Europese Kindergarantie
De Raad van de Europese Unie heeft op 14 juni 2021 het voorstel van de Europese Commissie tot instelling van een Europese kindergarantie als aanbeveling aangenomen(PDF bestand opent in nieuw venster). Deze aanbeveling heeft tot doel armoede en sociale uitsluiting bij kinderen jonger dan 18 jaar te voorkomen en te bestrijden door de toegang van deze kinderen tot een reeks diensten te waarborgen. De Raad ziet deze aanbeveling als een aanvulling op de brede strategie van de Unie voor de rechten van het kind.
De kernaanbevelingen van de Europese Kindergarantie zijn:
- garanderen dat kinderen jonger dan 18 jaar die met armoede of sociale uitsluiting worden bedreigd (in de aanbeveling “kinderen in nood” genoemd), daadwerkelijke en gratis toegang hebben tot hoogwaardige voor- en vroegschoolse educatie en opvang, onderwijs, tot ten minste een gezonde maaltijd per schooldag en tot gezondheidszorg, en daadwerkelijke toegang hebben tot gezonde voeding en adequate huisvesting;
- in kaart brengen van welke kinderen zich in nood bevinden en bij het ontwerpen van nationale geïntegreerde maatregelen rekening houden met specifieke vormen van achterstand binnen die groep, in het bijzonder bij:
- dakloze kinderen of kinderen die met een ernstige woningnood kampen;
- kinderen met een handicap;
- kinderen met geestelijke gezondheidsproblemen;
- kinderen met een migratieachtergrond, of die tot een etnische minderheid behoren, in het bijzonder Roma;
- kinderen in alternatieve zorg, met name in een instelling;
- kinderen in kwetsbare gezinnen.
Er is volgens de aanbeveling een stimulerend beleidskader nodig om de sociale uitsluiting van kinderen aan te pakken, met bijzondere aandacht voor generatiearmoede en de gevolgen van COVID-19. De aanbeveling concretiseert in 9 globale elementen en maatregelen wat de Raad bedoelt met dit beleidskader.
Vervolgens bepaalt de aanbeveling de verwachtingen op het vlak van:
- voor- en vroegschoolse educatie en opvang, inclusief onderwijs en schoolgerelateerde activiteiten, en elke schooldag een gezonde maaltijd;
- gezondheidszorg;
- gezonde voeding;
- adequate huisvesting.
De federale overheid heeft in de schoot van de Programmatorische Overheidsdienst Maatschappelijke Integratie (POD MI) een nationale kindergarantiecoördinator aangesteld. Deze coördinator stelt het nationaal actieplan tot uitvoering van de aanbeveling op en beheert ook de monitoring van de uitvoering in functie van een periodieke rapportage hierover aan de Europese Unie.