontwikkeld die de ruggengraat van de campagne vormen. Ze tonen telkens een sportcoach die op een grappige manier een veiligheidsprobleem aankaart en tips geeft om een topper te worden in digitale veiligheid. Naast een teaser, phishing en toegangsbeveiliging, komen ook persoonlijke ICT-toestellen, informatiebeheer en verantwoordelijkheid aan bod. De conclusie is telkens weer dat we onze digitale veiligheidsspieren moeten blijven trainen tot het een reflex wordt. De campagne loopt alvast tot half december op de VO-schermen, de sociale media en Vlaanderen.be/intern. Video’s en beeldmateriaal ter beschikking van VO medewerkers. Digitaal Vlaanderen roept andere VO-entiteiten op om de campagne te verspreiden in de eigen rangen. Want alleen door samen te werken kunnen we een vuist maken tegen cybercriminelen. De eerste video’s, affiches, een emailhandtekening, tips en meer informatie over de campagne en haar doelstellingen, vind je op www.vlaanderen.be/intern/digitaleveiligheid . Maak een sport van digitale veiligheid! Train met ons mee.
Komt u dit jaar ook naar hét community event over digitale transformatie? Donderdag 24 oktober staat Flanders Expo Gent helemaal in het teken van de Trefdag Vlaanderen Digitaal . Verwacht een grote liveshow, verschillende debatten en meer dan 20 infosessies. Laat de uitgebreide beursvloer u inspireren en vergeet niet te netwerken. Verantwoord digitaliseren. Digitalisering zit in het hart van onze samenleving, onze bedrijven en onze overheden. Door de evoluties van onder meer artificiële intelligentie versnelt technologie onze levens, verandert de maatschappij en verbetert potentieel. Op voorwaarde dat we die technologie op een doordachte en verantwoorde manier inzetten. Het is tijd om het digitale menselijker te maken. De Trefdag Vlaanderen Digitaal 2024 kijkt naar duurzame, betrouwbare en inclusieve technologie . Hoe kunnen we de samenleving en de overheid van morgen zo ontwerpen dat we de levens van Vlamingen en de samenleving blijven verbeteren? Met betere dienstverlening, met vooruitziend beleid, met onze slimme steden, met minder afhankelijkheden, … Connecting the dots, voor een verantwoorde digitale transformatie. Daar gaat de Trefdag 2024 over. Samen maken we het verschil! Programma. De dag start met een grote liveshow met keynotes van Jan Smedts (hoofd van Digitaal Vlaanderen), Pascale Van Damme (voorzitter van de KBVB) en Ellen Van den Berghe (CEO Publiq). Tot slot vertelt Thomas Winters (post-doc onderzoeker KU Leuven) of computers ook grappig kunnen zijn. Overdag kan u de beurs bezoeken, netwerken en deelnemen aan meer dan 20 breakout-sessies in diverse zalen. Het programma is onderverdeeld in 4 tracks: Hoe zal AI de samenleving veranderen? Meer samenwerken voor meer digitale veiligheid Mensgericht digitaliseren, een kwestie van verantwoordelijkheid Een slimme stad zet de burger centraal Ontdek het volledige programma . Neem zeker ook deel aan de AI-ervaring die start aan de stand van Digitaal Vlaanderen. Inschrijven. Deelname aan de Trefdag is gratis, inschrijven is verplicht.
