Gedaan met laden. U bevindt zich op: Onderzoek naar de effectiviteit van aangepast spuibeheer van het Gravensas (Ganzepoot, Nieuwpoort)
Onderzoek naar de effectiviteit van aangepast spuibeheer van het Gravensas (Ganzepoot, Nieuwpoort)
Deze studie toonde een significante toename in het aantal binnengelaten glasalen wanneer de vulriolen van het Gravensas geopend worden zodra het water aan de zeezijde van de sluis hoger staat dan aan de polderzijde. Er moet opgemerkt worden dat het aantal gevangen glasalen relatief laag was vergeleken met de parallelle studie aan het Veurnesas (Verhelst et al.2023). Dit is mogelijk te wijten aan verschillende factoren. Ten eerste ligt de Plassendalevaart relatief hoog in het gebied (3,80 mTAW) waardoor slechts een beperkte tijd (0,2 – 3,2 u) water binnengelaten kan worden. Ten tweede zijn de vulriolen relatief klein vergeleken met bijvoorbeeld het openen van een stuw, en staan de openingen haaks op de oever. We bevelen daarom aan om glasaalkolonisatie via de Plassendalesluis te Oudenburg van het kanaal Gent-Oostende te realiseren en te maximaliseren, vier kilometer stroomop van het sluiscomplex sas Slijkens, in plaats van via aangepast spuibeheer aan het Gravensas. Aan sas Slijkens op het kanaal Gent-Oostende wordt namelijk sinds een aantal jaar aangepast spuibeheer toegepast. Momenteel wordt binnen een deskstudie bekeken of de sturing van deze sluis geoptimaliseerd kan worden voor vismigratie.
Lees de publicatie
- Publicatiedatum
- Augustus 2023
- Publicatietype
- Rapport
- Thema's
- Natuur en bos
- Auteur(s)
- Pieterjan Verhelst, David Buysse, Nico De Maerteleire, Bart De Pauw, Sébastien Pieters, Diederik Rosseel, Jan Vanden Houten, Johan Coeck
- Reeks
- Rapporten van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek 2023 (34)