Veelgestelde vragen
De verschillende soorten Recht van Voorkoop komen voort uit de oorspronkelijke decreten en wetten waarin een voorkooprecht werd ingeschreven. Binnen één soort Recht van Voorkoop kunnen ook nog verschillende types onderscheiden worden. De combinatie van het soort Recht van Voorkoop en het type Recht van Voorkoop wordt het soorttype Recht van Voorkoop genoemd. Laadt hier de volledige Referentielijst Soorttype Vlaams voorkooprecht(PDF bestand opent in nieuw venster) af.
In juli 2023 is de RVV-toepassing vernieuwd. Het aanleveren van sjablonen over en door begunstigden of administratieve eenheden gebeurt in de RVV-webtoepassing zelf; door het invullen en indienen van het registratie formulier. Link: https://rvv.vlaanderen.be/registratie(opent in nieuw venster)
Het registratie formulier bestaat uit 4 stappen, zijnde:
- Stap 1: Begunstigde informatie
- Stap 2: Aangeven voor welk soorttype u machtiging wenst
- Stap 3: Leverancier informatie
- Stap 4: Indienen van het registratie formulier
U krijgt een kopie van het registratieformulier in uw mailbox. Digitaal Vlaanderen krijgt de elektronische aanvraag binnen en behandelt deze.
Resultaat van de behandeling kan een goedkeuring of een afwijzing zijn. Hiervan wordt u per e-mail geïnformeerd.
Na goedkeuring van de registratie, kunt u op elk moment de voorkooprechten indienen.
Het is niet langer nodig om sjablonen af te drukken, in te vullen en een gescande versie naar Digitaal Vlaanderen op te sturen; de registratie wordt in de toepassing aangevraagd.
Zolang u niet geregistreerd bent als leverancier in de RVV-toepassing, kunt u jammer genoeg geen voorkooprechten indienen.
Registreer u door het invullen van het registratieformulier in de RVV web-toepassing. Klik hier: https://rvv.vlaanderen.be/registratie(opent in nieuw venster).
Eenmaal u bent geregistreerd en goedgekeurd als leverancier kunt u voorkooprechten online opladen in het Geografisch themabestand ‘Vlaamse voorkooprechten’.
Als leverancier kunt u voorkooprechten opladen voor uzelf als begunstigde of voor een andere begunstigde; mits u hiervoor gemachtigd bent.
Enkel wanneer uw verkooprechten zijn opgenomen in het Geografisch themabestand ‘Vlaamse voorkooprechten’ kunt u deze ook uitoefenen. Voorkooprechten die niet opgenomen zijn in het RVV-themabestand verliezen hun uitvoeringsrecht.
Van zodra het duidelijk is wie de leverancier voor jullie voorkooprechten zal zijn, start het registratie proces voor de leverancier in de RVV-toepassing. Klik hierop: https://rvv.vlaanderen.be/registratie(opent in nieuw venster)
Na goedkeuring van de registratie van uw leverancier door Digitaal Vlaanderen kunt u de voorkooprechten in het themabestand opladen.
Als stad of gemeente kunt u binnen volgende soorten Vlaamse voorkooprechten als potentieel begunstigde aangeduid worden:
- Vlaams voorkooprecht Ruimtelijke Ordening;
- Vlaams voorkooprecht Vlaamse Wooncode;
- Vlaams voorkooprecht Stadsvernieuwingsprojecten.
Binnen het soort ‘Vlaams voorkooprecht Ruimtelijke Ordening’ worden drie types hebben we als Recht van Voorkoop onderscheiden:
- gemeentelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen (Soorttype 8);
- provinciale ruimtelijke uitvoeringsplannen (Soorttype 9);
- gewestelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen (Soorttype 10).
Elke stad of gemeente moet er in principe zelf voor zorgen dat zijn data voor deze soorttypes Vlaamse voorkooprechten in het RVV-themabestand worden opgeladen. Sommige provincies zijn echter bereid om voor alle steden en gemeenten als leverancier op te treden voor de gemeentelijke en/of provinciale ruimtelijke uitvoeringsplannen binnen hun grondgebied. De praktische regeling hieromtrent leest u hieronder.
Gemeentelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen (Soorttype 8):
- Provincie West-Vlaanderen: de provincie West-Vlaanderen is bereid om als leverancier op te treden. Elke stad of gemeente in de provincie West-Vlaanderen met actieve voorkooprechten binnen soorttype 8 moet hiervoor de online registratie voor RVV applicatierechten in de RVV-toepassing doorlopen, waarin de provincie West-Vlaanderen als leverancier wordt aangeduid. Klik hier: https://rvv.vlaanderen.be/registratie(opent in nieuw venster)
- Provincie Oost-Vlaanderen: de provincie Oost-Vlaanderen is niet bereid om als leverancier op te treden. Elke stad of gemeente in de provincie Oost-Vlaanderen met actieve voorkooprechten binnen soorttype 8 moet er zelf voor zorgen dat zijn data in verband met RVV in het RVV-themabestand worden opgeladen. Hiervoor zijn verder geen (wettelijke) afspraken voor een gemeenschappelijke leverancier gemaakt. Elke stad of gemeente in de provincie Oost-Vlaanderen met actieve voorkooprechten binnen soorttype 8 moet hiervoor de online registratie voor RVV applicatierechten in de RVV toepassing doorlopen. Klik hier: https://rvv.vlaanderen.be/registratie(opent in nieuw venster)
- Provincie Antwerpen: de provincie Antwerpen is niet bereid om als leverancier op te treden. Elke stad of gemeente in de provincie Antwerpen met actieve voorkooprechten binnen soorttype 8 moet er zelf voor zorgen dat zijn data in verband met RVV in het RVV-themabestand worden opgeladen. Hiervoor zijn verder geen (wettelijke) afspraken voor een gemeenschappelijke leverancier gemaakt. Elke stad of gemeente in de provincie Antwerpen met actieve voorkooprechten binnen soorttype 8 moet hiervoor de online registratie voor RVV applicatierechten in de RVV-toepassing doorlopen. Klik hier: https://rvv.vlaanderen.be/registratie(opent in nieuw venster)
- Provincie Vlaams-Brabant: de provincie Vlaams-Brabant is niet bereid om als leverancier op te treden. Elke stad of gemeente in de provincie Vlaams-Brabant met actieve voorkooprechten binnen soorttype 8 moet er zelf voor zorgen dat zijn data in verband met RVV in het RVV-themabestand worden opgeladen. Hiervoor zijn verder geen (wettelijke) afspraken voor een gemeenschappelijke leverancier gemaakt. Elke stad of gemeente in de provincie Vlaams-Brabant met actieve voorkooprechten binnen soorttype 8 moet hiervoor de online registratie voor RVV applicatierechten in de RVV-toepassing doorlopen. Klik hier: https://rvv.vlaanderen.be/registratie(opent in nieuw venster)
- Provincie Limburg: de provincie Limburg is bereid om als leverancier op te treden. Elke stad of gemeente in de provincie Limburg met actieve voorkooprechten binnen soorttype 8 moet hiervoor de online registratie voor RVV applicatierechten in de RVV-toepassing doorlopen, waarin de provincie Limburg als leverancier wordt aangeduid. Klik hier: https://rvv.vlaanderen.be/registratie(opent in nieuw venster)