De eGovernment Benchmark is een jaarlijks onderzoek dat in opdracht van de Europese Commissie de digitale transformatie van overheidsdiensten in Europa in kaart brengt. Het onderzoek kijkt naar hoe overheden online diensten leveren en welke vooruitgang er hierbij wordt geboekt. De totale eGovernment Benchmark-score is een gemiddelde van de dimensies Gebruikersgerichtheid, Transparantie, Essentiële Voorzieningen en Grensoverschrijdende Diensten. België behaalde een score van 78/100. In het rapport werden maar liefst vijf Vlaamse use cases uitgelicht die andere Europese regio’s kunnen inspireren. Belangrijkste globale bevindingen eGovernment Benchmark 2024. Gebruikersgerichtheid blijft één van de sterkste punten van de Europese overheidsportalen. Met de hoogste score binnen het rapport onderstreept dit de inspanningen die de afgelopen jaren zijn gedaan om toegang en gebruiksvriendelijkheid voor burgers te verbeteren. Veel Europese landen slagen erin hun digitale overheidsdiensten eenvoudig en toegankelijk te maken voor hun burgers. Interoperabiliteit is een aandachtspunt, met een nationale eID-beschikbaarheid van 76%, maar slechts 37% voor grensoverschrijdend gebruik. Dit lage cijfer wijst op de uitdagingen die er nog zijn in het harmoniseren van digitale overheidsdiensten over de grenzen heen, wat cruciaal is voor een effectieve digitale interne markt in de EU. Ook cyberveiligheid blijft een grote uitdaging, aangezien minder dan 1% van de overheidsportalen voldoet aan alle 13 geteste veiligheidscriteria. Er bestaat dus een dringende noodzaak voor overheden om meer te investeren in cybersecurity-maatregelen en om de beveiliging van hun digitale infrastructuur te versterken. AI wordt steeds belangrijker in publieke diensten. Met 29% van de EU-portalen die nu AI-ondersteuning bieden, is duidelijk dat kunstmatige intelligentie steeds meer wordt ingezet om de efficiëntie en effectiviteit van overheidsdiensten te verbeteren. Dit kan variëren van chatbots die burgers helpen bij het navigeren door overheidswebsites tot geavanceerde gegevensanalyses voor betere besluitvorming. Het rapport benadrukt het belang van ethische en verantwoorde AI-implementatie, in lijn met EU-waarden. Resultaat Vlaanderen. Het rapport van 2024 benadrukt de vooruitgang die werd geboekt door verschillende Europese regio’s. Vlaanderen scoort met 78 punten boven het gemiddelde. Koplopers zijn Malta (97 punten), Estland (92 punten) en Luxemburg (90). In het rapport werden maar liefst vijf Vlaamse good practices uitgelicht om andere Europese regio’s te inspireren. Vlaamse use cases uitgelicht. 1. ACM & LeerID Toegangsbeheer (ACM) stelt burgers, ondernemers en andere gebruikers in staat zichzelf te authentiseren met behulp van Multi-Factor Authenticatie (MFA) voor toegang tot meer dan 2.000 webtoepassingen, mobiele apps en API’s van de Vlaamse overheid en lokale besturen. Maandelijks worden meer dan 19 miljoen authenticaties uitgevoerd, door meer dan 1.4 miljoen unieke gebruikers. Samen met het Departement Onderwijs heeft Digitaal Vlaanderen nu ook een single sign-on oplossing toegevoegd voor leerlingen in het basis- en secundair onderwijs: het LeerID. Via het LeerID kunnen leerlingen nu op dezelfde, uniforme manier inloggen op diverse digitale leermiddelen en applicaties. Lees meer over: ACM LeerID 2. Formulierentool & bijhorende aanvraagmodule De Formulierentool is een generieke bouwsteen om formulieren te ontwikkelen en te beheren conform de huisstijl van de Vlaamse overheid, beschikbaar voor entiteiten van de Vlaamse overheid, lokale en provinciale besturen en andere overheidsdiensten. De Formulierentool is een toegankelijke oplossing waarmee snel nieuwe elektronische formulieren kunnen aangemaakt worden met minimale IT-ondersteuning. Lees meer over de formulierentool . 