Gedaan met laden. U bevindt zich op: De Gendarmerie feestelijk geopend! Nieuwsberichten

De Gendarmerie feestelijk geopend!

Nieuwsbericht
17 september 2024

Op zaterdag 14 september is de nieuwe broedplaats voor talent, De Gendarmerie, feestelijk geopend in Aalst. De leegstaande rijkswachtkazerne krijgt een sociale herbestemming. Het was een eerste kennismaking met het volledig heringerichte brandweergebouw waarin het buurtrestaurant De Combi, het kinderdagverblijf Speurneus en de sociale superette de Caddi nu gevestigd zijn. Alzo is de eerste fase van de bouwwerken op de site voltooid.

Voorafgaand aan de opening

Voorafgaand aan de eigenlijke bouwwerken stond de Gendarmerie open voor allerlei tijdelijke invullingen en activiteiten die zich wilden inschrijven in de visie rond talentontwikkeling en sociale ontmoeting. Als tegenprestatie betaalden de huurders slechts een zeer billijke huurprijs en konden ze genieten van een netwerk van gelijkgestemde organisaties. Het merendeel van deze organisaties gaf vrij snel aan dat zij ook na de verbouwingswerken een definitieve partner van De Gendarmerie wilden zijn. Een positief neveneffect hiervan was dat de hele projectsite opengezet werd voor de buurt en alle Aalstenaars. Dit verhoogde de naamsbekendheid van het project De Gendarmerie.

Na de oplevering van een masterplan door het architectenbureau LIPS, kreeg het team van stadsarchitecten het mandaat om de verdere uitwerking te realiseren.

Het bouwproces werd opgesplitst in twee fases. In een eerste fase, die nu voltooid is, werd het nieuwe buurtrestaurant met multifunctionele markthal, het stedelijk kinderdagverblijf en de sociale kruidenier gerealiseerd. Aansluitend werd ook de omgevingsaanleg van het binnenplein gerealiseerd.

Het bouwproces werd opgesplitst in twee fases. In een eerste fase, die nu voltooid is, werd het nieuwe buurtrestaurant met multifunctionele markthal, het stedelijk kinderdagverblijf en de sociale kruidenier gerealiseerd. Aansluitend werd ook de omgevingsaanleg van het binnenplein gerealiseerd. Door te werken in twee fases bleef de site altijd toegankelijk.

In november 2022 werd gestart met de sloop van een groot deel van de voormalige rijkswachtkazerne in de Denderstraat. Anderhalf jaar later zijn de nieuwbouw en het nieuwe binnenplein klaar. De stad Aalst realiseert hiermee verder ‘de broedplaats voor talent’, een nieuwe plek in de stad waar ze mensen helpt in het (her)ontdekken van hun talenten met het oog op een (her)integratie in de maatschappij.

Investering in sociale infrastructuur

De jury, die in het kader van de oproep investeringen in sociale infrastructuur werd aangesteld, kende in 2017 en in 2019 aan het project ‘de Gendarmerie’ een subsidie toe van respectievelijk 725.000 euro en 900.000 euro.

Deze subsidieoproep beoogde ondersteuning aan de steden in de aanpak van de belangrijke maatschappelijke problematieken armoede en sociale achterstelling. Door het actief ondersteunen van de Vlaamse centrumsteden en de Vlaamse Gemeenschapscommissie bood deze oproep een hefboom en een antwoord om de stedelijke inclusie te verhogen.

De feestelijke opening

In het gezellig ingerichte buurtrestaurant De Combi kan elke Aalstenaar vanaf nu terecht. Wie het minder heeft, betaalt een aangepast tarief. Maar even belangrijk zijn de opleiding en tewerkstelling die het restaurant biedt voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Voor de inkleding zorgde uitbater Stroom vzw door het hergebruik van oude materialen.

In het magazijn van De Caddi wordt de werking van de sociale superette wat duidelijker voor de bezoekers. Maar liefst 520 gezinnen kunnen door voedseldonaties ondersteund worden. Dat doen ze door zelf hun voedselpakket samen te stellen in de nieuwe winkel.

Speurneus is een modern kinderdagverblijf met alle voorzieningen voor 36 baby’s en peuters en extra aandacht voor de werkkwaliteit van de begeleiders.

Met De Gendarmerie heeft Aalst er opnieuw een prachtig gebouw bij met een sociale invulling. Aalst heeft het hart op de juiste plaats en we vergeten echt niemand. Naast een uniek ontwerp werd er via zonnepanelen, regenputten en wadi’s ook aandacht besteed aan duurzaamheid van ons patrimonium. Er komt letterlijk meer groen, want we moeten nog wachten tot later in het najaar om de bomen te planten.
CD

Christoph D’Haese

Burgemeester

Nog uit te bouwen

Wat het inhoudelijke bereft werd binnen het project De Gendarmerie nog geen fysiek Maaklab opgericht. Er werd wel samengewerkt met verschillende organisaties die creatief talent van jongeren stimuleren. Zo heeft het time-outproject De Kaai/F4ward van vzw Ruyskensveld zijn stek gevonden op deze site. Jongeren krijgen hier de tijd om uit te zoeken waar hun talenten liggen. Ze gebruiken daarbij het oude gebouw als een grote experimenteerruimte. Verder zijn twee creatieve ondernemers op de site gaan samenwerken. Ze organiseerden verschillende vakantiekampen rond mode en dans.

De stad Aalst is ook begonnen met na te gaan wat de rol van sociale economie kan zijn in De Gendarmerie. Door het project mede te gaan uitspelen als een netwerk -en kenniscentrum voor sociale economie wil de stad Aalst hier voor ondernemerstalenten een experimenteerruimte uitbouwen. Daarbij ligt de focus op ondernemers die maatschappelijke impact als hoofddoel hebben.

Het vormgeven van een opleidingsaanbod dat ook lagere profielen en/of mensen met een lange activeringsgeschiedenis, perspectief op werk kan bieden wordt hier ook verder uitgebouwd.

In 2017 waren er in De Gendarmerie twee organisaties actief die een opleidingsaanbod aanboden: CVO KISP en CBE Leerpunt. Op het einde van 2019 waren er hier zeven organisaties actief die allerlei profielen begeleiden. Het gaat om specifieke opleidingen: huiswerkbegeleiding voor kinderen uit kwetsbare gezinnen (Broeiklas vzw), cursussen Nederlands(Leerpunt), poetsopleiding (Leerpunt), zorgkundige (CVO KISP), digitale vaardigheden (Groep Intro). Daarnaast gaat het ook om organisaties die specifieke doelgroepen ondersteunen en activeren: vzw FantASStisch (autisme), vzw Fiola (mensen met een beperking). Er zijn verder ook nog enkele organisaties actief die projectmatig verschillende drempels tot de arbeidsmarkt of een opleiding willen wegnemen: Mentor vzw, Ruyskensveld vzw.

De betrachting is om via periodieke bijeenkomsten ervoor te zorgen dat de samenwerking tussen deze organisaties verbeterd zodat werkingen op elkaar kunnen afgestemd worden en cliënten voor meerdere problemen op dezelfde locatie geholpen kunnen worden.