Gedaan met laden. U bevindt zich op: O&O-intensiteit

O&O-intensiteit

Vlaanderen is een innovatiegedreven economie. Sinds 2019 ligt het aandeel van de bestedingen voor onderzoek en ontwikkeling (O&O) boven de 3% van het bruto binnenlands product (bbp). Vlaanderen scoort ook hoog in het Europese ‘innovatiescoreboard’.

De bestedingen voor onderzoek en ontwikkeling (O&O) in het Vlaamse Gewest worden voor 2022 geraamd op 11,64 miljard euro. Dat bedrag nam jaar na jaar toe, met een grote stijging in 2019 (+18%). De O&O-intensiteit daalde in 2022 niettemin licht naar 3,52% van het bruto binnenlands product (3,58% in 2021). Sinds 2019 heeft het Vlaamse Gewest consequent een percentage boven de 3% gehandhaafd. Met een O&O-intensiteit van 3,52% wijkt Vlaanderen niet veel af van het Waalse Gewest (3,60%). In het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest was de O&O-intensiteit lager (2,50%).

Evolutie in (interactieve) grafiek

Vlaanderen is een innovatiegedreven economie. Dat blijkt ook uit het European and Regional Innovation Scoreboard 2023(opent in nieuw venster). België behoort tot de groep van zes innovation leaders. Binnen België scoort Vlaanderen met een score van 141,30 hoger dan het Waals Gewest (123,10) en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (140,20). De Vlaamse ‘Innovation performance’ stijgt bovendien doorheen de jaren.

Evolutie in (interactieve) grafiek

Vlaanderen beschikt over een goed opgeleide werkende bevolking met een hoge scholingsgraad, wat resulteert in de ontwikkeling van innovatieve toepassingen. In 2022 was in het Vlaamse Gewest 8,8% van de werkende bevolking aan de slag in hoogtechnologische sectoren (bron: bewerking Statistiek Vlaanderen o.b.v. Eurostat). Dat is hoger dan in België (8,7%), maar lager dan in de EU27 (9,7%) omwille van de hoge cijfers in een aantal Oost-Europese landen en Duitsland die relatief veel werkenden tellen in de hoogtechnologische industrie.

Octrooien vormen het sluitstuk van het innovatieproces. In 2019 bedroeg het aantal aangevraagde octrooien in het Vlaamse Gewest 258 per miljoen inwoners (bron: Eurostat). Vlaanderen scoort beter dan het Belgische gemiddelde (224). Een octrooi verleent de houder een tijdelijk exclusief recht op het maken, verkopen of exploiteren van een uitvinding. Het wordt door de overheid verleend in ruil voor de bekendmaking van die uitvinding. Octrooiaanvragen worden pas 18 maanden na de aanvraag bekend gemaakt. Dat verklaart de relatief grote vertraging in de statistiek.