Provinciale ruimtelijke uitvoeringsplannen (Soorttype 9)
- Provincie West-Vlaanderen: de provincie West-Vlaanderen is bereid om als leverancier op te treden. Elke stad of gemeente in de provincie West-Vlaanderen met actieve voorkooprechten binnen soorttype 9 moet hiervoor de online registratie voor RVV applicatierechten in de RVV-toepassing doorlopen waarin de provincie West-Vlaanderen aangeduid wordt als leverancier. Klik hier: https://rvv.vlaanderen.be/registratie(opent in nieuw venster)
- Provincie Oost-Vlaanderen: de provincie Oost-Vlaanderen is niet bereid om als leverancier op te treden. Elke stad of gemeente in de provincie Oost-Vlaanderen met actieve voorkooprechten binnen soorttype 9 moet er zelf voor zorgen dat zijn data in verband met RVV in het RVV-themabestand worden opgeladen. Hiervoor zijn verder geen (wettelijke) afspraken voor een gemeenschappelijke leverancier gemaakt. Elke stad of gemeente in de provincie Oost-Vlaanderen met actieve voorkooprechten binnen soorttype 9 moet de online registratie voor RVV applicatierechten in de RVV-toepassing doorlopen om zijn voorkooprechten te kunnen registreren. Klik hier: https://rvv.vlaanderen.be/registratie(opent in nieuw venster)
- Provincie Antwerpen: de provincie Antwerpen is niet bereid om als leverancier op te treden. Elke stad of gemeente in de provincie Antwerpen met actieve voorkooprechten binnen soorttype 9 moet er zelf voor zorgen dat zijn data in verband met RVV in het RVV-themabestand worden opgeladen. Hiervoor zijn verder geen (wettelijke) afspraken voor een gemeenschappelijke leverancier gemaakt. Elke stad of gemeente in de provincie Antwerpen met actieve voorkooprechten binnen soorttype 9 moet de online registratie voor RVV applicatierechten in de RVV-toepassing doorlopen om zijn voorkooprechten te kunnen registreren. Klik hier: https://rvv.vlaanderen.be/registratie(opent in nieuw venster)
- Provincie Vlaams-Brabant: de provincie Vlaams-Brabant is bereid om als leverancier op te treden. Elke stad of gemeente in de provincie Vlaams-Brabant met actieve voorkooprechten binnen soorttype 9 moet hiervoor de online registratie voor RVV applicatierechten in de RVV-toepassing doorlopen waarin de provincie Vlaams-Brabant aangeduid wordt als leverancier. Klik hier: https://rvv.vlaanderen.be/registratie(opent in nieuw venster)
- Provincie Limburg: de provincie Limburg is bereid om als leverancier op te treden. Elke stad of gemeente in de provincie Limburg met actieve voorkooprechten binnen soorttype 9 moet hiervoor de online registratie voor RVV applicatierechten in de RVV-toepassing doorlopen waarin de provincie Limburg aangeduid wordt als leverancier.
Klik hier: https://rvv.vlaanderen.be/registratie(opent in nieuw venster)
Gewestelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen (Soorttype 10)
Het departement Omgeving is niet bereid om als leverancier op te treden. Elke stad of gemeente met actieve voorkooprechten binnen soorttype 10 moet er zelf voor zorgen dat zijn data in verband met recht van voorkoop in het RVV-themabestand worden opgeladen. Hiervoor zijn verder geen (wettelijke) afspraken voor een gemeenschappelijke leverancier gemaakt. Elke stad of gemeente met actieve voorkooprechten binnen soorttype 10 moet hiervoor de online registratie voor RVV applicatierechten in de RVV-toepassing doorlopen,
Klik hier: https://rvv.vlaanderen.be/registratie(opent in nieuw venster)
Binnen het soort ‘Vlaams voorkooprecht Vlaamse Wooncode’ worden zes types Recht van Voorkoop onderscheiden, waarvoor het Harmoniseringsdecreet (artikel 5) volgende regeling oplegt:
Soorttype 11 ‘VWC Bijzonder gebied’
- Wat?
Een perceel, bestemd voor woningbouw, dat gelegen is in een door de Vlaamse Regering te bepalen bijzonder gebied. - o Begunstigde?
het Vlaams Woningfonds, Vlabinvest apb, de woonmaatschappijen binnen hun werkgebied, en de gemeenten op hun grondgebied. - o Leverancier?
Voor deze voorkooprechten treedt Wonen in Vlaanderen op als gemachtigde van de Vlaamse Regering op als leverancier. De begunstigde hoeft hiervoor zelf niets te ondernemen.
Het Vlaams voorkooprecht Stadsvernieuwingsprojecten (Soorttype 24) wordt beschreven in het decreet houdende de ondersteuning van stadsvernieuwingsprojecten van 22/03/2002 (B.S. 07/05/2002), dat gewijzigd werd door artikel 7.2.32 van het decreet betreffende het grond- en pandenbeleid van 27/03/2009 (BS 15/5/2009).
Gemeenteraden van de grootsteden Antwerpen en Gent, de regionale steden Aalst, Brugge, Hasselt, Genk, Kortrijk, Leuven, Mechelen, Oostende, Roeselare, Sint-Niklaas en Turnhout, en de provinciale steden Aarschot, Deinze, Dendermonde, Diest, Eeklo, Geel, Halle, Herentals, Ieper, Knokke-Heist, Lier, Lokeren, Mol, Oudenaarde, Ronse, Sint-Truiden, Tielt, Tienen, Tongeren, Vilvoorde en Waregem kunnen zones afbakenen waar een recht van voorkoop geldt op de gronden die dienstig kunnen zijn voor de verwezenlijking van een stadsvernieuwingsproject dat beantwoordt aan de criteria, vermeld in artikel 5.1° tot 4° van het decreet. De gemeenteraad bepaalt welk bestuur of welke van de gemeente afhangende rechtspersoon begunstigd is met het voorkooprecht. Indien meerdere instanties begunstigd worden, bepaalt de gemeenteraad een rangorde.
Elke begunstigde zorgt er zelf voor dat zijn data voor soorttype 24 in het RVV-themabestand worden opgeladen. Hiervoor zijn verder geen (wettelijke) afspraken voor een gemeenschappelijke leverancier gemaakt. Elke voorgenoemde stad met actieve voorkooprechten binnen dit soorttype moet hiervoor de online registratie voor RVV applicatierechten in de RVV toepassing doorlopen. Klik hier: https://rvv.vlaanderen.be/registratie(opent in nieuw venster).
Dit voorkooprecht is voorlopig nog niet van toepassing. Binnen dit Vlaams voorkooprecht (Soorttype 1) is enkel Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel de begunstigde. De regelgeving omtrent het Vlaams voorkooprecht BAM staat in het decreet houdende de oprichting van de naamloze vennootschap van publiek recht Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel (BAM) van 13 december 2002 (B.S. 19/02/2003).
Binnen het soort ‘Vlaams voorkooprecht Integraal Waterbeleid’ worden twee types recht van voorkoop onderscheiden:
- IWB Oeverzone (soorttype 2);
- IWB Overstromingsgebied (soorttype 3).
