Leren hoe landbouw en natuur elkaar versterken
In 2008 was de verstandhouding tussen landbouwers en natuurbeschermers allesbehalve optimaal. Agromilieu- en natuurmaatregelen waren ook nog niet genoeg bekend bij het grote publiek. Om daar iets aan te doen, organiseerde Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren (RLHV) van januari tot november het project ‘Landschapsdoedag: verweving tussen natuur en landbouw’.
Het doel
Met het project wilde RLHV samen met verschillende partners een bestaand bedrijf omvormen tot demonstratiebedrijf voor agrarische milieu- en natuurmaatregelen en in dat bedrijf een bezoekersdag organiseren. Het uiteindelijke doel: landbouwers en natuurverenigingen laten samenwerken en de voordelen van agromilieu- en natuurmaatregelen bekendmaken bij het grote publiek.
Het project
Op de Binkelhoeve in Neerrepen bouwden alle partners samen het demonstratiebedrijf uit. Omdat de Binkelhoeve al veel agrarische milieu- en natuurmaatregelen toepaste zoals nestkasten voor uilen, hagen en houtkanten en beheer van perceelsranden, hoefden ze maar enkele extra maatregelen te nemen:
- een bloemrijke graanrand aanleggen die bosjes en een houtkant verbindt
- een verlande waterpoel uitdiepen
- oude en afgestorven bomen vervangen in de hoogstamboomgaard
- nestkasten ophangen voor de eikelmuis
- de flora inventariseren voor de uitwerking van een toekomstvisie
RLHV organiseerde de Landschapsdoedag in 2008 al voor de 4de keer. Tijdens deze editie konden de geïnteresseerden op de Binkelhoeve:
- een info- en streekproductenmarkt bezoeken
- workshops volgen
- deelnemen aan gegidste wandel- en fietstochten
- het filmpje ‘Habitatboerderijen’ bekijken
- een tentoonstelling over habitatboerderijen bezoeken
- hun appels laten persen in een mobiele fruitpers
- onder meer lokaal geproduceerd appelsap, runderspiesjes en streekproducten proeven
Geleerde lessen: meer begrip voor en interesse in de landbouw
Door samen te werken, kregen natuurliefhebbers meer begrip voor het werk van de landbouwer. Veel bezoekers wilden meer dan alleen maar kijken en proberen, en zouden graag een dag in de schoenen van een landbouwer staan.
De toekomst
Het demobedrijf werd verder uitgebouwd en maakt deel uit van het Europese Interreg-project SOLABIO (soorten en landschappen als dragers voor biodiversiteit). In een zone rond de Binkelhoeve werd boeren en particulieren gevraagd om ook op hun percelen agrarische milieu- en natuurmaatregelen toe te passen. Op een infoavond kregen ze te zien wat ze allemaal konden doen.