Word adviesverlener van NARIC-Vlaanderen voor de erkenning van buitenlandse diploma’s
We zijn op zoek naar verschillende diploma-experten in alle studiegebieden. Word je adviesverlener, dan vervul je niet alleen een maatschappelijk relevante opdracht, maar maak je ook deel uit van een netwerk van experten. Je wordt bovendien degelijk vergoed voor je advies.
Wie zoeken we?
Ben je professor, hoogleraar, professor-emeritus, lector, docent, opleidingscoördinator, … en heb je een grondige kennis van leerinhouden van een bepaalde studierichting of studiegebied in het Vlaams hoger onderwijs? Wil je je inzetten voor een belangrijk maatschappelijk thema, namelijk de arbeidskansen vergroten van houders van een buitenlands diploma? Dan ben je misschien de geschikte persoon om advies te geven bij de beoordeling van de gelijkwaardigheid van een buitenlands diploma.
Wat wordt er verwacht van jou?
Je kent zeer goed de vereisten voor een bepaald Vlaams diploma (of een reeks verwante diploma’s). Je geeft aan of er al dan niet een substantieel verschil is met een bepaald buitenlands diploma volgens de regelgeving: op basis van een vergelijking van leerresultaten (= learning outcomes) en de opleidingsonderdelen van zowel het buitenlandse als het Vlaams diploma waarmee het overeenkomt.
Als expert heb je:
- Een grondige kennis van de doelen en inhouden van minstens één Vlaamse opleiding in het hoger onderwijs: inzicht in de domeinspecifieke leerinhouden voor de opleiding(en), kennis van de typische opleidingsonderdelen in de Vlaamse opleiding(en) en kennis van verschillen in opties en benaderingen die tussen de opleidingen van verschillende Vlaamse instellingen bestaan
- Voldoende kennis van het Nederlands, Engels of Frans om schriftelijk advies uit te brengen.
Hoe verloopt de adviesverlening?
De adviesverlening verloopt volledig digitaal via ons online NARIC adviesplatform.
- Stap 1
We ontvangen een vraag om de gelijkwaardigheid van een buitenlands diploma te onderzoeken
- Stap 2
Nadat we de documenten in het dossier van de aanvrager controleerden op hun volledigheid en echtheid, stellen we via het platform een vraag om advies te verlenen. Via het online NARIC adviesplatform word je op de hoogte gebracht als de opdracht voor jou bestemd is. Je ontvangt een e-mail met volgende informatie:
De link naar het digitaal adviesplatform en het wachtwoord om in te loggen
De link naar de technische en inhoudelijke handleiding
De voorziene oplevertermijn
Op het online NARIC adviesplatform vind je de volgende informatie:
- Duiding van het land en diploma
- Het dossier met de nodige documenten
- De voorziene oplevertermijn
- De adviesvraag.
- Stap 3
Je accepteert de opdracht in ons adviesplatform. Als expert kan je er altijd voor kiezen de adviesvraag niet te accepteren. In dat geval stellen we de vraag aan de volgende gerangschikte opdrachtnemer. Je hebt vijf werkdagen de tijd om de adviesaanvraag te accepteren,. Als je dat niet binnen die termijn doet, na het verstrijken van deze termijn gaan we ervan uit dat je de opdracht niet accepteert. Als je de opdracht aanvaardt, geef je advies binnen de termijn.
- Stap 4
De termijnen voor adviesverlening zijn:
15 werkdagen voor een volledig advies
10 werkdagen voor een deeladvies
Je bezorgt het advies via het NARIC adviesplatform. Je kan in de offerte aangeven dat je de adviezen sneller kan opleveren. In dat geval gelden de termijnen die je zelf opgeeft.
- Stap 5
De oplevering gebeurt opnieuw via het NARIC adviesplatform. Als het advies onvoldoende basis biedt om een gemotiveerde beslissing te nemen, vragen we je om het bij te sturen. Ook hier gelden maximale termijnen.
- Stap 6
Je ontvangt een vergoeding voor de adviesverlening op basis van de afgesproken tarieven.
Waarom zou je meewerken?
Diploma's erkennen is maatschappelijk relevant
De erkenning van buitenlandse diploma’s is een belangrijke hefboom voor integratie in onze maatschappij en tewerkstelling van nieuwkomers in Vlaanderen.
Je zet je expertise in voor de overheid
De Vlaamse gemeenschap heeft de plicht om aanvragen grondig te onderzoeken en, waar dit verantwoord is, ook de gelijkwaardigheid met een Vlaams diploma te verlenen. Door de grote diversiteit aan opleidingen in Vlaanderen, kunnen we dit onderzoek niet alleen uitvoeren. Door hieraan mee te werken vervul je een belangrijke functie.
Je wordt deel van een netwerk
Je wordt deel van een netwerk van adviesverleners en bouwt samen expertise op. Wij op ons beurt ondersteunen het netwerk door overlegmomenten, vormingen en een jaarlijks netwerkevent te organiseren waarop alle experten worden uitgenodigd. Op deze manier kan je goede praktijken met andere experten delen en van elkaar leren. We beantwoorden ook vragen over het onderwijssysteem en opleidingen in bepaalde landen, in zover we zelf over die informatie beschikken of deze snel kunnen terugvinden (o.a. via het internationale ENIC-NARIC-netwerk).
Je kan volledig digitaal advies verlenen
Van adviesvraag tot oplevering: de procedure verloopt digitaal.
Je wordt degelijk vergoed
Per advies ontvang je een vergoeding. Deze vergoeding is afhankelijk van het soort advies:
Volledig advies: 210,00 euro
Deeladvies: 107,00 euro
Als je het advies niet oplevert binnen de voorziene uitvoeringstermijnen, wordt de vergoeding verminderd. De details hierover vind je in het bestek.
Hoe stel je je kandidaat?
Elektronisch: via het bulletin der aanbestedingen op de e-Procurement website(opent in nieuw venster). Voor een toelichting bij het digitaal indienen, zie: Helpcentrum e-Procurement Federale Overheid(opent in nieuw venster).
De deadline om in te dienen is 9 december 2024 om 10.00u
Wat stuur je mee met je kandidaatstelling?
het bulletin der aanbestedingen op de e-Procurement website(opent in nieuw venster) zal je volgende documenten kunnen raadplegen, invullen en ondertekenen:
- Het bestek
- De offerteformulieren