Kortweg natuur: een korte keten van akker tot bakker
‘Kortweg natuur’ staat voor producten die lokaal geteeld, verwerkt en verkocht worden én die de natuur een handje helpen. Zoals het ‘BIO-meel’: meel gemaakt van granen die groeien op biovriendelijke akkers. Het Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren bouwde er een goed zichtbare campagne rond.
Het doel
‘Kortweg natuur(opent in nieuw venster)’ toont aan dat natuur en lokale economie elkaar kunnen versterken. Op de akkers van het BIO-meel pikt ook de natuur een graantje mee. 10% van de oppervlakte waar het graan groeit, wordt niet geoogst. Daar mag de natuur haar gang gaan. Akkervogels, insecten en allerlei planten krijgen er vrij spel. De teelt gebeurt met respect voor mens, dier en milieu.
Het BIO-meel is bovendien een echt korteketenproduct. Het graan komt van Limburgse biolandbouwers en gaat na de oogst naar een bio-gecertificeerde molen. Consumenten kunnen het meel vinden bij de buurtwinkel, allemaal binnen de regio van Limburg en Vlaams-Brabant. De inkomsten uit de verkoop van het BIO-meel stromen terug naar de akkers via het ‘Kortweg natuur’-fonds. Dat fonds ondersteunt akkervogelvriendelijk natuurbeheer.
Het project
Het Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren sloeg de handen ineen met het naburige Regionaal Landschap Zuid-Hageland voor het akkervogelsymposium ‘Over de grenzen heen’. Landbouwers, beleidmakers, akkervogelspecialisten en andere geïnteresseerden konden er iets bijleren over het project.
Voor het brede publiek kwam er een communicatiecampagne met een promofilmpje ‘Van akker tot bakker’(opent in nieuw venster). Zes veldborden bij toeristische wegen trokken de aandacht van voorbijgangers: ‘Hier groeit uw b.akkerbrood’. En tijdens een winteractie kregen consumenten een ‘Kortweg natuur’-mok en receptenfiches cadeau bij de aanschaf van twee ‘Kortweg natuur’-producten.
Met dit project wilde het Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren de waardering voor landbouw, natuur, boer en bakker verhogen. Want biologische landbouw heeft voordelen voor iedereen.
Het resultaat? De vraag naar biologisch graan met het ‘Kortweg natuur’-zegel is groter dan het aanbod. Het project is daarom volop op zoek naar bioboeren die baktarwe willen produceren in Haspengouw.
De toekomst
Het Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren wil het label ‘Kortweg natuur’ graag verder uitbouwen. Zo is er intussen ook ‘Biesonder appelsap’ verkrijgbaar, geperst uit appels van het kasteeldomein Alden Biesen.