Gedaan met laden. U bevindt zich op: Structuur van België en bevoegdheidsverdeling Internationale communicatie over Vlaanderen

Structuur van België en bevoegdheidsverdeling

Vlaanderen maakt als regio deel uit van België. België is een federale staat, samengesteld uit gemeenschappen en gewesten. 

Een federale staat met gemeenschappen en gewesten

In België nemen niet alleen de federale regering en het federaal parlement beslissingen. De leiding over het land is in handen van verschillende partners, die onafhankelijk van elkaar hun bevoegdheden uitoefenen in hun domeinen.

De gemeenschappen

Het begrip ‘gemeenschap’ verwijst naar de personen waaruit zo’n gemeenschap bestaat en naar wat die personen verenigt: hun taal en cultuur.

België ligt op de breuklijn van de Germaanse en de Latijnse culturen. Dat verklaart waarom het land drie officiële talen telt: het Nederlands, het Frans en het Duits. Daarom heeft België vandaag drie gemeenschappen: de Vlaamse Gemeenschap, de Franse Gemeenschap en de Duitstalige Gemeenschap. Deze gemeenschappen stemmen dus overeen met de bevolkingsgroepen.

De gewesten

Verschillende gewesten in België streefden naar meer economische autonomie. Daarom zijn er drie gewesten opgericht: het Vlaamse Gewest, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en het Waalse Gewest. Ze zijn tot op zekere hoogte vergelijkbaar met de Amerikaanse staten en de Duitse “Länder”.

Verdeling bevoegdheden

Federale overheidVlaams GewestVlaamse Gemeenschap
economieruimtelijke ordeningcultuur
mobiliteitwonenonderwijs
financiënmilieugezondheidszorg
sociale zaken en volksgezondheidnatuurwelzijn
overheidsbedrijvenwaterjustitie
justitie landbouw en visserij
pensioenenwetenschappelijk onderzoek
defensieeconomie
klimaat en milieu toerisme
binnenlandse zakendierenwelzijn
energieenergie
buitenlandse zakenstedenbeleid
ontwikkelingssamenwerking werk
openbare werken en mobiliteit
buitenlandse zaken