Gedaan met laden. U bevindt zich op: Onderwijssysteem en studiebewijzen uit Oekraïne ter vergelijking met Vlaamse studiebewijzen Buitenlandse onderwijssystemen en studiebewijzen ter vergelijking met Vlaamse studiebewijzen

Onderwijssysteem en studiebewijzen uit Oekraïne ter vergelijking met Vlaamse studiebewijzen

Deze pagina bevat informatie over het onderwijssysteem in Oekraïne. Je ontdekt met welke Vlaamse studiebewijzen je bepaalde studiebewijzen uit Oekraïne kunt vergelijken.

Versie 1.0 – 01/06/2024. De informatie op deze pagina’s wordt ad-hoc bijgewerkt. NARIC-Vlaanderen kan niet aansprakelijk worden gesteld voor verkeerd gebruik van de informatie, zie: disclaimer van de Vlaamse Overheid.

Onderwijsniveaus Oekraïne

  • Stap 1

    Kleuteronderwijs

    Dit onderwijsniveau heet in het Oekraïens ‘Дошкільна освіта’ of ‘Doshkil’na osvita’.

    Wanneer kinderen 3 jaar oud zijn, starten ze meestal in het kleuteronderwijs. Vanaf 5 jaar geldt er leerplicht en moet elk kind onderwijs krijgen. Dit kan thuis of op school. In het kleuteronderwijs staan competenties als spraak, creativiteit en beweging.

    Lager onderwijs (graad 1-4)

    Dit onderwijsniveau heet in het Oekraïens ‘Початкова середня освіта’ of ‘Potsjatkova serednja osvita’.

    Vanaf hun 6 jaar gaan leerlingen naar het basisonderwijs. Hier krijgen ze onder andere les in taal, wiskunde, muziek en lichamelijke opvoeding. Na het vierde jaar moeten ze slagen voor een evaluatie om door te stromen naar het lager secundair onderwijs.

    Vergelijking Vlaamse en Oekraïense lager onderwijs

    LeeftijdJaarOnderwijsniveau VlaanderenOnderwijsniveau Oekraïne
    6-7 jaar1Lager onderwijs jaar 1Lager onderwijs jaar 1
    7-8 jaar2Lager onderwijs jaar 2Lager onderwijs jaar 2
    8-9 jaar3Lager onderwijs jaar 3Lager onderwijs jaar 3
    9-10 jaar4Lager onderwijs jaar 4Lager onderwijs jaar 4
    10-11 jaar5Lager onderwijs jaar 5Lager secundair onderwijs jaar 1
    11-12 jaar6Lager onderwijs jaar 6Lager secundair onderwijs jaar 2
    12-13 jaar7Secundair onderwijs jaar 1Lager secundair onderwijs jaar 3
    13-14 jaar8Secundair onderwijs jaar 2Lager secundair onderwijs jaar 4
    14-15 jaar9Secundair onderwijs jaar 3Lager secundair onderwijs jaar 5
    15-16 jaar10Secundair onderwijs jaar 4Hoger secundair onderwijs jaar 1
    16-17 jaar11Secundair onderwijs jaar 5Hoger secundair onderwijs jaar 2
    17-18 jaar12Secundair onderwijs jaar 6Sinds 2018: hoger secundair onderwijs jaar 3
    18-19 jaar13Secundair onderwijs jaar 7 (BSO)

    Secundair onderwijs (graad 5-9)

    Lager secundair onderwijs

    Hoger secundair onderwijs (graad 10-11, eventueel 12)

    Dit onderwijsniveau heet in het Oekraïens ‘Повна загальна середня освіта’ of ‘Povna zahalʹna serednya osvita’.

    Wanneer leerlingen op hun vijftiende het lager secundair onderwijs beëindigen, kunnen ze ervoor kiezen om verder te studeren aan het hoger secundair onderwijs, al is dit niet verplicht. De opleiding, die 2 jaar duurt, wordt afgesloten met staatsexamens. Als ze hiervoor slagen, behalen de leerlingen hun certificaat en kunnen ze starten aan het hoger onderwijs.

    Voor 2019 heette dit certificaat ‘Aтестат про повну загальну середню освіту’ of ‘Atestat pro povnu zahalʹnu serednyu osvitu’
    (= Certificaat van algemeen hoger secundair onderwijs).

