Herken nepnieuws - informatie voor jongeren
Als je je smartphone ‘s nachts oplaadt, gaat de batterij sneller kapot. De opwarming van de aarde is gewoon een natuurlijk proces en niet door mensen veroorzaakt. Niet alles wat je online ziet of leest, is juist.
Soms is het moeilijk om te weten wat waar is en wat niet. Er zijn zoveel dingen die we dagelijks lezen of horen die misschien niet helemaal of helemaal niet kloppen. Vooral online kom je veel fake news tegen. Stel jezelf daarom de vraag: “Klopt da wel?”
Check hier hoe jij nepnieuws kan herkennen en ontdek onze tips om slimmer met online informatie om te gaan.
Waar vind je betrouwbare informatie?
Het internet biedt zoveel informatie. Hoe weet je welke bron betrouwbaar is en welke niet?
WAT? WAT WAT!
Zit je met vragen over geld, gezondheid, werk, seks …? WAT WAT(opent in nieuw venster) is een online jongerenplatform dat een betrouwbaar antwoord biedt op vragen zoals ‘Hoe kan ik geld sparen?’ en ‘Wat is non-binair?’ tot ‘Waar vind ik een overzicht van concerten?’.
Desinformatie vs. misinformatie
Als het over fake news gaat is het belangrijk om het verschil te kennen tussen desinformatie en misinformatie.
Handige tools en tips
Fake news of niet? Zo kom je er zelf achter
Niet alles wat viraal gaat, is juist. Met deze tips prik je zo door nepnieuws heen!
Let op emoties
Als een bericht je bang of boos wil maken, wees dan extra kritisch. Fake news speelt vaak met opzet in op je gevoel. Deel het bericht niet zomaar.
Wat als nieuws je bang, boos of verdrietig maakt?(opent in nieuw venster)
Check de bron
Ken je de persoon of site die dit deelt? Als de afzender niet betrouwbaar klinkt, check én dubbelcheck dan de feiten.
Doe een factcheck
Vind je dezelfde info op meerdere, onafhankelijke websites? Zoek naar betrouwbare bronnen.
Vraag je af: 'Klopt da wel?'
Is wat je net zag, las of hoorde wel echt? Op sociale media - waar iedereen zomaar kan posten en delen - is het extra belangrijk om kritisch te kijken naar wat klopt en wat niet.
Tip: DeCheckers(opent in nieuw venster) vragen het zich dagelijks af en verzamelen alle Vlaamse factchecks op hun website.
Factchecking: leer de basistechnieken
Met handige instructievideo’s leer je zelf de kneepjes van het factcheck-vak.
Wat te doen tegen desinformatie?
Informeer je over fake news
Wat is feit en wat is nep? Dat zoeken deCheckers(opent in nieuw venster) voor je uit. Zij bekijken dagelijks online nieuwsberichten, en checken of ze waar of niet waar zijn.
Leer zelf factchecken
Hoe herken je een deepfake? Hoe betrouwbaar zijn blauwe vinkjes op sociale media? Je leest en leert het bij nws check. De redactie van VRT NWS(opent in nieuw venster) legt virale berichten op de rooster en deelt handige tips om zélf te leren factchecken.
Deel alleen betrouwbare informatie
Weet je niet zeker of iets waar is? Deel het dan niet zomaar of omdat andere mensen het ook doen. Eerst checken, dan delen. Op de site van nwsnwsnws(opent in nieuw venster) vind je betrouwbaar nieuws op jongerenmaat.
Spreek anderen aan
Zie je iemand een fake news-verhaal posten of delen? Vraag vriendelijk of ze het wel hebben gecheckt. Je hoeft niet in discussie te gaan, maar je kan de persoon er wel bewust van maken.
Volg verschillende media en personen online
Wat je online te zien krijgt, is het resultaat van algoritmes die aan de slag gaan met wat je online opzoekt, en wat je voorkeuren zijn. Kijk daarom met een open mind naar nieuws: volg verschillende nieuwspagina’s en personen online. Zo voorkom je dat je in een filterbubbel(opent in nieuw venster) terechtkomt.