De regelgeving omtrent het Vlaams voorkooprecht Integraal Waterbeleid staat in het decreet betreffende het integraal waterbeleid van 18 juli 2003 (B.S. 27/01/2004).
Elke begunstigde zorgt er zelf voor dat zijn data voor deze soorttypes Vlaamse voorkooprechten in het RVV-themabestand worden opgeladen. Hiervoor zijn verder geen (wettelijke) afspraken voor een gemeenschappelijke leverancier gemaakt.
Binnen het soort ‘Vlaams voorkooprecht Natuur’ worden vijf types Recht van Voorkoop onderscheiden:
- Vlaams voorkooprecht Natuurinrichtingsproject (soorttype 4);
- Vlaams voorkooprecht VEN (soorttype 5);
- Vlaams voorkooprecht Natuurreservaat (soorttype 6);
- Vlaams voorkooprecht Speciale beschermingszone Natuur (soorttype 28);
- Vlaams voorkooprecht Overname beheer Natuurbeheerplan (soorttype 29).
De regelgeving omtrent het Vlaams voorkooprecht Natuur staat in het decreet betreffende het natuurbehoud en het natuurlijk milieu van 21 oktober 1997 (B.S. 10/01/1998).
Binnen deze Vlaamse voorkooprechten (soorttype 4, 5, 6, 28 en 29) is enkel de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) begunstigde.
Binnen het soort ‘Vlaams voorkooprecht Ruimtelijk Ordening’ worden drie types Recht van Voorkoop onderscheiden:
- gemeentelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen (soorttype 8);
- provinciale ruimtelijke uitvoeringsplannen (soorttype 9);
- gewestelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen (soorttype 10).
De regelgeving omtrent het Vlaams voorkooprecht Ruimtelijke Ordening vindt u terug in het decreet houdende de organisatie van de ruimtelijke ordening van 18 mei 1999 (B.S. 08/06/1999).
Elke begunstigde moet er in principe zelf voor zorgen dat zijn data voor deze soorttypes Vlaamse voorkooprechten in het RVV-themabestand worden opgeladen. Sommige provincies zijn echter bereid om voor alle begunstigden als leverancier op te treden voor de gemeentelijke en/of provinciale ruimtelijke uitvoeringsplannen binnen hun grondgebied. De praktische regeling hieromtrent kunt u hieronder lezen:
Gemeentelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen (Soorttype 8):
- Provincie West-Vlaanderen: de provincie West-Vlaanderen is bereid om als leverancier op te treden. Elke stad of gemeente in de provincie West-Vlaanderen met actieve voorkooprechten binnen soorttype 8 moet hiervoor de online registratie voor RVV applicatierechten in de RVV-toepassing doorlopen, waarin de provincie West-Vlaanderen als leverancier wordt aangeduid. Klik hier: https://rvv.vlaanderen.be/registratie(opent in nieuw venster)
- Provincie Oost-Vlaanderen: de provincie Oost-Vlaanderen is niet bereid om als leverancier op te treden. Elke stad of gemeente in de provincie Oost-Vlaanderen met actieve voorkooprechten binnen soorttype 8 moet er zelf voor zorgen dat zijn data in verband met RVV in het RVV-themabestand worden opgeladen. Hiervoor zijn verder geen (wettelijke) afspraken voor een gemeenschappelijke leverancier gemaakt. Elke stad of gemeente in de provincie Oost-Vlaanderen met actieve voorkooprechten binnen soorttype 8 moet hiervoor de online registratie voor RVV applicatierechten in de RVV-toepassing doorlopen
Klik hier: https://rvv.vlaanderen.be/registratie - Provincie Antwerpen: de provincie Antwerpen is niet bereid om als leverancier op te treden. Elke stad of gemeente in de provincie Antwerpen met actieve voorkooprechten binnen soorttype 8 moet er zelf voor zorgen dat zijn data in verband met RVV in het RVV-themabestand worden opgeladen. Hiervoor zijn verder geen (wettelijke) afspraken voor een gemeenschappelijke leverancier gemaakt. Elke stad of gemeente in de provincie Antwerpen met actieve voorkooprechten binnen soorttype 8 moet hiervoor de online registratie voor RVV applicatierechten in de RVV-toepassing doorlopen.
Klik hier: https://rvv.vlaanderen.be/registratie - Provincie Vlaams-Brabant: de provincie Vlaams-Brabant is niet bereid om als leverancier op te treden. Elke stad of gemeente in de provincie Vlaams-Brabant met actieve voorkooprechten binnen soorttype 8 moet er zelf voor zorgen dat zijn data in verband met RVV in het RVV-themabestand worden opgeladen. Hiervoor zijn verder geen (wettelijke) afspraken voor een gemeenschappelijke leverancier gemaakt. Elke stad of gemeente in de provincie Vlaams-Brabant met actieve voorkooprechten binnen soorttype 8 dient moet hiervoor de online registratie voor RVV applicatierechten in de RVV-toepassing doorlopen
Klik hier: https://rvv.vlaanderen.be/registratie - Provincie Limburg: de provincie Limburg is bereid om als leverancier op te treden. Elke stad of gemeente in de provincie Limburg met actieve voorkooprechten binnen soorttype 8 moet hiervoor de online registratie voor RVV applicatierechten in de RVV-toepassing doorlopen, waarin de provincie Limburg als leverancier wordt aangeduid. Klik hier: https://rvv.vlaanderen.be/registratie
Provinciale ruimtelijke uitvoeringsplannen (Soorttype 9):
- Provincie West-Vlaanderen: de provincie West-Vlaanderen is bereid om als leverancier op te treden. Elke stad of gemeente in de provincie West-Vlaanderen met actieve voorkooprechten binnen soorttype 9 moet hiervoor de online registratie voor RVV applicatierechten in de RVV-toepassing doorlopen, waarin de provincie West-Vlaanderen als leverancier wordt aangeduid. Klik hier: https://rvv.vlaanderen.be/registratie
- Provincie Oost-Vlaanderen: de provincie Oost-Vlaanderen is niet bereid om als leverancier op te treden. Elke stad of gemeente in de provincie Oost-Vlaanderen met actieve voorkooprechten binnen soorttype 9 moet er zelf voor zorgen dat zijn data in verband met RVV in het RVV-themabestand worden opgeladen. Hiervoor zijn verder geen (wettelijke) afspraken voor een gemeenschappelijke leverancier gemaakt. Elke stad of gemeente in de provincie Oost-Vlaanderen met actieve voorkooprechten binnen soorttype 9 dient hiervoor de online registratie voor RVV applicatierechten in de RVV-toepassing doorlopen
Klik hier: https://rvv.vlaanderen.be/registratie. - Provincie Antwerpen: de provincie Antwerpen is niet bereid om als leverancier op te treden. Elke stad of gemeente in de provincie Antwerpen met actieve voorkooprechten binnen soorttype 9 moet er zelf voor zorgen dat zijn data in verband met RVV in het RVV-themabestand worden opgeladen. Hiervoor zijn verder geen (wettelijke) afspraken voor een gemeenschappelijke leverancier gemaakt. Elke stad of gemeente in de provincie Antwerpen met actieve voorkooprechten binnen soorttype 9 dient hiervoor de online registratie voor RVV applicatierechten in de RVV-toepassing doorlopen. Klik hier: https://rvv.vlaanderen.be/registratie.