    Sinds 2019 heet dit certificaat ‘Свідоцтво про здобуття повної загальної середньої освіти’ of ‘Svidotstvo pro zdobuttia povnoi zagalnoi serednoi osvity’ (= Certificaat van volledig algemeen secundair onderwijs).

    In 2018 werd beslist dat de duurtijd van het hoger secundair onderwijs een 3 jaar bedraagt. Wie nog in het oude systeem startte, mag dit afwerken. De regel gaat in voor leerlingen die vanaf 2018 gestart zijn in het basisonderwijs. De eerste diploma’s binnen het nieuwe systeem zullen bijgevolg pas vanaf 2030 uitgereikt worden.

  • Stap 2

    Dit onderwijsniveau heet in het Oekraïens ‘професійно-технічнa освітa’ of ‘profesijno-technitsjna osvita’.

    In het secundair onderwijs kunnen leerlingen ook voor een specifieke beroepsopleiding kiezen. Ze volgen dan een opleiding aan een instelling voor professioneel onderwijs.

    Een student kan kiezen om de opleiding te starten na het negende leerjaar (het vijfde jaar lager secundair onderwijs) of na het elfde leerjaar (tweede jaar hoger secundair onderwijs). Afhankelijk van de voorkennis duurt de opleiding tussen de één en de 4 jaar. Het programma bestaat uit technische en beroepsgerelateerde vakken.

    Op het einde van de opleiding behalen deze leerlingen het diploma van gekwalificeerd werker (‘Диплом кваліфікованого робітника’). Leerlingen die in hun negende jaar starten en naast de technische en beroeps-gerelateerde vakken ook nog voldoende algemene vakken hebben opgenomen, kunnen deelnemen aan staatsexamens en zo ook het einddiploma hoger secundair onderwijs behalen.

    Het diploma van gekwalificeerd werker is niet te verwarren met het diploma junior bachelor (in het oude systeem: diploma junior specialist). Het diploma gekwalificeerd werker situeert zich op het niveau secundair onderwijs. Het diploma junior bachelor situeert zich op het niveau hoger onderwijs (vergelijkbaar met een graduaat of HBO5 in Vlaanderen). Als studenten een bachelor studeren uit hetzelfde studiegebied, kunnen ze deze met vrijstellingen sneller afwerken.

  • Stap 3

    Na afronding van het lager of het hoger secundair onderwijs, leggen leerlingen staatsexamens af en ontvangen ze een van de volgende certificaten:

    Certificaat van algemeen secundair onderwijs (voor 2019)

    Benaming Oekraïne: Свiдоцтво про базову загальну середню освiту/Svidotstvo pro bazovu zahalʹnu serednyu osvitu

    Certificaat van lager secundair onderwijs (sinds 2019)

    Benaming Oekraïne: Свідоцтво про здобуття базової середньої освіти/Svidotstvo pro zdobuttia bazovoi serednoi osvity

    Certificaat van hoger secundair onderwijs

    • Certificaat van algemeen hoger secundair onderwijs (voor 2019): Aтестат про повну загальну середню освіту/Atestat pro povnu zahalʹnu serednyu osvitu

    • Certificaat van volledig algemeen secundair onderwijs (sinds 2019): Свідоцтво про здобуття повної загальної середньої освіти/Svidotstvo pro zdobuttia povnoi zagalnoi serednoi osvity

    Hierna kunnen leerlingen starten aan het hoger onderwijs (junior bachelor of bachelor). De toelating tot een opleiding wordt bepaald op basis van de vooropleiding, met de resultaten van de staatsexamens als belangrijk criterium. Studenten die een opleiding starten na het lager secundair onderwijs, moeten aanvullende algemeen vormende vakken volgen.

Schematische voorstelling onderwijssysteem Oekraïne (blauw: oude systeem)

Nationaal kwalificatieraamwerk

Het Oekraïens nationale kwalificatieraamwerk bestaat uit 8 niveaus en is gebaseerd op het European Qualifications Framework (opent in nieuw venster)(EQF). In 2016 werd het ‘National Qualifications Framework’ (NQF) gekoppeld aan het EQF. Het National Qualifications Agency (in het Engels)(opent in nieuw venster) (NQA) is verantwoordelijk voor de inschaling.

