In Nieuwpoort wordt momenteel een stormvloedkering gebouwd in de havenmond, in het kader van het masterplan Kustveiligheid. Die zal de haven en het achterliggende gebied beschermen tot een zeespiegelstijging van 80 cm. Met (op termijn) beperkte aanpassingen aan de stormvloedkering en in de haven zelf (ophogingen tot circa 20 cm over een beperkte oppervlakte) zijn haven en achterland verder beschermd tot 1 m zeespiegelstijging.
Om haven en achterland tot 3 meter zeespiegelstijging te beschermen, blijft na al het gevoerde onderzoek in Nieuwpoort nog één alternatief open.
- Stap 1
Om de haven en het achterland verder te beschermen tot en met 3 m zeespiegelstijging, verhogen en versterken we op termijn de stormvloedkering en bouwen we bijkomend een sluis ter hoogte van de Langbrug. Tussen de stormvloedkering en de sluis dienen stelselmatig ophogingen te gebeuren afhankelijk van hoeveel de zee stijgt. Om afwatering van het achterland blijvend te garanderen, wordt overal voldoende ruimte voorzien om de noodzakelijke pompgemalen in te passen. Pompgemalen zijn installaties die water kunnen verplaatsen en spelen een belangrijke rol bij het reguleren van waterstanden van de waterlopen om overstromingen vanuit deze waterlopen te voorkomen.
De sluis met bijhorende pompgemalen ter hoogte van de Langbrug zal op termijn de beschermende functie van het sluizencomplex van de Ganzenpoot overnemen. Het sluizencomplex van de Ganzenpoot zelf verhogen naarmate de zeespiegel stijgt, is immers niet wenselijk, aangezien dit beschermd erfgoed is. Daarom is op termijn een nieuwe sluis net zeewaarts van de Ganzenpoot noodzakelijk. De nieuwe sluis en de bijhorende pompgemalen zullen wel zo dicht mogelijk bij de Ganzenpoot gelegd worden om de impact op het beschermde Ijzerestuarium zo klein mogelijk te maken. Bijkomend voordeel is dat de jachthaven zeewaarts van deze nieuwe sluis blijft liggen en dus vanuit zee ten allen tijde vlot bereikbaar zal blijven.