- Provincie Vlaams-Brabant: de provincie Vlaams-Brabant is bereid om als leverancier op te treden. Elke stad of gemeente in de provincie Vlaams-Brabant met actieve voorkooprechten binnen soorttype 9 moet hiervoor de online registratie voor RVV applicatierechten in de RVV-toepassing doorlopen, waarin de provincie Vlaams-Brabant als leverancier wordt aangeduid.
Klik hier: https://rvv.vlaanderen.be/registratie - Provincie Limburg: de provincie Limburg is bereid om als leverancier op te treden. Elke stad of gemeente in de provincie Limburg met actieve voorkooprechten binnen soorttype 9 moet hiervoor de online registratie voor RVV applicatierechten in de RVV-toepassing doorlopen, waarin de provincie Limburg als leverancier wordt aangeduid. Klik hier: https://rvv.vlaanderen.be/registratie
Gewestelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen (Soorttype 10)
Het departement RWO is niet bereid om als leverancier op te treden. Elke stad of gemeente met actieve voorkooprechten binnen soorttype 10 moet er zelf voor zorgen dat zijn data in verband met RVV in het RVV-themabestand worden opgeladen. Hiervoor zijn verder geen (wettelijke) afspraken voor een gemeenschappelijke leverancier gemaakt. Elke stad of gemeente met actieve voorkooprechten binnen soorttype 10 moet hiervoor de online registratie voor RVV applicatierechten in de RVV-toepassing doorlopen
Klik hier: https://rvv.vlaanderen.be/registratie
De regelgeving omtrent het Vlaams voorkooprecht Vlaamse Wooncode staat in het decreet houdende de Vlaamse Wooncode van 15 juli 1997 (B.S. 19/08/1997). Binnen het soort ‘Vlaams voorkooprecht Vlaamse Wooncode’ worden twee types Recht van Voorkoop onderscheiden, waarvoor het Harmoniseringsdecreet (artikel 5) volgende regeling oplegt:
Soorttype 11 ‘VWC Bijzonder gebied’
- Wat? Een perceel, bestemd voor woningbouw, dat gelegen is in een door de Vlaamse Regering te bepalen bijzonder gebied.
- Begunstigde? het Vlaams Woningfonds, Vlabinvest apb, de sociale huisvestingsmaatschappijen binnen hun werkgebied, en de gemeenten op hun grondgebied
- Leverancier? Voor deze voorkooprechten treedt de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW) als gemachtigde van de Vlaamse Regering op als leverancier. De begunstigde hoeft hiervoor zelf niets te ondernemen.
Soorttype 34 ‘Vlaamse Codex Wonen’
- Wat? Een perceel, bestemd voor woningbouw, dat gelegen is in een door de Gemeente te bepalen afbakening.
- Begunstigde? De Woonmaatschappij binnen hun werkingsgebied, Vlabinvest apb en de gemeenten
- Leverancier? Voor dit voorkooprecht treedt de gemeente (of de door de gemeente aangestelde leverancier) op als leverancier
De regelgeving omtrent het Vlaams voorkooprecht De Vlaamse Waterweg nv staat in het decreet betreffende het publiekrechtelijk vormgegeven extern verzelfstandigde agentschap De Vlaamse Waterweg nv, naamloze vennootschap van publiek recht van 2 april 2004 (B.S. 26/05/2004).
Binnen dit Vlaams voorkooprecht (soorttype 15) is enkel De Vlaamse Waterweg nv de begunstigde.
De regelgeving omtrent het Vlaams voorkooprecht Zeehavenbedrijven en Linkerscheldeoevergebied staat in het decreet houdende het beleid en het beheer van de zeehavens van 2 maart 1999 (B.S. 08/04/1999)
Binnen het soort ‘Vlaams voorkooprecht Zeehavenbedrijven en Linkerscheldeoevergebied’ worden vijf types Recht van Voorkoop onderscheiden:
- Vlaams voorkooprecht Zeehavenbedrijven en Linkerscheldeoevergebied, gelegen in havengebied Antwerpen (Rechterscheldeoevergebied) (soorttype 17): Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen is de begunstigde.
- Vlaams voorkooprecht Zeehavenbedrijven en Linkerscheldeoevergebied, gelegen in havengebied Brugge-Zeebrugge (soorttype 18): Maatschappij van de Brugse Zeevaartinrichtingen is de begunstigde.
- Vlaams voorkooprecht Zeehavenbedrijven en Linkerscheldeoevergebied, gelegen in havengebied Gent (soorttype 19): Havenbedrijf Gent AGH is de begunstigde.
- Vlaams voorkooprecht Zeehavenbedrijven en Linkerscheldeoevergebied, gelegen in havengebied Oostende (soorttype 20): Autonoom gemeentebedrijf Haven Oostende - Regie communale Haven Oostende is de begunstigde.
- Vlaams voorkooprecht Zeehavenbedrijven en Linkerscheldeoevergebied, gelegen in Linkerscheldeoevergebied (soorttype 21): Maatschappij voor het haven-, grond- en industrialisatiebeleid van het Linkerscheldeoevergebied is de begunstigde.
Binnen het soort ‘Vlaams voorkooprecht Ruilverkaveling’ worden twee types Recht van Voorkoop onderscheiden:
- Rvk Grote Infrastructuurwerken (soorttype 22). De regelgeving hieromtrent staat in de wet houdende bijzondere maatregelen inzake ruilverkaveling van landeigendommen uit kracht van de wet bij de uitvoering van grote infrastructuurwerken van 12 juli 1976 (B.S. 15/10/1976).
- Rvk Uit kracht van wet (soorttype 23). De regelgeving hieromtrent vindt u terug in de wet op de ruilverkaveling van landeigendommen uit kracht van de wet van 22 juli 1970 (B.S. 04091970).
Binnen deze Vlaamse voorkooprechten (soorttypes 22 en 23) is enkel de Vlaamse Landmaatschappij de begunstigde.
Het Vlaams voorkooprecht Stadsvernieuwing (soorttype 24) wordt beschreven in het decreet houdende de ondersteuning van stadsvernieuwingsprojecten van 22/03/2002 (B.S. 07/05/2002).
Gemeenteraden van de grootsteden Antwerpen en Gent, de regionale steden Aalst, Brugge, Hasselt, Genk, Kortrijk, Leuven, Mechelen, Oostende, Roeselare, Sint-Niklaas en Turnhout, en de provinciale steden Aarschot, Deinze, Dendermonde, Diest, Eeklo, Geel, Halle, Herentals, Ieper, Knokke-Heist, Lier, Lokeren, Mol, Oudenaarde, Ronse, Sint-Truiden, Tielt, Tienen, Tongeren, Vilvoorde en Waregem kunnen zones afbakenen waar een recht van voorkoop geldt op de gronden die dienstig kunnen zijn voor de verwezenlijking van een stadsvernieuwingsproject dat beantwoordt aan de criteria, vermeld in artikel, 5, 1° tot 4°. De gemeenteraad bepaalt welk bestuur of welke van de gemeente afhangende rechtspersoon begunstigd is met het voorkooprecht. Indien meerdere instanties begunstigd worden, bepaalt de gemeenteraad een rangorde.
