Gedaan met laden. U bevindt zich op: Studies Energie en Klimaat Studies in het kader van beleidsdomeinen ‘energie' en ‘klimaat'

Studies Energie en Klimaat

De omslag naar een welvarende, warme en klimaatvriendelijke maatschappij is een complexe uitdaging. Om deze transitie te kunnen uitwerken, is het nodig om na te gaan hoe we in de toekomst gaan wonen, bewegen, produceren, en hoe we hiervoor de energie kunnen voorzien. Om toekomstige energiescenario’s die daaruit voorkomen te kunnen inschatten, werd in dit project gebruikt gemaakt van berekeningen met een bestaand open source Europees softwaremodel.
 

Dit rapport schetst de ontwikkeling en implementatie van dit model, PyPSA-Eur, voor Vlaanderen. Het model integreert gekende en verwachte evoluties in sectoren als elektriciteit, transport, verwarming en industrie, interconnectie, CO2 afvoer, … en biedt een hulpmiddel om na te gaan hoe we Vlaanderen kunnen voorzien van klimaatvriendelijke betaalbare energie en waar deze vandaan kan komen.

Er werd een intense samenwerking aangegaan met stakeholders, wat resulteerde in uitgebreide modelkalibratie, aanpassingen van ruimtelijke en temporele resolutie, en meer dan 900 ingestelde parameters. Uit de verkennende resultaten blijkt dat verdere verfijningen nodig om energieleveringszekerheid (en bijhorende kostprijs indien deze deels internationaal zou zijn), de afhankelijkheid van invoer van molecules en de transmissie-infrastructuur aan te pakken. Deze aanpassingen, zullen de relevantie van het open source model voor het regionaal beleid vergroten en de investeringsstrategieën verbeteren. Ondanks de huidige beperkingen heeft het project de basis gelegd voor toekomstige samenwerkingen en onderbouwde strategische planning in Vlaanderen, ter ondersteuning van de overgang van de regio naar een klimaatvriendelijke economie.

Lees hier het eindrapport Energiestudie 2050+.(PDF bestand opent in nieuw venster)