Vind het antwoord op uw taalvraag

Zoekt u de spelling van een woord? Ga naar woordenlijst.org(opent in nieuw venster), de onlineversie van het Groene Boekje.
Niet gevonden wat u zocht? Stel uw taalvraag.

Vraag van de week

Komt er na de zin Doe je je schoenen uit, want de vloer is net gedweild een punt of een vraagteken?

Na deze zin komt een punt: Doe je je schoenen uit, want de vloer is net gedweild. 

Bij zinnen die beginnen met een vraag maar eindigen met een mededeling, wordt normaal gezien geen vraagteken gebruikt. Zulke zinnen eindigen niet met een vragende intonatie. Nog enkele voorbeelden: Kun je mij uitleggen waar het over gaat, want ik ben niet helemaal mee; Zal ik je even helpen, want je moet bijna vertrekken. 

Zinnen als deze zijn niet altijd even duidelijk. U kunt er meestal twee zinnen van maken. Bij een zin met want kunt u want dan gewoon weglaten: Doe je je schoenen uit? De vloer is net gedweild; Kun je mij uitleggen waar het over gaat? Ik ben niet helemaal mee; Zal ik je even helpen? Je moet bijna vertrekken. 

Soms heeft ook de want-zin een vragende intonatie, bijvoorbeeld omdat die onzekerheid uitdrukt. In dat geval komt er wel een vraagteken. Bijvoorbeeld: Zal ik je even helpen, want je moet misschien bijna vertrekken?

Woord van de week

Prehistorisch skelet van een reuzenwolf
© Postdlf, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=144288

de-extinctie

De-extinctie is het opnieuw tot leven brengen van planten- en dierensoorten die uitgestorven zijn. Zo is een Amerikaans biotechbedrijf erin geslaagd om door genetische manipulatie drie welpjes tot leven te wekken die kenmerken gemeen hebben met de reuzenwolf, die 12.000 jaar geleden uitgestorven is. Daarbij werd DNA uit een fossiele tand en schedel van reuzenwolven gecombineerd met DNA van de gewone grijze wolf. Als draagmoeder voor de welpjes werden honden ingezet. Extinctie betekent ‘uitsterving’, het voorvoegsel de- drukt het ongedaan maken van dat proces uit. .

Bekijk het overzicht van alle woorden van de week.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in op Taallink en ontvang elke week de vraag en het woord van de week in uw mailbox.

Taal en gender

Kijk voor adviezen over genderbewust taalgebruik op deze pagina’s:

Meer dan 50 spellingtests

Ontdek hoe goed u kunt spellen met onze spellingtests. Kies een thema uit het overzicht van alle spellingtests.

Heerlijk Helder

Meer weten over Heerlijk Helder, de campagne van de Vlaamse overheid over klare taal?

Heerlijk Helder-website

Boek- en webwijzer

Spellingbrochure

Download gratis onze spellingbrochure.

  • systematisch overzicht van de spellingregels
  • volgens het Groene Boekje 2015
  • met actuele voorbeelden

VRT Taal offline

De website van VRT Taal werd in 2022 offline gehaald. De uitspraakkwesties die daarop aan bod kwamen, hebben we toegevoegd aan onze rubriek Uitspraak. De adviezen over de uitspraak en de spelling van vele duizenden eigennamen kunt u vinden in onze rubriek Eigennamen. Voor taalvragen waarop u het antwoord niet vindt, kunt u altijd contact met ons opnemen.