Vind het antwoord op uw taalvraag

Zoekt u de spelling van een woord? Ga naar woordenlijst.org(opent in nieuw venster), de onlineversie van het Groene Boekje.
Niet gevonden wat u zocht? Stel uw taalvraag.

Vraag van de week

Wat is correct: mijn ouders’ auto, de auto van mijn ouders of mijn ouders hun auto?

De drie formuleringen zijn correct als je een bezitsrelatie wilt uitdrukken. De auto van mijn ouders en mijn ouders hun auto zijn het gebruikelijkst. Er is ook een verschil in stijl tussen de drie mogelijkheden.

Een formulering met van is het neutraalst en zowel in gesproken als in geschreven taal bruikbaar. Voorbeelden: de carrière van Katrien, de pantoffels van papa, de kinderen van de collega’s, de eerste hit van The Stones.

Combinaties met een zelfstandig naamwoord of eigennaam + een bezittelijk voornaamwoord worden vooral gebruikt in gesproken en informele geschreven taal. Voorbeelden: Katrien haar carrière, papa z’n pantoffels, de collega’s hun kinderen, The Stones hun eerste hit.

Vormen met een bezits-s worden vooral gebruikt in formele geschreven taal. Zulke vormen komen meestal in het enkelvoud voor: Katriens carrière, papa’s pantoffels. Combinaties met een meervoudige bezitsvorm, zoals mijn ouders’ auto en de collega’s’ kinderen, zijn weinig gebruikelijk.

Woord van de week

BRI

De BRI of bodyroundnessindex is een maat die je lichaamsvorm in rekening brengt om je gezondheid te beoordelen. In tegenstelling tot de bekende BMI (bodymassindex), die alleen gewicht en lengte vergelijkt, houdt de BRI ook rekening met je tailleomtrek. De BRI focust dus op de rondheid van het lichaam, met name op het buikvet. Dat is belangrijk omdat buikvet een grotere risicofactor voor hart- en vaatziekten vormt dan louter het gewicht.

Bekijk het overzicht van alle woorden van de week.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in op Taallink en ontvang elke week de vraag en het woord van de week in uw mailbox.

Taal en gender

Kijk voor adviezen over genderbewust taalgebruik op deze pagina’s:

Meer dan 50 spellingtests

Ontdek hoe goed u kunt spellen met onze spellingtests. Kies een thema uit het overzicht van alle spellingtests.

Heerlijk Helder

Meer weten over Heerlijk Helder, de campagne van de Vlaamse overheid over klare taal?

Heerlijk Helder-website

Boek- en webwijzer

Spellingbrochure

Download gratis onze spellingbrochure.

  • systematisch overzicht van de spellingregels
  • volgens het Groene Boekje 2015
  • met actuele voorbeelden

VRT Taal offline

De website van VRT Taal werd in 2022 offline gehaald. De uitspraakkwesties die daarop aan bod kwamen, hebben we toegevoegd aan onze rubriek Uitspraak. De adviezen over de uitspraak en de spelling van vele duizenden eigennamen kunt u vinden in onze rubriek Eigennamen. Voor taalvragen waarop u het antwoord niet vindt, kunt u altijd contact met ons opnemen.