Voorbereid op zeespiegelstijging en stormen
Het project Kustvisie legt de maatregelen vast die nodig zijn om onze kust en het achterland op lange termijn te beschermen tegen een zeespiegelstijging. Zodat ook de kinderen van onze kleinkinderen nog kunnen genieten van onze kust.
Huidige bescherming volstaat niet
Ons klimaat verandert. Door de toename van broeikasgassen warmt de atmosfeer op. Zeeën en oceanen zetten uit en ijskappen en gletsjers smelten, met een stijging van de zeespiegel als gevolg.
België heeft 67 kilometer kust, en die wordt op dit moment al beschermd tegen stormen door stranden, duinen en dijken. De huidige bescherming volstaat niet om de toekomstige zeespiegelstijging op te vangen. Daarom voert de Vlaamse overheid op dit moment al werken uit om de kust zeker tot 2050 te beschermen tegen een zeespiegelstijging van 30 centimeter (t.o.v. het jaar 2000). Dat gebeurt via het Masterplan Kustveiligheid(opent in nieuw venster) van het Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust.
Aanpak op lange termijn
Kustvisie bouwt verder op het Masterplan Kustveiligheid en ontwikkelt een aanpak voor na 2050. Een aanpak die toekomstbestendig is en onze kust en het achterland nog minstens 100 jaar beschermt.
We bepalen eerst de mogelijke alternatieven om onze kust op lange termijn te beschermen. Daarbij onderzoeken het Departement Mobiliteit en Openbare Werken en het Agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust samen met het consortium Hoogtij(d) de ruimte die nodig is voor de alternatieven, en wat de effecten op de omgeving zijn.
Onze belangrijkste focus: op een duurzame manier de kust en zijn eigenheid behouden en verbeteren. Op die manier wordt Kustvisie onze verzekering voor de toekomst.