Gedaan met laden. U bevindt zich op: Prestatietoelage: informatie voor HR HR-dienstverlening

Prestatietoelage: informatie voor HR

Met een prestatietoelage kan een lijnmanager waardering geven aan een personeelslid dat boven verwachting gepresteerd heeft.  

Voor wie?

  • Je bent HR-verantwoordelijke bij de diensten van de Vlaamse overheid.
  • Je bent binnen je departement of agentschap mee verantwoordelijk voor het opvolgen van de prestatiemanagementcyclus.

Wat?

Er zijn 2 soorten prestatietoelagen:

  • Functioneringstoelage: het management van de organisatie erkent de uitstekende of uitzonderlijke individuele of collectieve prestaties en kent een prestatietoelage toe aan de personeelsleden die niet behoren tot het top- en middenkader.
  • Managementtoelage:
    • De lijnmanager erkent de uitstekende prestaties en kent een prestatietoelage toe aan de personeelsleden die behoren tot het middenkader.
    • De Vlaamse Regering erkent de uitstekende prestaties en kent een prestatietoelage toe aan de N-functies en algemeen directeurs.

Wanneer?

Een personeelslid kan op verschillende momenten een prestatietoelage (zowel de functionerings- als de managementtoelage) ontvangen:

  • Na een tussentijdse evaluatie, waaruit blijkt dat het personeelslid uitstekend presteert. Dit geldt niet voor N-functies en de functies van algemeen directeur.
  • Aan het einde van de jaarlijkse PLOEG-cyclus.

Personeelsleden of teams kunnen ook los van de jaarlijkse evaluatiecyclus een functioneringstoelage ontvangen voor uitzonderlijke individuele of collectieve prestaties.

Berekening

Het bedrag van de individuele toelage mag volgende percentages niet overschrijden.

soort prestatietoelagetoelage
functioneringstoelage

niveau A, B en C: maximaal 15% van het bruto jaarsalaris

niveau D: tussen 5% en 15% van het bruto jaarsalaris

managementtoelagetussen 0% en 20% van het bruto jaarsalaris

Wanneer een personeelslid meerdere prestatietoelagen ontvangt, mag de som van deze prestatietoelagen binnen het evaluatiejaar het maximum van 20% van het jaarsalaris niet overschrijden.

Er staat geen begrenzing op het aantal toe te kennen functioneringstoelagen, zolang het geheel van de prestatietoelagen binnen de grens blijft van de maximumgrens van 20% van het jaarsalaris.

Berekeningswijze

  • De prestatietoelagen volgens de jaarlijkse evaluatiecyclus worden berekend aan de hand van het geïndexeerde jaarsalaris van toepassing in de maand december van het evaluatiejaar (= prestatiejaar). Er wordt gekeken naar het jaarsalaris in de maand december waarin de prestaties zijn geleverd.
  • De functioneringstoelagen los van deze jaarlijkse evaluatiecyclus worden berekend aan de hand van het geïndexeerde jaarsalaris van het jaar waarin de uitzonderlijke prestaties zich hebben voorgedaan, met als referentiepunt de maandbasis waarin de laatste uitzonderlijke prestaties worden afgerond.
Voorbeeld

Het personeelslid levert half april 2025 een uitzonderlijke prestatie, of rondt deze prestatie in die periode af. April 2025 is dan de maandbasis als referentiepunt voor het geïndexeerde jaarsalaris (het jaarsalaris gekoppeld aan de maand april 2025 vormt dan de basis voor de berekening).

Het personeelslid krijgt de toelage(n) voor 1 augustus van het jaar na het prestatiejaar.

Hoe aanvragen?

  • Stap 1

    Het managementorgaan bepaalt jaarlijks:

    • of personeelsleden al dan niet een prestatietoelage krijgen;

    • welke personeelsleden een prestatietoelage krijgen (vanwege uitstekende prestaties ten opzichte van de verwachtingen in de planning of vanwege een uitstekende tussentijdse evaluatie of een tussentijdse evaluatie op basis van uitzonderlijke individuele of collectieve prestaties).

    Voor de leden van het middenkader neemt de lijnmanager deze beslissing.

  • Stap 2

    De HR-verantwoordelijke bezorgt de namen en bedragen aan het Dienstencentrum Personeelsadministratie

    Dit gebeurt na de beslissing van het managementorgaan via het Vlimpers-contactformulier.

  • Stap 3

    De HR-verantwoordelijke staat in voor het bewaren van de motivering

    Dit kan onder de vorm van een verslag van het managementorgaan of als een afzonderlijk document. Bij een interne audit kan een uittreksel van het verslag worden opgevraagd. De motivering omvat minstens ofwel de uitstekende prestatie, ofwel de argumentatie voor de uitzonderlijke individuele of collectieve prestatie. De entiteit bepaalt de concrete invulling van deze evaluatie.