Individueel maatwerk voor werkgevers
Heeft een van uw werknemers extra ondersteuning nodig door een erkende blijvende of tijdelijke arbeidsbeperking? Dan kunt u daarvoor een financiële compensatie aanvragen in de vorm van individueel maatwerk. Individueel maatwerk compenseert de eventuele extra kosten of de mogelijk lagere productiviteit van uw werknemer.
Voorwaarden
Premies
Er bestaan twee soorten premies in het kader van individueel maatwerk: een loonpremie en een begeleidingspremie. De twee zijn combineerbaar.
VDAB erkent de arbeidsbeperking en stelt de behoefte aan individueel maatwerk vast. U hebt recht op een loonpremie of een loonpremie én een begeleidingspremie. Als VDAB een behoefte aan een loonpremie en begeleiding op de werkvloer heeft vastgesteld, kunt u als werkgever enkel beide aanvragen.
Loonpremie | Begeleidingspremie |
---|---|
|
|
Loonpremie
Als werkgever van een werknemer met een arbeidsbeperking kunt u financiële ondersteuning aanvragen in de vorm van een loonpremie. Die wordt berekend als een percentage van het loon van de werknemer en dient om extra ondersteuning van de werknemer te betalen of als compensatie voor een eventuele lagere productiviteit.
Begeleidingspremie
De begeleidingspremie geeft u als werkgever een extra steuntje in de rug om werknemers met een arbeidsbeperking te begeleiden op de werkvloer. De premie is een vergoeding die afhangt van hoeveel begeleiding uw werknemer nodig heeft. VDAB bepaalt afhankelijk van de noden van de werknemer welke werkondersteunende maatregelen nodig zijn. Begeleiding is niet voor elke werknemer nodig.
Waarvoor de premies gebruiken?
Als werkgever bent u verantwoordelijk voor het correct inzetten van de premies. U bespreekt samen met uw werknemer welke behoeften er zijn en beslist waarvoor u de premie(s) van individueel maatwerk gebruikt. Bij de aanvraag van de premies vraagt het Departement Werk en Sociale Economie geen verantwoording hoe u de premie(s) zal inzetten. Bij de evaluatie houdt VDAB rekening met het inzetten van de premies om de behoefte op de werkvloer vast te stellen.
In deze online flyer (PDF bestand opent in nieuw venster)vindt u goede praktijken die u kunnen inspireren. De experts van de dienst Tewerkstellingsondersteunende maatregelen(opent in nieuw venster) van VDAB geven u tips en advies.
Berekening
Betaling
De betaling van de premie gebeurt automatisch op kwartaalbasis na het kwartaal van tewerkstelling op basis van uw RSZ-aangifte als werkgever. De betaling is voorzien in de vierde maand na de afloop van dit kwartaal.
Voor de periode van Q2 2024 is voorzien dat de betaling gebeurt in oktober 2024.
Krijgt u ook graag maandelijks een voorschot? Dan kunt u dat aangeven bij uw aanvraag voor individueel maatwerk. Uitzendkantoren kunnen geen voorschot vragen. Het eventueel teveel aan voorschotten wordt automatisch ingehouden op de eerstvolgende uitbetaling.
Combinatie met andere inkomsten
U mag individueel maatwerk combineren met de structurele vermindering, een Vlaamse doelgroepvermindering of een federale doelgroepvermindering, zoals eerste aanwervingen.
U mag individueel maatwerk voor eenzelfde werknemer niet combineren met:
- Vlaamse ondersteuningspremie
- vergoeding voor het inschakelingstraject van een doelgroepwerknemer (SINE)
- premie voor doelgroepwerknemers in een maatwerkbedrijf
- loon van personen die werken onder artikel 60 en 61 van de OCMW-wet
- gesco-premie
- tussenkomst voor DAC-werknemers
Duurtijd
Hoelang uw werknemer een beroep kan doen op individueel maatwerk, hangt af van de door VDAB vastgestelde arbeidsbeperking van de werknemer:
- Bij een langdurige, blijvende problematiek is de ondersteuning van individueel maatwerk 5 jaar geldig en daarna verlengbaar.
- Bij een problematiek die waarschijnlijk zal verbeteren is de ondersteuning geldig voor maximaal 2 jaar en niet meer verlengbaar.
De termijn gaat in vanaf het kwartaal van de beslissing door het Departement Werk en Sociale Economie.
Het is belangrijk dat u als werkgever op de hoogte bent van de behoefte die VDAB heeft vastgesteld, voor u een aanvraag individueel maatwerk indient. Wilt u weten of uw werknemer met een arbeidsbeperking in aanmerking komt voor individueel maatwerk? Vraag de werknemer dan om contact op te nemen met VDAB. Dat mag u niet in plaats van de werknemer doen omwille van privacyredenen.
Aanvragen
Klaar om individueel maatwerk aan te vragen? Neem het stappenplan voor de aanvraag door. Of klik op de knop om rechtstreeks naar het e-loket van het Departement Werk en Sociale Economie te gaan.
Evaluatie aanvragen
Als werkgever kunt u via het WSE-loket een evaluatie van de premies individueel maatwerk aanvragen. Motiveer in uw aanvraag duidelijk de behoefte aan een aanpassing van de premie(s). VDAB doet een evaluatie van de behoefte aan werkondersteunende maatregelen(opent in nieuw venster) en houdt daarbij rekening met de behoeftes van de werknemer op uw werkvloer. Het Departement Werk en Sociale Economie kan daarna beslissen om de premies aan te passen.
Veranderingen in de situatie
Verandert er iets in uw situatie? Breng ons op de hoogte via mail van volgende wijzigingen:
- contactpersoon voor het dossier wijzigt
- rekeningnummer wijzigt
- werknemer treedt uit dienst
- collega-coach of begeleider wijzigt
- rechtsvorm wijzigt.
Als uw ondernemingsnummer verandert, dan bent u officieel een nieuwe werkgever. U moet in dat geval een nieuwe aanvraag voor individueel maatwerk indienen in het WSE-loket. Contacteer het Departement Werk en Sociale Economie via individueelmaatwerk@vlaanderen.be(opent in uw e-mail applicatie).
Meer informatie
In deze informatievideo geeft het Departement WSE een korte toelichting over individueel maatwerk.