Gedaan met laden. U bevindt zich op: Drinkwaterkwaliteit Milieu en natuur

Drinkwaterkwaliteit

Gepubliceerd op 30 januari 2024 • Volgende update: december 2024
Inhoud is aan het laden
Inhoud is aan het laden
Inhoud is aan het laden

Kwaliteit kraanwater voldoet in heel hoge mate aan kwaliteitseisen

In 2022 lag het voor drinkwaterkwaliteit gemeten aan de kraan in het Vlaamse Gewest op 99,5%. Dat betekent dat de kwaliteit van het drinkwater in het Vlaamse Gewest in heel grote mate voldoet aan de opgelegde kwaliteitseisen.

Sinds 2014 ligt het conformiteitspercentage iets lager dan voordien. Dat hangt samen met het feit dat de norm voor de parameter lood in 2013 verstrengde van 25 naar 10 microgram (µg) per liter. Daarnaast stapten de meeste waterbedrijven in 2014 over op een meer gevoelige analysemethode voor coliformen. Dat is een groep bacteriën die gebruikt wordt als indicator voor recente verontreiniging met fecaal materiaal.

Lood blijft een aandachtsparameter

Het percentage drinkwater aan de kraan dat de norm voor lood overschrijdt (> 10 µg/l) bedroeg in 2022 1,5%. Tegelijk overschreed 3,4% de zogenaamde signaalwaarde (> 5 µg/l). Lood is een toxische stof die al in kleine concentraties een impact kan hebben. Een loodwaarde boven 5 microgram (µg) per liter kan indicatief zijn voor de aanwezigheid van loden leidingen.

De overschrijdingspercentages voor lood vertonen sinds 2010 geen uitgesproken evolutie.