Procedure 'bemiddeling en maatregelen'
De procedure ‘bemiddeling en maatregelen’ is een poging om geschillen te regelen zonder er een rechtszaak van te maken.
‘Bemiddeling en maatregelen’ uitgelegd
De procedure ‘bemiddeling en maatregelen’ wordt meestal ingezet bij een geschil tussen een verdachte en een slachtoffer. Ook als er geen slachtoffer is, kan het parket de procedure aan een verdachte voorstellen.
De procedure ‘bemiddeling en maatregelen’ bestaat uit 2 luiken die al dan niet gecombineerd worden:
- bemiddeling
Het parket kan een bemiddeling voorstellen bij een geschil tussen een verdachte en een slachtoffer. Die bemiddeling leidt bijvoorbeeld tot excuses of een schadevergoeding. - maatregelen
Het parket kan 1 of meerdere maatregelen aan de verdachte voorstellen, zoals:- therapie (bijv. bij ziekte of een verslaving)
- vorming (bijv. over verkeersveiligheid of agressiebeheersing)
- dienstverlening – een onbetaalde activiteit die de maatschappij ten goede komt.
‘Bemiddeling en maatregelen’ is een vrijwillige procedure. Het parket kan de procedure voorstellen bij feiten waar een gevangenisstraf van maximaal 2 jaar op staat.
Voorwaarden
Omdat ‘bemiddeling en maatregelen’ een vrijwillige procedure is, moeten verdachten hun burgerlijke aansprakelijkheid voor de feiten erkennen. De betrokkene(n) moet(en) actief meewerken.
Procedure 'bemiddeling en maatregelen'
Het parket stuurt het dossier naar het justitiehuis. Daarna nodigt een justitieassistent de verdachte en het eventuele slachtoffer uit voor een gesprek.
- Werd een bemiddeling aangevraagd? Dan probeert de justitieassistent een overeenkomst te bereiken tussen dader en slachtoffer. Dat kan via directe of indirecte bemiddeling: in het eerste geval is er rechtstreeks contact tussen dader en slachtoffer. In het tweede geval verloopt dat contact via de justitieassistent.
- Stelt het parket (ook) een maatregel aan de verdachte voor, dan gaat de justitieassistent samen met de verdachte de haalbaarheid ervan na.
Verruimde procedure
Het parket kan de procedure ‘bemiddeling en maatregelen’ voorstellen om een rechtszaak te vermijden, maar de procedure kan ook in de volgende gevallen worden opgestart:
- tijdens een gerechtelijk onderzoek
- als de zaak al lopende is bij de rechtbank of het hof.
De rest van de procedure blijft hetzelfde.