Energie-efficiëntie richtlijn
Vlaamse actieplannen Energie-efficiëntie
- Jaarrapport 2022(Excel bestand opent in nieuw venster)
- Jaarrapport 2020(Excel bestand opent in nieuw venster)
- Jaarrapport 2019(Excel bestand opent in nieuw venster)
- Jaarrapport 2018(Excel bestand opent in nieuw venster)
- Jaarrapport 2017(PDF bestand opent in nieuw venster)
- Jaarrapport 2016(Excel bestand opent in nieuw venster)
- Jaarrapport 2015(Excel bestand opent in nieuw venster)
In detail
Standaardaanpak: Elke lidstaat zorgt ervoor dat vanaf 1 januari 2014 jaarlijks 3% van de totale vloeroppervlakte van verwarmde en/of gekoelde gebouwen die eigendom zijn van en gebruikt worden door hun centrale overheid, wordt gerenoveerd om aan de minimumeisen inzake energieprestaties te voldoen die de betrokken lidstaat op grond van artikel 4 van Richtlijn 2010/31/EU (energieprestaties van gebouwen) heeft vastgelegd.
Alternatieve aanpak: Een lidstaat kan deze doelstelling ook bereiken door in 2020 in de in aanmerking komende gebouwen die eigendom zijn van en gebruikt worden door de centrale overheid een energiebesparing te bereiken die ten minste gelijkwaardig is aan de vereiste, op jaarbasis gerapporteerde, besparing volgens de standaardaanpak. Hierbij komen een ruime waaier aan kostenefficiënte maatregelen, met inbegrip van grondige renovaties en maatregelen om een gedragsverandering bij de gebruikers van het gebouw teweeg te brengen in aanmerking.
Beslissing van de Vlaamse Regering van 13 december 2013
De Vlaamse Regering koos voor de alternatieve aanpak. De Vlaamse Regering nam daartoe de volgende beslissingen:
- Alle entiteiten worden verplicht om jaarlijks voor 30 september de nodige gegevens voor alle gebouwen, minstens deze in eigendom en in gebruik van de Vlaamse overheid, aan te leveren aan de vastgoeddatabank en dit voor de totale bruikbare vloeroppervlakte, al dan niet gekoeld of verwarmd, energieprestatie of andere nuttige energiegegevens. Op basis van de stand van 30 september 2014 zal geëvalueerd worden of het noodzakelijk is om bijkomende verplichtingen op te leggen.
- Alle entiteiten van de Vlaamse overheid worden verplicht om de geldende eisen voor vergunningsplichtige renovatiewerkzaamheden ook na te leven voor dezelfde renovatiewerken die niet vergunningsplichtig zijn (enkel afwijking mogelijk om technische of financiële redenen).
- Alle entiteiten van de Vlaamse overheid worden verplicht om jaarlijks te rapporteren over de uitgevoerde en de geplande energiebesparende werkzaamheden en de conformiteit met de energieprestatie-eisen.
De volledige nota aan de Vlaamse regering(PDF bestand opent in nieuw venster)
Toepassingsgebied van artikel 5: lijst van Vlaams overheidsvastgoed op 30 april 2015
Hier vindt u de
- lijst van de gebouwen van de Vlaamse overheid die onder het toepassingsgebied vallen en beschikken over een EPC(PDF bestand opent in nieuw venster)
- lijst van de gebouwen van de Vlaamse overheid die onder het toepassingsgebied vallen maar niet beschikken over een EPC(PDF bestand opent in nieuw venster)
Alle exploitanten van een ingedeelde inrichting waarvan de vestiging (uniek vestigingsnummer in de KBO-databank) voldoet aan de criteria van een niet-KMO, moeten een energieaudit laten opmaken en de resultaten ervan ingeven in de webapplicatie.
Herkomst en omzetting in Vlaamse regelgeving
De Europese Richtlijn 2012/27/EU betreffende energie-efficiëntie (opent in nieuw venster)legt de lidstaten in artikel 8 op dat ze ervoor moeten zorgen dat de ondernemingen die geen KMO’s zijn om de vier jaar een energieaudit moeten opmaken. Vlaanderen heeft ervoor gekozen de omzetting van deze verplichting uit te voeren via VLAREM (artikel 93).
Blijf op de hoogte
Schrijf u in op de VEKA-nieuwsbrieven.