Elke begunstigde zorgt er zelf voor dat zijn data voor deze soorttypes Vlaamse voorkooprechten in het themabestand worden opgeladen. Hiervoor zijn verder geen (wettelijke) afspraken voor een gemeenschappelijke leverancier gemaakt.
Het kadastraal perceelnummer (= kadastrale perceelidentificatie, = CaPaKey) stemt overeen met een unieke identificatie van kadastrale percelen in een bepaald gebied die de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie (AAPD) toekent aan elk perceel in België.
Het kadastraal perceelnummer (CaPaKey) is opgebouwd uit de deelsleutels:
- Kadastrale afdelingscode:
Een kadastrale afdeling van een gemeente is het deel van het gemeentelijk grondgebied waarvoor een afzonderlijke kadastrale legger bestaat. De aanduiding ervan vinden we nog terug op de kadastrale perceelplannen. De kadastrale afdelingcode, zijnde de code van de kadastrale afdeling, komt overeen met het gemeentenummer gebruikt op de kadastrale legger.
= NIS-code van de kadastrale afdeling: cijfer (5 posities);
- Kadastrale sectiecode:
De sectiecode is de deelsleutel met de hiërarchie tussen die van de kadastraal afdelingcode en de groep ‘grondnummer-bisnummer-letterexponent-cijferexponent.
= hoofdletter (1 positie);
- Grondnummer = cijfer (4 posities);
- Bisnummer = separator ‘/’, gevolgd door twee cijfers (3 posities);
- Letterexponent = ‘_’ (indien geen letterexponent) of hoofdletter (1 positie);
- Cijferexponent: macht = cijfer (3 posities).
Alle cijferonderdelen zijn rechts gealigneerd en vooraan eventueel opgevuld met nullen. Voorbeelden van kadastrale perceelnummers:
23088A0121/00_000
23066B0012/00A000
46013A1154/02C000
46013A0785/00A002
Er bestaan verschillende soorten voorkooprechten. Enerzijds zijn er de conventionele voorkooprechten en anderzijds de wettelijke of decretale voorkooprechten. Deze laatste kan men opsplitsen in voorkooprechten van privaat belang (bijvoorbeeld voorkooprecht van de pachter) en voorkooprechten van algemeen belang (bijvoorbeeld de Vlaamse Wooncode).
Het Harmoniseringsdecreet Rechten van Voorkoop geldt enkel voor de Vlaamse voorkooprechten. Dit zijn voorkooprechten die bij of in uitvoering van een wet of decreet zijn toegekend, met uitzondering van een op 30 juli 1993 bestaand recht van voorkoop dat bij of in uitvoering van een wet is toegekend. Het toepassingsgebied van het Harmoniseringsdecreet omvat bijgevolg alle wettelijke of decretale voorkooprechten met uitzondering van het voorkooprecht van de pachter.
Voorbeelden en sjablonen van .csv-, .dbf- en .xml- (integraal)bestanden(opent in nieuw venster) vindt u in dit zippakket, evenals de uitleg in verband met het integraal opladen of vervangen van uw RVV-records in het themabestand.
In dit zippakket vindt u voorbeelden en sjablonen van . csv-, .dbf-, en .xml- (verschil)bestanden(opent in nieuw venster) evenals de uitleg in verband met het beheren van uw RVV records via verschilbestanden.
Het Harmoniseringsdecreet stelt dat de begunstigde belast is met en eindverantwoordelijk is voor de melding van zijn voorkooprechten aan het Digitaal-Vlaanderen-themabestand. Dit betekent dat de begunstigde zijn voorkooprechten moet (laten) inventariseren, volgens de juiste specificaties moet (laten) voorzien en in het Digitaal-Vlaanderen-themabestand (laten) opladen.
Lees hiervoor alle regelgevingen (decreten/wetten) met betrekking tot de Vlaamse voorkooprechten om na te gaan voor welke voorkooprechten u potentieel begunstigde kunt zijn.
Kijk dan na of er vandaag in dat soort en type voorkooprecht ook actieve percelen bestaan waar u een voorkooprecht op hebt. Hulpmiddelen om u in die zoektocht te helpen, zijn:
- contact opnemen met de administratieve eenheid die volgens de regelgeving belast is met de afbakening van de voorkooprechten;
- het geoloket Recht van voorkoop(opent in nieuw venster) waarbij de afbakeningen louter indicatief en informatief, niet juridisch, noch volledig zijn.
Organiseer u om die voorkooprechten te synchroniseren met, en te kadastraliseren tegen de correcte kadastrale toestand waarop de RVV-webtoepassing draait.
- Dit betekent ook dat u eventuele afspraken kunt maken met een leverancier, die de RVV-records voor u aanmaakt, beheert, doorgeeft aan het RVV-themabestand.
- Dit kadastralisatiewerk vraagt wellicht de grootste inspanning voor de meeste begunstigden. Begin er dan ook tijdig aan.
Tot slot kunt u volgens de juiste overdrachtsspecificaties(PDF bestand opent in nieuw venster) uw RVV-records opladen in het RVV-themabestand.
Als u als begunstigde niets in het themabestand hebt gestopt, kunt u uw voorkooprechten niet meer uitoefenen (sinds de inwerkingtreding van het Harmoniseringsdecreet op 1 oktober 2012). U ontvangt dus ook geen meldingen. Alleen als u pro-actief uw RVV-records in het RVV-themabestand hebt gestopt, zal u als begunstigde bij de verkoop van een goed dat in uw voorkooprecht valt nog verwittigd worden.
De meeste soorten voorkooprecht hebben maar één potentiële begunstigde per voorkooprecht. De belangrijkste uitzonderingen zijn de ‘Vlaamse Codex Wonen’ en de ‘Ruimtelijke Ordening’.
De begunstigden van de voorkooprechten binnen de Vlaamse Codex Wonen zijn bepaald in artikel 85 van het Decreet houdende de Vlaamse Wooncode (B.S. 15/07/1997). De volgorde, indien twee of meer begunstigden hun recht van voorkoop wensen uit te oefenen, wordt bepaald in artikel 86 van hetzelfde decreet.
In de Ruimtelijke uitvoeringsplannen wordt de volgorde bij de opmaak van het RUP bepaald. Het is aan de administratieve eenheid die met de taak van de afbakening van het RUP (gewestelijk, provinciaal of gemeentelijk) belast is om de begunstigden die worden ingesteld in een RUP met voorkooprecht tijdig te verwittigen dat zij begunstigde worden en met welke volgorde ze dit recht kunnen uitoefenen.
Als u als begunstigde niets in het themabestand hebt gestopt, kunt u uw voorkooprechten niet meer uitoefenen sinds de inwerkingtreding van het Harmoniseringsdecreet op 1 oktober 2012. U ontvangt dus ook geen meldingen meer bij een goed dat wordt verkocht. Alleen als u pro-actief uw RVV-records in het RVV-themabestand hebt gestopt, zal u als begunstigde bij de verkoop van een goed dat in uw voorkooprecht valt nog verwittigd worden. Dit gaat via het e-voorkooploket van de Vlaamse Landmaatschappij (VLM).
