Nieuwsberichten
In juli en augustus kunnen scholen en lokale besturen een gesubsidieerd zomeraanbod organiseren voor kinderen en jongeren die door de Oekraïnecrisis tijdelijk in België verblijven . Bedoeling is te zorgen voor een gevarieerd en doelgericht aanbod van onderwijs- en andere activiteiten, gericht op het werken aan de algemene competenties of specifieke noden van de leerlingen. Uiteraard kunnen deze kinderen en jongeren ook deelnemen aan zomerscholen (waarvoor de aanvraagprocedure open staat tot 30 mei). Wil je als lokaal bestuur je schouders zetten onder zo’n zomeraanbod als organisator, coördinator of in een regierol? Bekijk dan snel de oproep !
Nuttige informatie
- Meer informatie over noodopvang voor mensen op de vlucht uit Oekraïne? Informeer je bij je lokaal bestuur.
- De infolijn van Vluchtelingenwerk Vlaanderen(opent in nieuw venster) geeft antwoorden op een waaier van vragen over opvang en integratie van vluchtelingen, asielzoekers en burgers die Oekraïners opvangen.
Hoewel veel mensen mensen op de vlucht uit Oekraïne willen helpen, zijn er helaas ook anderen die misbruik van hen willen maken. Kwetsbare tijdelijk ontheemden kunnen het slachtoffer worden van uitbuiting. Team Justitie ontwikkelde een infobrochure voor mensen op de vlucht uit Oekraïne. Die brochure (beschikbaar in het Engels(PDF bestand opent in nieuw venster), Oekraïens(PDF bestand opent in nieuw venster) en Russisch(PDF bestand opent in nieuw venster)) geeft aan welke signalen erop kunnen wijzen dat mensen het slachtoffer zijn van uitbuiting.
Meer informatie over de verschillende vormen van mensenhandel vind je op stopmensenhandel.be(opent in nieuw venster). Zowel slachtoffers als derden kunnen er melding maken van mogelijke mensenhandel. De website is onder andere ook beschikbaar in het Oekraïens(opent in nieuw venster) en het Russisch(opent in nieuw venster).
Missing Children Europe heeft een nieuwe webpagina(opent in nieuw venster) gelanceerd om vermiste Oekraïense kinderen op te sporen.
- Ben je op zoek naar een welzijns- en zorgvoorziening in je buurt? Dat kan je opzoeken via De Sociale Kaart(opent in nieuw venster).
- Voel je je door de situatie in Oekraïne angstig, boos of gestresseerd en wil je met iemand praten? Bel gratis naar Tele-onthaal(opent in nieuw venster) op het nummer 106, 24u op 24, 7d op 7. Kinderen of jongeren kunnen ook bellen naar Awel(opent in nieuw venster) via het nummer 102.
- Heb je nood aan een gesprek met een professionele hulpverlener of aan psychosociale begeleiding? Bel naar het gratis nummer 0800 13500 van het Centrum Algemeen Welzijnswerk (CAW(opent in nieuw venster)).
- Heb je vragen rond geweld, misbruik of kindermischandeling? Bel 1712(opent in nieuw venster). Van maandag tot en met vrijdag van 9 tot 18u.
- Alle informatie over de hulplijnen staat op zorgenvoormorgen.be(opent in nieuw venster).
Lees hier de privacyverklaring(opent in nieuw venster) van de Vlaamse Huisvestingstool. Deze is van toepassing wanneer je gegevens hebt doorgegeven via de Federale Housing Tool, Lokale Besturen of rechtstreeks in de Huisvestingstool.
Federale overheid
De federale overheid lanceerde een informatiesite over de situatie in Oekraïne(opent in nieuw venster).