Informatieclassificatie
Omgaan met vertrouwelijke informatie
Als medewerker van de Vlaamse overheid werk je soms met vertrouwelijke informatie. Welke informatie vertrouwelijk is en hoe je ermee omgaat, mogen we niet zomaar aan iemands buikgevoel overlaten. Daarom werken we binnen de Vlaamse overheid met klassen: klasse 1 tot en met 5. Deze klassen worden aan de bron bepaald en hebben tot doel om duidelijke richtlijnen te geven over hoe je ermee omgaat. We noemen het informatieclassificatie.
Herkenbaar aan de cijfer- en kleurencode
Informatieclassificatie is niet nieuw. Toch bestaat de kans dat je onderstaande labels nog niet hebt gezien. Je zal ze in de toekomst echter vaker tegenkomen. De labels kunnen worden gebruikt op documenten, e-mails, nota’s, presentaties,… Je vindt hieronder meer uitleg over de betekenis van de 4 belangrijkste klassen. Klasse 5 zal je in de praktijk niet tegenkomen en wordt dan ook buiten beschouwing gelaten.
Klasse 1: dit document valt onder klasse 1, publiek.
Het mag toegankelijk zijn voor iedereen.
Klasse 2: dit document valt onder klasse 2, intern.
De organisatie zal geen directe hinder ondervinden als de informatie gewijzigd of geconsulteerd wordt door onbevoegden. Toch is het niet de bedoeling om dit document publiek te delen.
Klasse 3: dit document valt onder de klasse 3, vertrouwelijk.
De informatie in dit document is enkel toegankelijk voor een selecte groep. Het gaat vaak over persoonsgegevens of financiële gegevens. Er zijn verplichte minimale maatregelen voor documenten die onder de klasse 3 vallen, waaronder een risicoanalyse. Je mag deze informatie in geen geval verspreiden zonder toestemming, ook niet binnen de organisatie. Als je een document in de klasse 3 ontvangt, zorg er dan voor dat je goed geïnformeerd bent over de risico’s en gedraag je volgens de voorgeschreven regels.
Klasse 4: dit document is geheim.
De informatie is alleen toegankelijk voor direct geadresseerden.
Ontdek onze tips - ook als de informatie niet gelabeld is!
Gebruik altijd je gezond verstand! Niet alle informatie is gelabeld. Denk maar aan mondeling overgedragen informatie, een computerscherm of een print waarop vertrouwelijke informatie staat. Respecteer daarom ALTIJD deze tips:
- Ga na wat het vertrouwelijkheidsniveau is en label het indien nodig
- Print vertrouwelijke informatie enkel af indien echt noodzakelijk
- Laat vertrouwelijke informatie niet rondslingeren op je werkplek
- Bespreek vertrouwelijke informatie in een veilige omgeving, wees op je hoede voor luistervinken
- Zorg ervoor dat je scherm niet zichtbaar is en dat niemand kan meekijken, bijvoorbeeld in de trein, coffeeshop,…
- Je mag vertrouwelijke informatie in geen geval verspreiden zonder toestemming, ook niet binnen de organisatie.
- Gebruik altijd veilige oplossingen om informatie te delen!
Door correct om te gaan met vertrouwelijke informatie, draag jij bij tot het vergroten van het onderlinge vertrouwen tussen burgers, bedrijven en overheden.
Wil je weten hoe de klassen worden bepaald?
De klassen worden aan de bron bepaald, door wie bevoegd is voor de informatie. Dit gebeurt niet uit de losse pols maar op basis van een aantal vastgelegde criteria. Aan de hand van een selectietool wordt het indelen in klassen sterk vereenvoudigd. Het is niet de bedoeling dat iedereen met deze tool aan de slag gaat, maar als je beter wil begrijpen hoe de klassen worden ingedeeld, dan kan je dit webinar herbekijken(opent in nieuw venster).