Gedaan met laden. U bevindt zich op: Hoe kan je efficiënt mealpreppen? vzw Sociale Dienst

Hoe kan je efficiënt mealpreppen?

Blogbericht
26 november 2024

Vind jij het ook een uitdaging om 3 keer per dag een voedzame maaltijd te bereiden? Onze hectische levensstijl en een volle agenda maken het soms moeilijk om een gezond eetpatroon te hanteren. Mealprepping, dus op voorhand je maaltijden klaarmaken, kan daarbij helpen. GLOHW (Gezond Leven op het Werk) geeft je tips om aan de slag te gaan. 

Mealpreppen bespaart je tijd en geld, gaat voedselverspilling tegen en laat je minder snel grijpen naar ongezonde opties.

  • Stap 1

    Begin met een weekmenu op te stellen en welke maaltijden je gezinsgenoten willen eten. Maak er een gezellig familiemoment van waarbij iedereen zijn lievelingsgerechten voor de komende week noteert. Door op deze manier vooruit te plannen, heb je altijd iets lekkers binnen handbereik. Op zoek naar inspiratie? Bekijk dan zeker de weekmenu’s van Gezond Leven. (opent in nieuw venster)

  • Stap 2

    Maak een boodschappenlijstje op basis van je weekmenu en zorg dat je alle nodige ingrediënten in huis haalt. Bovendien is mealpreppen ideaal om restjes te verwerken. Tip: winkel niet met een hongerige maag en bekijk wat je al hebt in de voorraadkast of koelkast.

  • Stap 3

    Nu is het tijd om de handen uit de mouwen te steken en te gaan preppen! Kies een vrije dag uit en werk efficiënt. Tip: terwijl er bijvoorbeeld een ovenschotel in de oven staat, kan je soep maken of een grote hoeveelheid saus bereiden. Verdeel de porties en vries ze in.

  • Stap 4

    Bewaar een maaltijd maximaal 3 dagen in de koelkast. Gebruik afgesloten bewaardozen die geschikt zijn voor de microgolf. De meeste voedingsmiddelen kan je tot 3 maanden bewaren in de diepvries. Tip: maak het jezelf gemakkelijker door de doosjes te labelen.

Inspiratie nodig?

Heb je geen inspiratie of wil je iets nieuws proberen? Bekijk op Zeker Gezond(opent in nieuw venster) maaltijden die makkelijk zijn om te mealpreppen.

Wil je meer weten over het belang van maaltijdfrequentie en -timing? Lees meer op de website van het Vlaams Instituut Gezond Leven(opent in nieuw venster).