3. Global header De global header biedt één centrale toegangsdeur tot nagenoeg alle websites van Vlaamse en lokale overheden, waardoor gebruikers toegang krijgen tot gepersonaliseerde diensten, gegevens die de overheid over hen heeft, statusinformatie over lopende aanvragen en dossiers, en een e-box, een digitale postbus met officiële berichten van een groot aantal overheidsdiensten. Ook zijn de verschillende portalen voor ondernemers, burgers en verenigingen met elkaar verbonden, waardoor gebruikers hiertussen eenvoudig kunnen wisselen. De global header zorgt voor een consistente uitstraling van alle Vlaamse overheidswebsites, waardoor ze gemakkelijk als betrouwbaar worden herkend. Lees meer over de global header . 4. Gebruikersbeheer (IDM) Het Gebruikersbeheer (IDM) is de centrale autorisatiemodule van de Vlaamse overheid. Gebruikersbeheer biedt een centraal beheer van medewerkers en hun toegangen tot alle toepassingen van de Vlaamse overheid, waardoor er een strikte controle is over de instroom en uitstroom van medewerkers en hun toepassingsrechten. Dit systeem zorgt ervoor dat elke medewerker de juiste toegang krijgt, afgestemd op hun specifieke takenpakket. Vandaag maken meer dan 400.000 organisaties, waaronder alle entiteiten van de Vlaamse overheid, alle Vlaamse lokale besturen en 200.000 bedrijven, gebruik van IDM. In 2023 werd IDM verrijkt met extra autorisatie- en registratiefunctionaliteiten voor buitenlandse bedrijven. Hierdoor werd de grensoverschrijdende digitale dienstverlening van de Vlaamse overheid voor niet-Belgen in hoge mate geoptimaliseerd. Lees meer over IDM . 5. Data Space Verkeersmetingen Een belangrijke uitdaging bij het verbeteren van transport en mobiliteit ligt in het bereiken van de “modal shift”, waarbij reisgedrag wordt aangepast door verschillende vervoerswijzen te integreren, zoals openbaar vervoer, deelfietsen en deelauto’s. Deze overgang vereist gestandaardiseerde gegevensbeschikbaarheid en -uitwisseling. De Data Space Verkeersmetingen (onderdeel van het Vlaamse Smart Data Portaal) maakt hergebruik van data uit verkeersmetingen mogelijk volgens de OSLO-standaard. Vandaag gebruiken meer dan 500 Vlaamse publieke en private entiteiten de gegevens van verkeersmetingen voor o.a. de aanleg van fietssnelwegen, de zonering van winkelcentra, laadstations, het inschatten van milieueffecten, de bouw van ziekenhuizen, enz. Lees meer over de Data Space Verkeersmetingen . Lees ook. Een toelichting van de belangrijkste bevindingen van het eGovernment Benchmark-rapport Het volledige eGovernment Benchmark-rapport DESI-rapport: Vlaanderen op koers voor Europese top 5 qua digitale vooruitgang
Digitaal Vlaanderen plant eind 2024 en begin 2025 een reeks nieuwe functionaliteiten voor Mijn Burgerprofiel en Verenigingsloket. Deze verbeteringen zullen onze platformen nog gebruiksvriendelijker en toekomstbestendiger maken. Zo bouwen we verder aan een inclusieve en efficiënte dienstverlening voor alle burgers.
Toeristen in West-Vlaanderen staan er waarschijnlijk niet bij stil, maar bij elke keuze die ze maken – van de keuze voor een verblijf tot het bezoeken van een attractie – komen geavanceerde Vlaamse technologieën in beweging. Westtoer, het autonoom provinciebedrijf voor toerisme in West-Vlaanderen, zet OSLO-standaarden in om ervoor te zorgen dat het toeristisch aanbod in West-Vlaanderen naadloos kan geïntegreerd worden in de informatiesystemen van de grote internationale spelers. Helemaal innovatief is de integratie van Linked Data Event Streams, waarmee internationale spelers real-time toegang krijgen tot informatie over beschikbaarheid en prijzen. Westtoer werkt hiervoor samen met diverse belangrijke partners, waaronder Digitaal Vlaanderen.