Agrobiodiversiteit in het Dijleland
Hoe kunnen grondwitlooftelers geïntegreerde gewasbescherming het best toepassen en wat winnen ze erbij? Dat was de opzet van het project ‘Agrobiodiversiteit in het Dijleland’ in 2015. Regionaal Landschap Dijleland demonstreerde methodes van natuurlijke plaagbestrijding bij 2 witloofbedrijven en organiseerde een symposium voor landbouwers over agrobiodiversiteit.
Het doel
In 2015 dompelde Regionaal Landschap Dijleland de telers van grondwitloof onder in de wereld van geïntegreerde gewasbescherming (IPM). Want hoe groter de kennis bij de landbouwers, hoe duidelijker de meerwaarde voor hen wordt. Dankzij het project kennen de landbouwers hun natuurlijke vijanden beter en zijn ze minder of niet meer afhankelijk van chemische gewasbeschermingsmiddelen. In ruil profiteren de landbouwers van:
- een hoger rendement
- een gezondere en kwaliteitsvolle opbrengst
- lagere onderhoudskosten
Het verloop
Het project bestond uit volgende actiepunten:
1. Natuurlijke plaagbestrijding en bestuiving bij witloofteelt
Regionaal Landschap Dijleland organiseerde een demonstratie van natuurlijke plaagbeheersing bij 2 witloofbedrijven: Hof De Soete in Herent en Hof Ter Vaeren in Huldenberg.
- Ze legden bloemrijke akkerranden aan.
- Ze onderhielden kleine landschapselementen zoals houtkanten, hagen, bomenrijen en bosjes.
- Ze installeerden vogelnestkasten, insectenhotels, nestbakken voor torenvalken en loerpalen voor buizerds.
Witlooftelers kregen informatie over die maatregelen tijdens een openvelddag en een plaatsbezoek aan de 2 bedrijven.
2. Symposium ‘Agrobiodiversiteit binnen de landbouw en de bijdrage aan IPM’
Eind november 2015 organiseerde Regionaal Landschap Dijleland een symposium over agrobiodiversiteit met sprekers van onder andere de Vlaamse Landmaatschappij, een agrobeheercentrum, de afdeling Duurzame Landbouwontwikkeling van de Vlaamse overheid, het Departement Leefmilieu, Natuur en Energie van de Vlaamse overheid en Natuurpunt. Deelnemers kregen er informatie over natuurlijke plaagbeheersing, (wilde) bestuiving, instandhoudingsdoelen, genetische variatie, beheersovereenkomsten en het belang van kleine landschapselementen.
3. Demonstraties rond agrobiodiversiteit
Het Regionaal Landschap Dijleland nam witlooftelers mee op 2 uitstappen naar Herent en Huldenberg om er te laten zien hoe landbouw en natuur kunnen samengaan. De deelnemers ontdekten de voordelen van agrobiodiversiteit en de praktische toepassingen.