Gedaan met laden. U bevindt zich op: Metadata: Saldo van ontvangsten en uitgaven Saldo van ontvangsten en uitgaven lokale overheden

Metadata: Saldo van ontvangsten en uitgaven

Bron

Agentschap Binnenlands Bestuur (ABB)

Definities

Voor hun dagelijks financieel beleid hanteren de lokale besturen het budgettair resultaat als maatstaf. Het budgettair resultaat is het verschil tussen alle ontvangsten (exploitatie-ontvangsten, investeringsontvangsten en financieringsontvangsten) en alle uitgaven (exploitatie-uitgaven, investeringsuitgaven en financieringsuitgaven) van het betrokken boekjaar. Het saldo van de vorige boekjaren wordt niet meegeteld.

De cijfers zijn afkomstig van de jaarrekeningen van de lokale overheden. Het betreft hoofdzakelijk vastgestelde jaarrekeningen die door de gemeenteraad en OCMW-raad besproken zijn. Daarnaast zijn er in beperkte mate ook voorlopige, niet-vastgestelde jaarrekeningen. De jaarrekeningen zijn pas definitief na de goedkeuring door de gouverneur of de bevoegde minister.
De bedragen hebben betrekking op de gerealiseerde transacties, niet op de geraamde cijfers uit de begroting en haar herzieningen.

Voor de vergelijking met andere overheden berekent het INR ook het ESR-vorderingensaldo van de lokale besturen. Het ESR-vorderingensaldo is gelijk aan het budgettair resultaat, met uitsluiting van:

  • de opname van nieuwe leningen,
  • de aflossing van leningsschulden,
  • de aankoop en verkoop van financiële vaste activa (participaties).

Bovendien verschilt het moment van de aanrekening van de lokale opcentiemen op de personenbelasting of de onroerende voorheffing in het ESR ten opzichte van de gemeenteboekhouding wat het ESR-vorderingensaldo beïnvloedt.

De volgende lokale besturen worden opgenomen in de cijfers:

  • Gemeentebesturen (inclusief de districten van de stad Antwerpen)
  • Openbare Centra voor Maatschappelijk Welzijn (OCMW)
  • Autonome gemeentebedrijven (AGB)
  • Welzijnsverenigingen
  • Provinciebesturen
  • Autonome provinciebedrijven (APB)

De overige lokale besturen, zoals politiezones en hulpverleningszones, zijn niet opgenomen in de cijfers.

Aantal inwoners

Voor de berekening van het budgettair resultaat per inwoner wordt het aantal inwoners op 1 januari van het betrokken jaar als noemer gebruikt.

Het gaat zowel bij de Vlaamse overheid als bij de lokale besturen telkens om bedragen in lopende prijzen. Dat zijn prijzen van het betrokken jaar, niet gecorrigeerd voor de inflatie.

Opmerkingen bij de kwaliteit

De ABB-gegevens voor deze statistiek zijn afgesloten op 3/10/2024. Het is mogelijk dat niet alle besturen hun definitieve jaarrekening op dat moment al indienden bij het Agentschap Binnenlands Bestuur (ABB), waardoor de definitieve cijfers voor 2023 nog licht kunnen wijzigen. Van de gemeenten en OCMW’s zijn alle jaarrekeningen ingestuurd, hetzij definitief hetzij voorlopig. Besturen die hun jaarrekening niet tijdig vastgesteld hebben, dienen namelijk een voorlopige jaarrekening in te dienen.

Referenties