Een diploma, ander studiebewijs en kwalificaties behalen in het gewoon voltijds secundair onderwijs
In het voltijds secundair onderwijs kan je studiebewijzen behalen die een onderwijskwalificatie bevatten: een diploma, bepaalde getuigschriften. In de opleidingen met een beroepsgericht gedeelte omvat de onderwijskwalificatie ook beroeps- en eventueel ook deelkwalificaties.
Je kan ook een studiebewijs zonder onderwijskwalificatie behalen, zoals een aantal getuigschriften, een attest, een bewijs van beroeps- of deelkwalificatie, een bewijs van competenties.
Vind hieronder een :
- Uitleg over wat een studiebewijs is en wat een onderwijs-, beroeps- of deelkwalificatie
- Overzicht van de studiebewijzen en kwalificaties in het secundair onderwijs
Studiebewijzen en onderwijskwalificaties: wat is het?
Als je als regelmatige leerling bent ingeschreven, kan je kan de volgende studiebewijzen behalen:
- Een getuigschrift op het einde van de 1ste en de 2de graad
- Een diploma na het 2de leerjaar van de 3de graad
Een diploma is altijd een onderwijskwalificatie (OK), een getuigschrift is niet altijd een OK.
Wat is een onderwijskwalificatie?
Een onderwijskwalificatie geeft weer wat je moet kennen en kunnen om verdere studies aan te vatten, te functioneren in onze maatschappij of een bepaald beroep uit te oefenen.
Een OK toont dus aan dat je bepaalde vaardigheden behaald hebt. Een OK is altijd gekoppeld aan een onderwijskwalificatieniveau uit de Vlaamse kwalificatiestructuur (afgekort OK-niveau of VKS-niveau)(opent in nieuw venster).
Na het secundair onderwijs kan je afhankelijk van de onderwijskwalificatie die je behaald hebt:
- Verder studeren in het secundair onderwijs of starten in het hoger onderwijs
- Een beroepsactiviteit uitoefenen
Beroeps- en deelkwalificaties: wat is het?
In opleidingen met een beroepsgericht deel maken beroepskwalificaties (en eventueel deelkwalificaties) deel uit van de onderwijskwalificatie.
Een voorbeeld: de opleiding Binnenschrijnwerk en interieur omvat 2 beroepskwalificaties: Binnenschrijnwerker en Interieurbouwer.
A-attest, B-attest of C-attest na elk leerjaar
Een oriënteringsattest zegt of je al dan niet geslaagd bent voor een leerjaar, en naar welke studierichtingen je het volgende schooljaar kan doorstromen. Er zijn 3 soorten oriënteringsattesten: je kan een A-attest behalen, een B-attest of een C-attest.
Op het einde van het secundair onderwijs krijg je geen attest als je geslaagd bent (dan krijg je een studiebewijs), wel een C-attest als je niet geslaagd bent.
Meer over A-, B- en C-attesten.
Sommige scholen verkiezen om voor bepaalde richtingen niet na elk leerjaar te evalueren, maar pas na een graad.
Na de 1ste graad
Als je de 1ste graad succesvol afrondt, behaal je het getuigschrift van de 1ste graad van het secundair onderwijs (getuigschrift zonder ).
Als je nog geen getuigschrift van basisonderwijs behaald had en het 1ste leerjaar B of het 2de leerjaar B succesvol afrondt, krijg je een getuigschrift van basisonderwijs, onderwijskwalificatie niveau 1(opent in nieuw venster).
Na de 2de graad
In een niet-duale studierichting
Je krijgt het getuigschrift van de 2de graad van het secundair onderwijs (getuigschrift zonder ) als je het 2de leerjaar van de 2de graad (het 4de jaar) succesvol afrondt:
In de - aso, tso, kso - of in de - tso, kso
In een niet-duale richting van de - bso
In een duale richting (arbeidsmarktfinaliteit - bso)
In een krijg je het getuigschrift van de 2de graad van het secundair onderwijs, onderwijskwalificatie niveau 2(opent in nieuw venster) als je het 2de leerjaar van de 2de graad (het 4de jaar) succesvol afrondt. (In de 2de graad kan je dit studiebewijs uitzonderlijk ook behalen in de .)
Het getuigschrift van de 2de graad duaal is dus wel een , met ook beroeps- en deelkwalificaties.
Getuigschrift bedrijfsbeheer
Als je slaagt voor het vak bedrijfsbeheer (dat kan je volgen in het 2de en 3de leerjaar van de 3de graad), behaal je het getuigschrift over de basiskennis van het bedrijfsbeheer. Dat is verplicht als je wil starten als zelfstandige in Wallonië.
Na de opleiding hbo5 Verpleegkunde en Basisverpleegkunde
De hbo5-opleiding Verpleegkunde maakt deel uit van het hoger onderwijs, maar je volgt ze in een school voor secundair onderwijs. Deze opleiding wordt niet gemoderniseerd, maar wel geleidelijk aan hervormd naar de graduaatsopleiding Basisverpleegkunde.
Slaag je voor de opleiding hbo5 Verpleegkunde of Basisverpleegkunde, dan behaal je het diploma van gegradueerde (hoger onderwijs).
Had je nog geen diploma secundair behaald, maar wel de 2de graad, dan krijg je op dat moment ook het diploma van secundair onderwijs.
Wat na je diploma secundair onderwijs?
Welke mogelijkheden je hebt om verder te studeren of te gaan werken, hangt af van de waarin je bent afgestudeerd. Ontdek ze op het algemene overzicht: Doorstromen na je diploma secundair onderwijs
Afgestudeerd in de arbeidsmarktfinaliteit? Dan behaal je een diploma secundair onderwijs, OK3. Vragen over wat je met je diploma OK3 kan doen?
- Kan ik na 6 bso of arbeidsmarktfinaliteit starten in een hogeschool?
- Wat na het 6de jaar arbeidsmarktfinaliteit - bso?
Ontdek de waaier van keuzes op vlak van verdere studies of beroepen die voor je open staat op Afgestudeerd: wat nu?