Het Harmoniseringsdecreet stelt dat de begunstigde belast is met, en eindverantwoordelijk is voor de melding van zijn voorkooprechten aan het RVV-themabestand. Dit betekent dat de begunstigde zijn voorkooprechten moet (laten) inventariseren, volgens de juiste specificaties moet (laten) voorzien en in het RVV-themabestand (laten) opladen. Meer informatie hierover staat in de veel gestelde vraag Hoe en waar vind ik mijn voorkooprechten?.
Het VKBOID is beter gekend onder de benaming ‘ondernemingsnummer’, dat afkomstig is uit de Verrijkte Kruispuntbank voor Ondernemingen. U vindt dit ondernemingsnummer ook in de ‘Referentielijst Begunstigde Vlaams voorkooprecht’ waar naast elke begunstigde ook zijn VKBOID is opgenomen.
U kunt hier ook het VKBOID opzoeken(opent in nieuw venster).
Woonmaatschappijen zijn begunstigde voor alle soorttypes voorkooprechten binnen de Vlaamse Codex Wonen. Het Harmoniseringsdecreet Rechten van Voorkoop (artikel 5) legt volgende regeling op:
Soorttype 11 ‘VWC Bijzonder gebied’:
- Wat?
Een perceel, bestemd voor woningbouw, dat gelegen is in een door de Vlaamse Regering te bepalen bijzonder gebied. - Leverancier?
Voor deze voorkooprechten treedt Wonen in Vlaanderen als gemachtigde van de Vlaamse Regering op als leverancier. Woonmaatschappijen hoeven hiervoor zelf niets te ondernemen.
Soorttype 34 ‘Vlaamse Codex Wonen’:
- Wat?
Een perceel, bestemd voor woningbouw, dat gelegen is in een door de gemeente te bepalen afbakening. - Begunstigde?
De Woonmaatschappij binnen hun werkingsgebied, Vlabinvest apb en de gemeenten - Leverancier?
Voor dit voorkooprecht treedt de gemeente (of de door de gemeente aangestelde leverancier) op als leverancier, de Woonmaatschappijen hoeven hiervoor zelf niet te ondernemen.
Een RVV-record bestaat uit de combinatie van een kadastraal perceelsnummer, het soorttype Vlaams voorkooprecht, de begunstigde van dit Vlaams voorkooprecht, zijn orde en eventueel de partitienummer en start -en einddatum van de periode waarbinnen deze begunstigde het Vlaams voorkooprecht kan uitoefenen.
De meeste soorten voorkooprecht hebben maar één potentiële begunstigde per voorkooprecht, maar er zijn drie uitzonderingen:
- voorkooprechten binnen de Vlaamse Codex Wonen;
- de Ruimtelijke uitvoeringsplannen;
- de Stadsvernieuwingsprojecten.
Wanneer u voor deze uitzonderingen leverancier bent voor verschillende begunstigden, moet u voor een perceelnummer waarvoor er n begunstigden zijn, n RVV-records aanmaken en de orde van de begunstigden aan te geven. In het decreet van de Vlaamse Codex Wonen is de volgorde van begunstigden op voorhand vastgelegd. In de Ruimtelijke uitvoeringsplannen wordt de volgorde van de voorkooprechten bij de opmaak van het RUP bepaald door de administratieve eenheid die met de taak van de afbakening van het (Gewestelijk, Provinciaal of Gemeentelijk) RUP belast is.
Zie hieronder een fictief voorbeeld, opgesomd in de vorm van een tabel.
Perceelnummer | (Partnr) | Begunstigde | Orde | Soorttype | (Startdatum) | (Einddatum) |
---|---|---|---|---|---|---|
31811D0500/00C000 |
| 658 | 1 | 34 |
|
|
31811D0500/00C000 |
| 895 | 2 | 34 |
|
|
31811D0500/00C000 |
| 271 | 3 | 34 |
|
|
Als OCMW kan binnen de volgende soorten RVV als potentieel begunstigde aangeduid worden:
- Vlaams voorkooprecht Ruimtelijke Ordening (Soorttypes 8, 9
- Vlaams voorkooprecht Stadvernieuwingsprojecten (Soorttype 24).
Binnen het soort ‘Vlaams voorkooprecht Ruimtelijke Ordening’ worden drie types Recht van Voorkoop onderscheiden:
- gemeentelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen (soorttype 8);
- provinciale ruimtelijke uitvoeringsplannen (soorttype 9);
- gewestelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen (soorttype 10).
Elk openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn moet er in principe zelf voor zorgen dat zijn data voor deze soorttypes Vlaamse voorkooprechten in het RVV-themabestand worden opgeladen. Sommige provincies zijn echter bereid om voor alle begunstigden (dus ook de OCMW’s) als leverancier op te treden voor de gemeentelijke en/of provinciale ruimtelijke uitvoeringsplannen binnen hun grondgebied. De praktische regeling leest u hier: Wat is het Vlaams voorkooprecht Ruimtelijke Ordening?
Voorkooprechten kunnen ontstaan in verschillende wetten en decreten. De zones die daaruit voortvloeien, worden RVV-afbakeningen genoemd. Het is de bedoeling dat die RVV-afbakeningen aan Digitaal Vlaanderen worden bezorgd. Digitaal Vlaanderen stelt deze dan gratis en voor iedereen ter beschikking via de Downloadtoepassing en via Geopunt(opent in nieuw venster). U kan de RVV-afbakeningen ook raadplegen via de kaarttoepassing RVV-afbakeningen in Geopunt(opent in nieuw venster). Deze kaarttoepassing is een digitale geografische referentie voor de ligging en de afbakening van de gebieden waarbinnen een recht van voorkoop van toepassing is. Ze is voor raadpleging toegankelijk voor het publiek en kan informatief en indicatief gebruikt worden in de administratieve processen die verband houden met het uitoefenen van een Vlaams voorkooprecht (bijvoorbeeld de opzoekingen van voorkooprechten door het notariaat), ook al heeft de kaarttoepassing op zich geen juridische waarde, noch pleit ze volledig te zijn.
Om het geoloket te vervolledigen moedigen we u aan om alsnog uw RVV-afbakeningen door te geven aan Digitaal Vlaanderen. Neem hiervoor contact op met Digitaal Vlaanderen (via digitaal.vlaanderen@vlaanderen.be(opent in uw e-mail applicatie)). U vindt de specifieke informatie voor de RVV-afbakeningen uit Gemeentelijke Ruimtelijke Uitvoeringsplannen(opent in nieuw venster) in deze zipfile.
In het kader van het Harmoniseringsdecreet Rechten van voorkoop spreken we van RVV-records, die worden opgenomen in het geografisch themabestand ‘Vlaamse voorkooprechten’. Het Geografisch themabestand bestaat uit een lijst van voorkooprechten die de combinatie vormen van een kadastraal perceelnummer, het soort en type Vlaams voorkooprecht, één of meerdere begunstigden van dit Vlaams voorkooprecht (met hun volgorde) en een periode van bekendmaking (= periode waarbinnen de begunstigden het Vlaams voorkooprecht kunnen uitoefenen). De combinatie van de hierboven opgesomde informatie noemen we een RVV-record; en elke levering voor het themabestand is bijgevolg een lijst van RVV-records.
