Toepasbaarheid van roterend begrazen
Graslandschappen kunnen heel wat koolstof opslaan. Méér zelfs als ze begraasd worden. Daarom lanceerden hogeschool Odisee samen met Wervel vzw een project rond ‘roterend begrazen’: de manier waarop vee de bodem én het klimaat kan verbeteren.
Het doel
Onderzoek toont aan dat roterend begrazen – waarbij je het vee om de paar dagen op een andere wei zet – het grasland deugd doet: niet alleen verbetert de graskwaliteit en verhoogt de grasproductie, er wordt ook meer koolstof opgeslagen in de bodem. En dat is goed nieuws voor het klimaat. Daarom lanceerden hogeschool Odisee en Wervel vzw een project rond roterend begrazen om kennis te verzamelen en uit te wisselen.
Project
Van juni 2019 tot juni 2021 werden geïnteresseerde en pionierende landbouwers samengebracht in een lerend netwerk. Er volgden drie bijeenkomsten(opent in nieuw venster) om roterende begrazing op papier én op het veld tot leven te zien komen:
- een kick-off bij IJshoeve De Boey
- een informatiemoment in ILVO
- een excursie langs landbouwbedrijven die roterende begrazing toepassen(PDF bestand opent in nieuw venster)
Er kwam ook een podcast waarin een jonge landbouwster vertelde over haar ervaringen met roterende begrazing(opent in nieuw venster).
Leerpunten
- Er is duidelijk interesse in roterende begrazing
Er was een trouwe opkomst, er werden veel vragen gesteld en enkele deelnemers zijn intussen al gestart met roterende begrazing. - Vooral jonge veehouders zoeken duurzame oplossingen
De leeftijd van de deelnemers schommelde tussen 20 en 40 jaar. Dat is jong in vergelijking met de gemiddelde leeftijd van de Vlaamse veehouders. - Herkauwers kunnen een positieve rol spelen
Als herkauwers op een correcte manier het grasland gebruiken kunnen ze de biodiversiteit helpen verbeteren en de bodem meer koolstof laten opslaan.
Follow-up
Het startschot was gegeven: vanuit de ervaringen van de landbouwers werden er richtlijnen opgesteld die veetelers kunnen stimuleren en helpen om aan de slag te gaan met roterende begrazing.
Maar er was ook een duidelijke vraag naar een vervolgtraject met meer wetenschappelijke info over de effecten voor de bodem, de biodiversiteit, de opbrengst van de graslanden, … Intussen werden daarom al de volgende initiatieven opgestart:
regeneratief begrazen in Vlaanderen(opent in nieuw venster) (maart 2021)
onderzoek naar de vleeskwaliteit in een regeneratief systeem.