Beoordelingssystemen

Vergelijking Oekraïense en Vlaamse studiebewijzen

Oekraïens studiebewijs

Vergelijkbaar in Vlaanderen met

Hoger secundair onderwijs

2de graad ASO*

Gekwalificeerd werker

Bewijs van beroepskwalificatie

Junior specialist (oude systeem)

Gegradueerde HBO5

Junior bachelor

Bachelor

Bachelor

Specialist (oude systeem)

Master

Master

Kandidaat nauk/Doctor of Philosophy/Doctor of Arts

Doctoraat

Doctor nauk/Doctor of Science (oude systeem**)

*In specifieke gevallen is een gelijkwaardigheid met het Vlaamse diploma van volledig secundair onderwijs mogelijk

**Het diploma en de titel van Doctor of Sciences wordt sinds 31.03.2021 niet meer uitgereikt.

Het onderzoek van NARIC-Vlaanderen naar de gelijkwaardigheid van het studiebewijs start op dit niveau. Als dit niet mogelijk is, wordt onderzocht of er een gelijkwaardigheid op een lager niveau mogelijk is. Elk dossier wordt individueel onderzocht. Deze tabel geeft geen enkele garantie welke gelijkwaardigheid er uiteindelijk zal toegekend worden.

Gezondheidszorgberoepen

Erkenningsproces

Voor de volledige procedure voor Oekraïense aanvragers en een overzicht van de beroepen, zie: een gereglementeerd gezondheidszorgberoep uitoefenen in België.

Opleidingen geneeskunde

Alle artsen moeten allereerst een masteropleiding van 6 jaar tot basisarts te voltooien. Hierna kunnen ze zich specialiseren in een specifieke discipline aan de hand van een verplichte klinische stage (‘internatura’) die één tot 3 jaar duurt, afhankelijk van de specialisatie. Deze klinische stage wordt afgesloten met een examen. Aangezien het hier om een gereglementeerd beroep gaat, moeten afgestudeerden na afloop van de academische opleiding zich aan te melden bij het Ukraine Supreme Legal Council (in het Engels)(opent in nieuw venster) (USLC) om officiële toelating te krijgen tot het beroep. Hun erkenning moet om de 5 jaar vernieuwd worden.

Als afgestudeerden zich verder willen specialiseren, krijgen zij de mogelijkheid om dit te doen aan de hand van een klinische residentie van 2 tot 4 jaar. Studenten moeten wel 3 jaar ervaring hebben binnen de gekozen specialisatie (door bv. stage en/of werkervaring). Kandidaten worden toegelaten tot deze klinische residentie op basis van hun competenties.

Niveau

Duurtijd van de opleiding

Masteropleiding tot basisarts

6 jaar

Verplichte klinische stage (internatura)

1-3 jaar

Klinische residentie

2-4 jaar

Kandidatuur in de Medische Wetenschappen

Minimaal 3 jaar

Doctoraat in de Medische Wetenschappen

Minimaal 3 jaar

KROK-examens

Sinds 1999 leggen studenten tijdens de opleiding op verschillende tijdstippen zogenaamde KROK-examens af. Deze examens worden afgenomen om na te gaan of studenten qua professionele kennis en vaardigheden voldoen aan de nationale kwalificatievereisten.

KROK-examens 1 en 2 zijn verplicht en worden afgelegd in het derde jaar en laatste jaar van de basisopleiding tot arts, tandarts en apotheker. Als studenten voor een KROK-examen slagen, ontvangen ze een certificaat. Met een KROK-1-examen wordt kennis van de fundamentele biomedische wetenschappen getoetst, bij het KROK-2 zijn dat de fundamentele beroepsgerichte disciplines.

Lerarenopleidingen

In Oekraïne is het beroep van leraar een . De Ukraine Supreme Legal Council (in het Engels)(opent in nieuw venster) (USLC) is het orgaan dat toeziet op wie er toegang toe krijgt. In het algemeen moeten studenten minstens één diploma hoger onderwijs behalen om leraar te worden. Tijdens hun opleiding kiezen ze voor één of meerdere specialisaties (vreemde taal en literatuur, geschiedenis, wiskunde, muzikale opvoeding, informatica, scheikunde,...)