Om voorkooprechten op perceelsniveau te definiëren, zullen zones waarbinnen begunstigden voorkooprechten kunnen uitoefenen, moeten ‘gekadastraliseerd’ worden. Zoals bepaald in het Harmoniseringsdecreet Rechten van Voorkoop, kan elk perceel dat voor de helft of meer in een RVV-afbakening is gelegen, voor het geheel in het geografisch themabestand ‘Vlaamse voorkooprechten’ worden opgenomen. Is het voor minder dan de helft in een RVV-afbakening gelegen, dan mag het niet worden opgenomen (zie figuur(PDF bestand opent in nieuw venster)).
Het voorkooprecht is het recht om een perceel dat te koop wordt aangeboden, voor dezelfde prijs en onder dezelfde modaliteiten, bij voorrang op de kandidaat-koper aan te kopen. Het Vlaams voorkooprecht is een voorkooprecht dat bij of in uitvoering van een wet of decreet is toegekend, met uitzondering van een op 30 juli 1993 bestaand recht van voorkoop dat bij of in uitvoering van een wet is toegekend. Het Harmoniseringsdecreet ‘Rechten van voorkoop’ (het decreet van 25 mei 2007 houdende de harmonisering van de procedures van Vlaamse voorkooprechten (B.S. 24 juli 2007)) wil de procedures voor alle Vlaamse wettelijke en decretale voorkooprechten stroomlijnen en op elkaar afstemmen en ze volledig digitaal laten verlopen.
Hier vindt u een schematische voorstelling van de nieuwe procedure(PDF bestand opent in nieuw venster).
Bij dit schema zijn een aantal actoren, zowel menselijke als fysische actoren, weergegeven. Tussen de actoren lopen informatiestromen waarachter functies en/of gegevens zitten.
De AAPD (Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie) levert aan Digitaal Vlaanderen (Digitaal Vlaanderen) de kadastrale informatie, toestand 1 januari van het huidige fiscale jaar.
Digitaal Vlaanderen is belast met de ontwikkeling, het aanmaken, het bijhouden en het bekendmaken van het Geografisch themabestand ‘Vlaamse voorkooprechten’, kortweg RVV-themabestand, een bestand dat geselecteerde geografische informatie bevat over de Vlaamse voorkooprechten.
Om dit themabestand op te bouwen, meldt iedere begunstigde (of zijn leverancier) aan Digitaal Vlaanderen de Vlaamse voorkooprechten die hem zijn toegekend onder de vorm van ‘RVV-records’ en dit op basis van hun afbakeningen ‘Recht van voorkoop’ en de totale kadastrale perceelslijst Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie, toestand 1 januari van het huidige fiscale jaar. Enkel wanneer de begunstigde de percelen waarop hij een voorkooprecht heeft, heeft ingeladen in het RVV-themabestand, kan hij zijn voorkooprechten uitoefenen na de inwerkingtreding van het Harmoniseringsdecreet. Zo niet, verliest hij (tijdelijk) zijn voorkooprecht.
Het geografisch themabestand ‘Vlaamse voorkooprechten’ wordt bekend gemaakt via het e-voorkooploket (Vlaamse Grondenbank – Vlaamse Landmaatschappij (VLM)) voor de instrumenterende ambtenaar; en via het geoloket ‘RVV-themabestand’(opent in nieuw venster) (Digitaal Vlaanderen ), dit voornamelijk voor de burger.
Alle aanbiedingen en uitoefeningen van voorkooprechten gebeuren via het e-voorkooploket. Bij de verkoop van een onroerend goed zal de instrumenterende ambtenaar het e-voorkooploket raadplegen. Indien er op het perceel een Vlaams voorkooprecht rust, zal de instrumenterende ambtenaar het goed aanbieden via het e-voorkooploket. Dit aanbod wordt vervolgens door het e-voorkooploket doorgestuurd naar de desbetreffende begunstigden op basis van de gegevens uit het geografisch themabestand ‘Vlaamse voorkooprechten’. De begunstigden kunnen dan beslissen hun Vlaams voorkooprecht al dan niet uit te oefenen. De beslissing tot (niet)uitoefening wordt via het e-voorkooploket doorgegeven aan de instrumenterende ambtenaar.
Indien u nog vragen hebt over het Geografisch themabestand ‘Rechten van Voorkoop’, kunt u contact opnemen met de Helpdesk Digitaal Vlaanderen via digitaal.vlaanderen@vlaanderen.be(opent in uw e-mail applicatie), tel. 09 276 15 00, elke werkdag van 8 tot 19 uur.
Indien u nog vragen hebt over het e-voorkooploket, neemt u het best contact op met de VLM via e-voorkooploket@vlm.be(opent in uw e-mail applicatie).
Om u aan te melden bij de RVV-webtoepassing, moet enerzijds uw organisatie geregistreerd zijn bij Recht van voorkoop als begunstigde en/of leverancier. Wanneer dit niet het geval is kunt u de registratieprocedure doorlopen via volgende link: https://rvv.vlaanderen.be/registratie(opent in nieuw venster)
Anderzijds moet u als organisatie en gebruiker gekend zijn in het Toegangs- en Gebruikersbeheer, indien dit nog niet het geval is kan dit via de zelfregistratieproccedure(opent in nieuw venster).
Onderstaande tabellen geven een overzicht voor welke soorttypes Vlaamse voorkooprechten men als stad/gemeente, OCMW of woonmaatschappij potentieel begunstigde bent, wie uw leverancier is of kan zijn en welk sjabloon u hiervoor aan Digitaal Vlaanderen moet bezorgen.
Binnen het soort ‘Vlaams voorkooprecht Landinrichting’ worden twee types Recht van Voorkoop onderscheiden:
- Vlaams voorkooprecht Landinrichtingsplan (soorttype 30);
- Vlaams voorkooprecht Inrichtingsnota (soorttype 31).
De regelgeving omtrent het Vlaams voorkooprecht Landinrichting staat in het decreet betreffende de landinrichting van 28 maart 2014 (B.S. 22/08/2014).
Binnen soorttype 30 is de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) begunstigde en binnen soorttype 31 de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) of de initiatiefnemer van de inrichtingsnota.
Wanneer u als leverancier leveringen beheert voor meerdere begunstigden zijn er twee mogelijkheden om de gegevens te beheren.
- U beheert 1 lijst per soorttype waarop de percelen voor alle begunstigden samen worden opgenomen. In dit geval dient u aan te melden onder uw eigen organisatie.
- U beheert 1 lijst per begunstigde per soorttype. Indien u leveringen beheert voor 3 organisaties, zal u dus 3 lijsten met percelen beheren. In dit geval dient u aan te melden via een externe werkrelatie van de organisatie waarvoor u de percelen wil beheren. U zal in een tussenscherm bij het inloggen kunnen kiezen voor welke organisatie u in dit geval wil aanmelden.
Let wel: als u als lokaal beheerder een externe werkrelatie legt, moet u er zelf voor zorgen dat de toegekende rechten op elk moment juist zijn. Als een betrokkene verandert van job moet de lokaal beheerder tijdig de rechten intrekken.
