Gedaan met laden. U bevindt zich op: Een stage lopen als tandarts

Een stage lopen als tandarts

Tijdens de universitaire opleiding voor de specialisatie algemeen tandarts, tandarts-specialist in de orthodontie en tandarts-specialist in de parodontologie, volgt u een stage. Die stage loopt u bij een erkende stagemeester en op een erkende stageplaats

Bij de start van uw opleiding, moet u een stageplan indienen bij het Departement Zorg. Tijdens uw opleiding moet u stagerapporten indienen.

Een stageplan indienen

Het stageplan is een overzicht van de stage met de data, de duur, de stagemeesters/stageplaatsen. De stagemeester(s) moet(en) het plan ondertekenen en dateren.

U dient een stageplan in voor het begin van de stage, of binnen 2 maanden na de start van de stage. Naast een stageplan voegt u ook nog een aantal bewijsstukken toe.

Algemeen tandartsOrthodontie en Parodontologie
  • Stageplan voor Orthodontie(opent in nieuw venster) of stageplan voor Parodontologie(opent in nieuw venster)
  • Bewijs inschrijving: uw inschrijvingsbewijs voor de specifieke postgraduaat opleiding Orthodontie of Parodontologie
  • Opleidingsovereenkomst 1ste jaar: de overeenkomst die is afgesloten tussen u en uw stagemeester/stagedienst. Het ziekenhuis of uw stagedienst stelt deze overeenkomst op
  • Optioneel mag u ook uw opleidingsprogramma doorsturen, een kopie van uw diploma en het onderwerp van uw scriptie. Deze documenten zijn niet verplicht.

Dien uw stageplan en bewijsstukken in via het e-loket(opent in nieuw venster).

De behandeling van uw dossier

  1. Het Departement Zorg controleert of uw dossier volledig is:
    is uw stageplan volledig ingevuld en hebt u alle bewijsstukken mee opgestuurd? Zo niet, dan krijgt u een bericht van Departement Zorg. U kunt uw dossier dan aanvullen.
  2. Is uw stageplan volledig, dan stuurt het Departement Zorg het door naar het RIZIV. Het RIZIV geeft u een nummer als kandidaat in opleiding. U hebt dat nummer nodig om te mogen werken als kandidaat.
  3. Is uw dossier volledig, dan gaat het naar de Nederlandstalige kamer van de Erkenningscommissie van uw beroep. Zij beoordelen uw dossier en geven een positief of negatief advies of vragen om extra aanvullingen. De Vlaamse minister voor Welzijn, Volksgezondheid en Gezin keurt op basis van dat advies uw stageplan goed of af.
  4. Bij positief advies ontvangt u de positieve beslissing van de secretaris-generaal van het Departement Zorg binnen de 30 dagen na de samenkomst van de erkenningscommissie.
  5. Bij een negatief advies ontvangt u het advies van de erkenningscommissie binnen de 30 dagen via aangetekend schrijven.
  6. Na ontvangst van dit advies kunt u beroep aantekenen via gemotiveerd schrijven. Dit kan via mail naar tandartsen@vlaanderen.be(opent in uw e-mail applicatie)
    Stuur uw beroep binnen de 30 dagen nadat u het negatieve advies hebt ontvangen. In die mail motiveert u waarom u in beroep gaat en voegt u eventueel bewijsstukken toe. Het Departement Zorg zal dan uw beroep voorleggen aan de Adviescommissie voor Voorzieningen van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin en (Kandidaat)-pleegzorgers.
  7. Als ook na uw beroep de minister van Welzijn en Armoedebestrijding, Cultuur en Gelijke Kansen een negatieve beslissing neemt, dan krijgt u ook die beslissing via een aangetekend schrijven.

Een stageplan wijzigen of onderbreken

Als er iets verandert aan uw stageplan (bv. uw stageplaats of de indeling van uw stage), dient u een wijziging in van uw stageplan bij het Departement Zorg.

U vult uw stageplan opnieuw in met deze formulieren. Extra bewijsstukken zijn niet meer nodig:

De kandidaat, de stagemeester(s) (op wie de gewijzigde lijn(en) betrekking hebben) en de coördinerend stagemeester moeten het aangepast stageplan voor akkoord ondertekenen.

Dien het formulier in via het e-loket(opent in nieuw venster).

Uw vraag om uw stageplan te wijzigen, wordt op dezelfde manier behandeld als het indienen van een nieuw stageplan: eerst voor advies naar de erkenningscommissie, daarna de beslissing van de minister.

Stage onderbreken

Als u over de looptijd van de hele opleiding de stage met meer dan 20 dagen onderbreekt, moet u dat melden. Komt u door de onderbreking opleidingsuren te kort, dan moet u de stage verlengen.

  • Dien een wijziging stageplan in.
  • Geef daarin elke onderbreking aan die de 20 dagen overschrijdt.
  • Geef de reden op voor de onderbreking.
  • Geef aan hoe u eventueel uw stage zal verlengen.

Een stagerapport indienen

Zodra uw stageplan is goedgekeurd begint u uw stagerapport in te vullen. Daarin schrijft u alle werkzaamheden die u doet in uw stage.

Aan het einde van elk opleidingsjaar heeft u 1 maand de tijd om uw stagerapport in te dienen bij het Departement Zorg

U moet volgende documenten opsturen:

Dien uw documenten in via het e-loket(opent in nieuw venster).

De behandeling van uw dossier

  1. Departement Zorg controleert of uw dossier volledig is:
    is uw stageboekje volledig ingevuld en hebt u alle bewijsstukken mee opgestuurd? Zo niet, dan krijgt u een e-mail met een overzicht van de documenten die ontbreken. U kunt dan uw dossier aanvullen.
  2. Is uw dossier volledig, dan gaat het naar de Nederlandstalige kamer van de erkenningscommissie van uw beroep. Zij beoordelen uw dossier en geven een positief of negatief advies of vragen om extra aanvullingen.
  3. Binnen de 30 dagen dagen na de vergadering van de commissie krijgt u een bericht met het advies van de erkenningscommissie.
  4. U kunt tegen dit advies nog in beroep gaan. U stuurt hiervoor een mail naar tandartsen@vlaanderen.be(opent in uw e-mail applicatie)
    Stuur uw brief binnen de 30 dagen nadat u het negatieve advies hebt ontvangen. In die brief motiveert u waarom u in beroep gaat en voegt u eventueel bewijsstukken toe. Het Departement Zorg zal dan uw beroep voorleggen aan de Adviescommissie voor Voorzieningen van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin en (Kandidaat)-pleegzorgers.