Een overzicht van de recente onderzoeksprojecten en -resultaten rond wonen.
Steunpunt Wonen 2021-2025
Op 29 mei 2020 keurde de Vlaamse Regering - op voorstel van de Vlaamse minister van wonen - de krachtlijnen goed voor een oproep tot het indienen van voorstellen tot erkenning en financiering van een Steunpunt Wonen 2021-2025. Hierbij werd vastgehouden aan de basisprincipes van de eerdere generaties van het programma Steunpunten voor Beleidsrelevant Onderzoek(opent in nieuw venster). Op 11 december 2020 werd het geselecteerde voorstel voor het Steunpunt Wonen 2021-2025 goedgekeurd door de Vlaamse Regering. De opdracht werd toegewezen aan een consortium van onderzoeksgroepen van de KU Leuven, de Vrije Universiteit Brussel en de Universiteit Antwerpen. Dit consortium vormt in grote lijnen de verderzetting van het Steunpunt Wonen 2016-2020.
Het Steunpunt ging van start op 1 april 2021 en zal nog tot eind 2025 instaan voor het voeren van onderzoek rond wonen en het Vlaamse woonbeleid.
Steunpunt Wonen 2016-2020
In het najaar van 2015 lanceerde de Vlaamse Regering een oproep voor de erkenning van een nieuw Steunpunt Wonen voor een termijn van 5 jaar (2016-2020). Hierbij werd vastgehouden aan de basisprincipes van het programma ‘Steunpunten voor Beleidsrelevant Onderzoek’. Op 27 november 2015 werd de opdracht toegewezen aan een consortium van onderzoeksgroepen van de KU Leuven, de Vrije Universiteit Brussel, de Universiteit Antwerpen en de Technische Universiteit Delft. Dit consortium vormt in grote lijnen de verderzetting van het Steunpunt Wonen 2012-2015.
Het Steunpunt Wonen ging van start op 1 januari 2016 en stond tot 31 maart 2021 in voor het voeren van onderzoek over wonen en het Vlaamse woonbeleid.
Steunpunt Wonen 2012-2015
In de zomer van 2011 lanceerde de Vlaamse Regering een oproep tot het indienen van voorstellen inzake de Steunpunten Beleidsrelevant Onderzoek van de derde generatie (2012-2015). Hierbij werd vastgehouden aan de basisprincipes van de steunpunten van de vorige twee generaties (2001-2006 en 2007-2011). Een van de thema’s voor de nieuwe steunpunten was Wonen. Het Steunpunt Wonen was een samenwerkingsverband van de KU Leuven, de Hogeschool voor Wetenschap en Kunst, de Provinciale Hogeschool Limburg, de Universiteit Antwerpen en het Onderzoeksinstituut OTB van de TU Delft (Nederland).
Het steunpunt stond gedurende de erkenningstermijn in voor het voeren van zowel langlopend basisonderzoek als korte termijn beleidsgericht onderzoek met betrekking tot het woonbeleid.
Steunpunt Ruimte en Wonen 2007 - 2011
Het Steunpunt Ruimte en Wonen was één van de 13 door de Vlaamse regering erkende ‘Steunpunten beleidsrelevant onderzoek’ van de tweede generatie. Het steunpunt ging van start op 1 januari 2007 en stond tot 31 december 2011 in voor het voeren van onderzoek voor de beleidsvelden Ruimtelijke Ordening en Wonen. Het onderzoek werd uitgevoerd door een consortium van onderzoeksgroepen van de universiteiten van Leuven (KUL), Antwerpen (UA) en Gent (UG), de Hogeschool Gent, en de partners SumResearch, TUDelft en het VITO.
Het Steunpunt Ruimte en Wonen voerde zowel langlopend basisonderzoek als korte termijn beleidsgericht onderzoek met betrekking tot het woonbeleid (luik ‘Wonen’) en het beleid inzake ruimtelijke ordening (luik ‘Ruimte’). In onderstaand overzicht worden de verschillende werkpakketten en onderzoeksopdrachten van het luik Wonen opgelijst.
Kenniscentrum voor Duurzaam Woonbeleid 2004-2006
In januari 2004 werd het meerjarige onderzoeksproject “Ruimte voor woonbeleid” opgestart, met als hoofdopdracht de verzameling van basisinformatie over wonen en woonbehoeften in Vlaanderen en de uitvoering van specifieke onderzoeksopdrachten ter voorbereiding van het Vlaamse woonbeleid. Het onderzoek werd gevoerd door het “Kenniscentrum voor Duurzaam Woonbeleid”, een multidisciplinair samenwerkingsverband van zes onderzoeksinstellingen: het Centrum voor Economische Studiën (KU Leuven), het Centrum voor Survey Methodologie (KU Leuven), het Hoger Instituut voor de Arbeid (KU Leuven), SumResearch, het Centrum voor Duurzame Ontwikkeling (U Gent) en het Onderzoeksinstituut OTB (TU Delft) in Nederland. Het onderzoeksproject werd afgerond eind 2006.
Het basisonderzoek omvatte 3 luiken:
- de analyse van het woningbestand in luik I (aanbodzijde van de woningmarkt)
- de analyse van de woonconsument in luik II (vraagzijde van de woningmarkt)
- de constructie van indicatoren en de raming van de woningbehoeften in luik III.
Daarnaast stond het Kenniscentrum in voor het uitvoeren van kortlopende en meer specifieke studies in luik IV. Het ging hierbij zowel om onderzoeksopdrachten die bepaalde onderwerpen uit het basisonderzoek verder uitwerken als om actuele beleidsthema’s.
Publicaties Steunpunt Wonen
Bekijk op de website van het Steunpunt Wonen de opgeleverde onderzoeksrapporten(opent in nieuw venster) in een chronologische volgorde.
Studiedagen Steunpunt Wonen
Het Steunpunt organiseert op geregelde tijdstippen studiedagen of webinars om opgeleverde onderzoeksresultaten toe te lichten. U vindt op de website van het steunpunt een overzicht van deze studiedagen(opent in nieuw venster).