Zomerscholen: personeel aanwerven
Zomerscholen werken met vrijwilligers. Die heb je nodig bij verschillende activiteiten zoals lesgeven, begeleiden van uitstappen, uitvoeren van administratieve taken en de coördinatie van je zomerschool. Ontdek welke mogelijkheden je hebt om personeel voor je zomerschool aan te werven.
Het personeel op een zomerschool: wie?
Het personeel van een zomerschool is heel divers. Elke zomerschool vult dit voor zichzelf in en stelt zelf een team van vrijwilligers samen. De coördinator bepaalt wie in aanmerking komt voor welke rollen en kijkt daarvoor naar de achtergrond en ervaring van de vrijwilliger in kwestie.
Het hele team moet een uittreksel uit het strafregister(opent in nieuw venster) (model artikel 596.2 - minderjarigenmodel) kunnen voorleggen. Als organisator ben je verantwoordelijk voor de controle hiervan.
Het team bestaat uit:
- De coördinator van de zomerschool
Ondanks de vrijwillige basis blijft de belangrijkste doelstelling van een zomerschool leren.
Om de kwaliteit te kunnen bewaken kunnen alleen professionals met de nodige ervaring in het lesgeven of (onderwijs)beleid de coördinatie van een zomerschool opnemen.
- Lesgevers van het onderwijsgedeelte
- Vormen de kern van een zomerschool.
- Beschikken over de nodige pedagogische ervaring en/of een bewijs van pedagogische bekwaamheid. De coördinator van de zomerschool neemt hierover de eindbeslissing.
- Studenten uit de lerarenopleiding kunnen ook lesgeven met of onder leiding van een ervaren leerkracht. Zij kunnen met hun lerarenopleiding afspraken maken om de lessen die ze in de zomerscholen geven te laten erkennen als stage.
- Begeleiders van het vrijetijdsgedeelte
- Eventuele begeleiders van de middagpauze en bij uitstappen
- Administratieve ondersteuners
Er is geen specifieke regelgeving voor de aanstelling van personeel in een zomerschool. Dit betekent dat, afhankelijk van de manier waarop het personeelslid in kwestie wordt aangesteld, de geldende regels van kracht blijven. In de meeste gevallen zijn dit:
Aanstelling en verloning
Kies het meest praktische systeem om het personeel in je zomerschool aan te stellen en te vergoeden, is afhankelijk van de concrete situatie van de personeelsleden in kwestie (al dan niet al een opdracht in het onderwijs, vastbenoemd of tijdelijk, een voltijdse of deeltijdse opdracht …).
Bekijk daarvoor onderstaande mogelijkheden tijdig voor jouw concrete context:
- Voor nieuwe, tijdelijke of vastbenoemde leerkrachten die deze zomer willen bijspringen kan je beroep doen op het PWB (Personeel op Werkingsbudget)-systeem
- Gaat het om een nieuwe vrijwilliger die niet in dienst is op jouw school? Lees meer over het vrijwilligersstatuut.
- Spreek je graag met elke vrijwilliger dezelfde voorwaarden en verloning af? Kies dan voor een arbeidscontract van bepaalde duur (volgens de wet op de arbeidsovereenkomsten van 3 juli 1978(opent in nieuw venster)).
- Het lokaal bestuur zal in de rechtspositieregeling van het gemeentepersoneel de vereiste afwijkingen moeten vaststellen voor de lesgevers, in overeenstemming met de decreten en besluiten betreffende het onderwijs.
- Flexi-jobbers in het onderwijs? Sinds april 2024 kan je ook flexi-jobbers inzetten(opent in nieuw venster) in jouw zomerschool. Hou rekening met volgende aandachtspunten:
- De flexi-jobwerknemer mag geen andere tewerkstelling bij de organisator van de zomerschool hebben.
- Een school voor basis- of secundair onderwijs moet de flexi-jobwerknemer melden aan de federale overheidsdiensten. Een lokaal bestuur kan geen flexi-jobwerknemers melden zonder tussenkomst van een school.
- Terbeschikkingstelling van statutair personeel (gemeentelijke VZW, EVA …) op basis van het decreet Lokale Besturen.
- Personeel aantrekken via uitzendkantoren.
- Tijdelijk leerkrachten of personeel aantrekken via terbeschikkingstelling door private organisaties die geen uitzendkantoren zijn. Lees meer op de webpagina van FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal overleg(opent in nieuw venster) over toegelaten terbeschikkingstelling voor een beperkte tijd.
- Personeel aantrekken vanuit andere organisaties (bijvoorbeeld repetitorenkantoren of privaatrechtelijke VZW’s).