Digitale School: subsidie om digitale leertrajecten uit te werken
Met de oproep Digitale School wil Vlaanderen de digitale vaardigheden en mediawijsheid van leerlingen in het secundair onderwijs verbeteren. Via Digitale School krijg je financiële steun om een traject te ontwikkelen en te creëren om die digitale vaardigheden in je lessen te integreren. De nadruk ligt op artificiële intelligentie en cyberveiligheid.
Het doel van zo’n traject? Leraren(teams) helpen om in hun lessen:
op een laagdrempelige manier leerlingen digitale vaardigheden aan te leren met bestaande tools.
met leerlingen te werken rond digitale vaardigheden en mediawijsheid via concrete en reële onderwerpen van maatschappelijk belang.
de eindtermen digitale vaardigheden en mediawijsheid in te vullen door stil te staan bij de juridische, maatschappelijke en ethische vraagstukken over digitalisering.
Ook domein- en vakoverschrijdend werken krijgt daardoor extra aandacht.
Let op: elke oproep heeft een andere focus.
Digitale School wordt gecoördineerd door het Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO). Kenniscentrum Digisprong zit bij VLAIO in de jury die de ingediende projecten selecteert, en volgt elk uitgekozen traject mee op.
Haal alvast inspiratie uit lopende projecten die financiële steun krijgen. Of laat je inspireren door gerealiseerde projecten:
‘Digitale school’ van de Regionale Technologische Centra (RTC’s).
UNIZO Onderwijs & Ondernemen en Vlaamse Jonge Ondernemingen (Vlajo) geven aandacht aan digitale vaardigheden in hun programma voor leraren.
do.IT.school bestaat uit een consortium van eduCentrum vzw, Digitale Wolven vzw, en een partnerschap met ondernemingen en scholen.
Level-up is een project van GO! in samenwerking met begeleidingsdiensten van POV, GO! scholengroep Impact, HoWest, RVO Society, en Agoria.
Met DigX slaan Katholiek Onderwijs Vlaanderen, Arteveldehogeschool en Karel de Grote Hogeschool de handen in elkaar om Vlaanderenbreed 30 (piloot)scholen in co-creatie te laten transformeren naar digitale scholen.
PowerITUp.
Digitale school: lerarenopleidingen.