Er kunnen 2 trajecten gevolg worden om leerkracht te worden. Afhankelijk van het behaalde diploma, krijgen afgestudeerden een bepaalde kwalificatie toegewezen (‘Assistant’, Teacher’, ‘Senior Teacher’, ‘Associate Professor’, ‘Professor), waarvoor ze professionele toegang moet vragen bij de USLC.

Accreditatie en kwaliteit

Onderwijsinstellingen mogen alleen staatsdiploma’s uitreiken als de opleiding geaccrediteerd is. Deze staatsdiploma’s voldoen aan strikt opgestelde vereisten over lay-out. Voorbeelden van lay-outvereisten (in het Engels)(opent in nieuw venster) kunnen teruggevonden worden op de website van ENIC Ukraine. Voor opleidingen die niet geaccrediteerd zijn, mogen instellingen alleen documenten uitreiken die ze zelf opmaakten.

Hoger onderwijs

Voor hoger onderwijsinstellingen gelden 4mogelijke accreditatieniveaus. Elk niveau komt overeen met een niveau van bekwaamheid om bepaalde onderwijsactiviteiten te kunnen organiseren.

Niveau I

Instellingen voor hoger onderwijs van het eerste accreditatieniveau (bv. de technische hogescholen) mogen opleidingen tot junior specialist organiseren.

Niveau II

Instellingen voor hoger onderwijs van het tweede accreditatieniveau mogen opleidingen organiseren die leiden tot het diploma van junior specialist en bachelor.

Niveau III

Instellingen voor hoger onderwijs van het derde accreditatieniveau (bv. instituten, conservatoria) mogen opleidingen organiseren die leiden tot het diploma van bachelor, specialist en bepaalde masteropleidingen.

Niveau IV

Instellingen voor hoger onderwijs van het vierde accreditatieniveau (bv. instituten, conservatoria, academies, universiteiten) mogen opleidingen organiseren die leiden tot het diploma van bachelor, specialist en master.

NARIC-Vlaanderen houdt geen rekening met de aanwezigheid van apostilles en maakt gebruik van een andere authenticiteitsprocedure om de echtheid van documenten na te gaan.

Documentbenamingen

Voor een vergelijking van Nederlandse en Oekraïense documentbenamingen, zie pagina’s voor aanvragers: documenten voor je aanvraag bij NARIC-Vlaanderen.

Controle echtheid studiebewijzen

NARIC-Vlaanderen voert bij elk onderzoek een authenticiteitsonderzoek uit. De diplomahouder moet hiervoor een aanvraag indienen bij NARIC-Vlaanderen.

Een groot aantal staatsdiploma’s dat sinds 2000 werd uitgegeven, staat geregistreerd in de Unified State Electronic Database on Education(opent in nieuw venster). Deze databank is eigendom van het ‘Ministry of Education and Science of Ukraine’. Het technische beheer wordt uitgevoerd door het staatsbedrijf ‘Inforesurs’.

Een aantal diploma’s worden echter alleen in papiervorm (een ‘boekje’) uitgegeven, waaronder:

  • Diploma’s uitgereikt voor 2000;

  • Diploma’s uitgereikt door militaire hoger onderwijsinstellingen

  • Diploma’s uitgereikt vóór 2015 aan buitenlandse studenten;

  • Omscholingsdiploma’s (‘диплом про перепідготовку diplom pro perepidgotovku’)

  • Diploma’s van universiteiten verbonden aan Binnenlandse Zaken.

Apostilles

Het ‘Ministry of Education and Science of Ukraine’ gebruikt apostilles op diplomadocumenten. Dit is een stempel die wordt aangebracht op ofwel het diploma zelf, ofwel op een apart blad dat aan het diploma wordt gebonden. De apostille bevestigt de authenticiteit van de handtekening van de persoon die het onderwijsdocument ondertekende, net als de authenticiteit van de zegel en de stempel die de handtekening aanvullen. De Oekraïense overheid wil het op deze manier voor haar burgers makkelijker maken om de authenticiteit van diplomadocumenten in het buitenland te bewijzen.

Feedback op deze pagina?

Bezig met laden...