Ergonomisch werken met beeldschermen
Breng je veel tijd achter je beeldscherm door? Met enkele eenvoudige ingrepen stem je jouw werkplek af op je lichaam en je activiteiten, waardoor je jouw comfort en efficiëntie verbetert en fysieke klachten zoveel mogelijk beperkt. Het team Ergonomie van de Gemeenschappelijke Dienst voor Preventie en Bescherming (GDPB) informeert je graag over de meest geschikte uitrusting van je beeldschermwerkplek.
Voor wie?
- Je werkt als beeldschermwerker (minstens 2 uur per dag) bij de Vlaamse overheid.
Tips voor ergonomisch beeldschermwerk
Te veel en te lang zitten is slecht voor lichaam en geest. Probeer daarom je bureauwerk regelmatig te onderbreken voor wat beweging of een verkwikkende pauze.
Werk je hybride en dus deels op kantoor en deels van thuis uit? En breng je daarbij veel tijd aan een beeldscherm door? Vergeet dan niet om op beide locaties aandacht te besteden aan je ergonomie. Het team Ergonomie van de Gemeenschappelijke Dienst voor Preventie en Bescherming (GDPB) informeert…
Draag je een (lees)bril, maar heb je toch moeite om je computerscherm scherp te zien of heb je na lang beeldschermwerk last van vermoeide ogen? Dan heb je misschien nood aan een beeldschermbril. Als de arbeidsarts hem adviseert wordt hij gedeeltelijk terugbetaald. Ontdek hoe je de terugbetaling…
Werk je vaak aan een beeldschermwerk? Dan zit je lang in dezelfde houding. Elke dag opnieuw. Zorg er dus voor dat je comfortabel én ergonomisch kunt zitten, want met de juiste houding kan je heel wat typische ‘kantoorklachten’, zoals een pijnlijke nek, vermoeide ogen of rugpijn, voorkomen.…
Werk je vaak met de computer? Onderbreek je beeldschermwerk dan regelmatig. Werken op een pc mag dan geen zware lichamelijke arbeid lijken, het belast onze spieren, gewrichten en ogen meer dan je zou denken. Druk daarom geregeld even op ‘pauze’. Laat je daarbij helpen door pauzesoftware.
Tijdens het werk zit je vaak in dezelfde houding. En dat is niet gezond. Een zit-statafel helpt om dit aan te pakken. Door af te wisselen tussen staand en zittend werk, verbeter je trouwens niet alleen je gezondheid, maar meteen ook je concentratie.
Ondervind je vaak rugklachten, klachten van de bovenste ledematen of oogvermoeidheid als beeldschermwerker? Dit kan verschillende oorzaken hebben, onder andere een verkeerde werkplekinrichting, langdurig zitten en een foute werkwijze. Om daar inzicht in te krijgen, organiseert de…
Doe de check!
Wil je weten of je beeldschermwerkplek op kantoor correct ingericht is? Of ervaar je fysieke klachten, gerelateerd aan beeldschermwerk? Vul de ergonomische zelfscreening over beeldschermwerk(opent in nieuw venster) van de Gemeenschappelijke Dienst voor Preventie en Bescherming (GDPB) in. Je krijgt onmiddellijk feedback om je werkplek en werkwijze te optimaliseren.
Check ook de flyer over overbelasting bij beeldschermwerk(PDF bestand opent in nieuw venster).