- Buiten de sperperiode
Bij het opladen van het voorkooprecht:- Wordt de startdatum meegegeven. Op de opgegeven datum wordt het voorkooprecht actief.
Opmerking: De startdatum moet nà vandaag liggen (dus ten vroegste morgen) - Wordt geen startdatum meegegeven. De dag volgend op de datum waarop het opladen van de voorkooprechten is uitgevoerd
- Wordt de startdatum meegegeven. Op de opgegeven datum wordt het voorkooprecht actief.
- Binnen de sperperiode, opladen voor de actueel lopende kadastrale toestand en het perceel waarop het recht wordt gelegd, eindigt te bestaan na de sperperiode
Bij het opladen van het voorkooprecht:- Wordt de startdatum meegegeven
- Startdatum ligt voorbij de einddatum van de sperperiode
- Tijdens opladen zal men een fout krijgen voor dit record: de startdatum kan immers niet voorbij het einde van de geldigheid van het perceel vallen
- Startdatum ligt voor de einddatum van de sperperiode
- Na het verlopen van de sperperiode blijft de datum ongewijzigd, daar de datum voor de einddatum van de sperperiode ligt
- Startdatum ligt voorbij de einddatum van de sperperiode
- Wordt geen startdatum meegegeven.
- Het voorkooprecht is actief de dag na opladen
- In alle gevallen moet eveneens de einddatum ingegeven worden en liggen voor of ten laatste op de laatste dag van de sperperiode. Indien niet wordt hiervoor een foutmelding gegeven en het record wordt NIET opgeladen.
- Wordt de startdatum meegegeven
- Binnen de sperperiode, opladen voor de volgende kadastrale toestand en het perceel waarop het recht wordt gelegd, eindigt te bestaan na de sperperiode
Bij het opladen van het voorkooprecht:- Geeft een foutmelding voor dat record want u kunt geen voorkooprecht leggen op een perceel dat niet meer zal bestaan
- Binnen de sperperiode, opladen voor de volgende kadastrale toestand en het perceel waarop het recht wordt gelegd, blijft bestaan na de sperperiode (of begint te bestaan na de sperperiode)
Bij het opladen van het voorkooprecht:- Wordt de startdatum meegegeven
- Startdatum ligt voorbij de einddatum van de sperperiode
- Het verkooprecht is actief op datum zoals ingegeven, en blijft ongewijzigd na het eindigen van de sperperiode.
- Een startdatum voor de einddatum van de sperperiode
- Geeft een foutmelding dat de begindatum niet eerder kan vallen dan het einde van de sperperiode + 1 dag
- Startdatum ligt voorbij de einddatum van de sperperiode
- Wordt de startdatum niet meegegeven
- Het voorkooprecht is actief de dag na het eindigen van de sperperiode, en blijft ongewijzigd na het eindigen van de sperperiode.
- Wordt de startdatum meegegeven
- Bij het opladen van een integraal bestand vervangen we integraal de reeds opgeladen voorkooprechten.
- Bij verschil bestand voegt u selectie toe, waarbij u aangeeft of het voorkooprecht dient verwijderd of toegevoegd te worden.
U heeft de keuze tussen xml of csv, en dit zowel voor de integrale als verschilbestanden.
- Check eerst intern of uw organisatie zich reeds geregistreerd heeft, maar u hebt nog geen toegang. In dit geval, contacteert u het best uw lokale beheerder
- Is uw organisatie nog niet geregistreerd, dan kunt u toegang als Begunstigde of Leverancier aanvragen door het invullen en indienen van het online registratie formulier in de RVV webtoepassing. Klik op de link: https://rvv.vlaanderen.be/registratie(opent in nieuw venster)
- Begunstigde rol geeft een beperkte toegang en kan enkel kijken, niets opladen
- Leverancier rol kan voorkooprechten opladen, alsook rapporten downloaden.
Zeker en vast als deze hiervoor gemachtigd is. De organisatie die begunstigde is vult en dient het online registratieformulier in zoals beschreven in de vraag: “Ik heb geen toegang tot de RVV toepassing. Wat moet ik doen?”
Dit kunt u doen door gebruik te maken van het online registratieformulier, waarbij u aangeeft in stap 1 dat het over een bestaande begunstigde handelt. In de volgende stap (Soorttype) krijgt u de keuze om aan te geven of u een soorttype wenst toe te voegen of te verwijderen. Na het doorlopen van het formulier, dient u deze wijziging in en wordt deze door Digitaal Vlaanderen behandeld.
Dit kunt u doen door gebruik te maken van het online registratieformulier. Hier geeft u in stap 2 aan dat u een soorttype wenst te verwijderen en in stap 3 wie uw leverancier hiervoor is. Uiteraard dient uw leverancier hier ook van op de hoogte te worden gebracht zodat deze een eindoplading kan uitvoeren.
De benaming “sper”periode is misschien wat misleidend: eigenlijk wordt er tijdens deze periode niets gesperd of verhinderd, maar laat men juist toe dat een Leverancier opladingen doet voor zowel de huidige als de volgende kadastrale toestand.
De Leverancier moet zich er wel van bewust zijn dat – wanneer hij reeds een oplading heeft gedaan (als integrale vervanging) voor de volgende toestand – opladingen voor de huidige toestand vervangen zullen worden na het einde van de sperperiode door de oplading die hij deed voor de volgende toestand.
Hoewel de kadastrale toestand die wordt opgeladen in principe geldt vanaf 1 januari van dat jaar is die toestand pas definitief gekend vele maanden na het begin van het jaar: meestal begint een sperperiode pas in augustus of september.
De geldigheid van die nieuwe percelen binnen het RVV-themabestand begint dus niet vanaf 1 januari van het jaar maar vanaf de eerste dag nà de sperperiode. Analoog zullen percelen die niet meer voorkomen in de nieuwe toestand pas ongeldig worden op de eerste dag nà de sperperiode
Voorlopig is het voor geen enkel soorttype verplicht een partitienummer mee te geven.
Zeker en vast: Gebruikershandleiding RVV(PDF bestand opent in nieuw venster)
Vindt u het antwoord op uw vraag niet in de Gebruikershandleiding en/of de veel gestelde vragen, dan kunt u steeds de vraag stellen door te mailen naar de Helpdesk Digitaal Vlaanderen digitaal.vlaanderen@vlaanderen.be(opent in uw e-mail applicatie)
Hier vindt u de impact op het Recht van voorkoop.
Eerst en vooral dienen goede afspraken gemaakt te worden tussen de oude en de nieuwe leverancier zodat de begunstigde op geen enkel moment zijn voorkooprechten kwijt is.
- De ‘oude’ leverancier doet een eindoplading waarbij alle percelen een einddatum recht van voorkoop krijgen in de toekomst.
- De ‘nieuwe’ leverancier doet een startoplading vooraleer de einddatum opgegeven door de ‘oude’ leverancier overschreden is.
- Gedurende een beperkte periode zullen de percelen van de oude en de nieuwe leverancier dubbels veroorzaken in het themabestand. De percelen van de oude leverancier zullen echter automatisch verdwijnen eens de opgegeven einddatum werd overschreden.