De energiekaart bevat cijfers en data over groene energie en groene warmte, uitgekeerde energiepremies, energieprofessionals, …
Beschikbare informatie
De energiekaart bundelt de meest recente officiële gegevens in grafieken, kaarten en tabellen. Bekijk de energiekaart voor de meest recente cijfers in uw gemeente, in de provincie of in Vlaanderen.
Hoe werkt de energiekaart
De cijfers worden in grafiek- en tabelvorm en waar mogelijk op kaart aangeboden.
- Ze worden jaarlijks geactualiseerd. Voor de categorieën zonnepanelen en windturbines onder het luik groene energie is er een maandelijkse update.
- De achterliggende databank bepaalt tot op welk niveau cijfers beschikbaar zijn. Bepaalde cijfers (zonnepanelen en windturbines, energiepremies, EPB, EPC) zijn beschikbaar op gemeentelijk niveau en worden samengevoegd tot het provinciale en het Vlaamse niveau. Andere cijfers zijn enkel op Vlaams niveau beschikbaar (o.a. productie van groene warmte en groene stroom) en kunnen dus niet opgesplitst worden.
Gegevens selecteren en downloaden
- Uw selectie maken:
- Vlaanderen staat als standaardlocatie ingesteld.
- Via de knop helemaal bovenaan kunt u het rapporteringsniveau provincie of gemeente kiezen. Tik vervolgens uw provincie- of gemeentenaam in het tekstvak of klik aan op de kaart.
Scroll omlaag voor het overzicht van alle beschikbare rapporten op het geselecteerde niveau.
- Rapporten op maat
De functie Selfservice laat u toe om een rapport op maat te maken. U kunt uw selectie filteren op een of meerdere jaartallen, postcodes, gebouwtypes,…
- Gegevens exporteren
- Uit de tabellen en grafieken: beweeg uw cursor over de tabel of grafiek. Klik in de rechterbovenhoek op de drie puntjes (dat staat voor ‘Meer opties’).
- Deze xls-bestanden kunt u rechtstreeks downloaden:
- de evolutie van de zonnepanelen in Vlaanderen(Excel bestand opent in nieuw venster): vermogen en aantal, met opsplitsing per provincie en gemeente (versie september 2024)
de vermelde vermogens zijn omvormersvermogens (AC-vermogen) - de evolutie van de windturbines in Vlaanderen(Excel bestand opent in nieuw venster): vermogen en aantal, met opsplitsing per provincie en gemeente (versie augustus 2024)
de evolutie van de benuttingsgraad van het zonnepotentieel van de Vlaamse daken, met opsplitsing per provincie en gemeente(Excel bestand opent in nieuw venster) (versie oktober 2022)
- de evolutie van het finaal energieverbruik berekend volgens de methodologie van de Europese richtlijn hernieuwbare energie(Excel bestand opent in nieuw venster).
- de evolutie van de zonnepanelen in Vlaanderen(Excel bestand opent in nieuw venster): vermogen en aantal, met opsplitsing per provincie en gemeente (versie september 2024)
Correctheid
Alle cijfers van de energiekaart zijn gevalideerd. Toch is er sprake van onderschattingen.
- Bij zonnepanelen en windturbines:
- nieuwe installaties zijn in vele gevallen pas enkele maanden na hun indienstname in de cijfers van de netbeheerders opgenomen. Data van het recentste kwartaal zijn dus per definitie onvolledig en een onderschatting van de werkelijkheid. De energiekaart geeft eerste tussenstand voor het afgelopen jaar (x), pas tegen eind april van het volgende jaar (x+1) mag u de resultaten als enigszins definitief beschouwen.
- Bij zonnepanelen wordt het opgestelde vermogen uitgedrukt als omvormersvermogen (AC-vermogen), dat ligt standaard lager dan het opgestelde paneelvermogen.
- Projecten van de energiecoöperaties:
u ziet enkel de projecten die door de erkende energiecoöperaties en crowdfundingplatformen aan het VEKA gemeld zijn. NRC-erkende energiecoöperaties kunnen aan de hand van de handleiding(PDF bestand opent in nieuw venster) hun projecten registreren. - Bij energiepremies:
alleen de uitbetaalde premies zijn in de cijfers opgenomen. Het aantal uitgevoerde energiebesparende maatregelen ligt veel hoger dan wat het premiecijfers doen vermoeden. Vaak gebeuren er investeringen waar geen premie aan toegekend is: de investering voldoet niet aan alle premievoorwaarden, werd te laat of niet aangevraagd.