Basisopleiding kandidaat-energiedeskundige type A organiseren
Het volgen van de basisopleiding tot energiedeskundige type A is één van de drie erkenningsvoorwaarden om te kunnen starten als energiedeskundige type A. Enkel erkende opleidingsinstellingen mogen de basisopleiding tot energiedeskundige type A aanbieden.
Erkenningsvoorwaarden opleidingsinstelling
Om door het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) te worden erkend als opleidingsinstelling, moet de instelling minstens voldoen aan onderstaande voorwaarden:
- beschikken over lesgevers die
- belast worden met het theoretische en praktische onderricht
- kennis hebben over het lesdomein in kwestie om de cursisten te onderrichten.
- aangeven hoe de instelling omgaat met het behandelen van klachten en hoe het opleidingstraject zal worden geëvalueerd.
- beschikken over en het inrichten van een opleidingstraject energiedeskundige type A.
Opleidingstraject tot 31 augustus 2025
Het opleidingstraject tot energiedeskundige, dat het onderwerp is van de erkenningsaanvraag, moet voldoen aan onderstaande voorwaarden:
- Het opleidingstraject omvat minstens de opleidingsonderdelen en -aspecten zoals vastgelegd in bijlage 1/1 van het ministerieel besluit van 28 december 2018(opent in nieuw venster).
- De totale tijdsduur van de verplichte opleidingsonderdelen bedraagt minstens 50 uren, waarbij de tijdsduur per opleidingsonderdeel is vastgelegd in bijlage 1/1 van het ministerieel besluit van 28 december 2018(opent in nieuw venster).
- Het opleidingstraject omvat enerzijds de in bijlage 1/1 vereiste theorie en anderzijds oefeningen en voorbeelden waarin het praktisch toepassen van de theorie in de dagelijkse bouwpraktijk aan bod komt.
Opleidingstraject vanaf 1 september 2025
Vanaf 1 september 2025 bestaat de basisopleiding van energiedeskundige type A uit een uitgebreider opleidingstraject van minstens 100 lesuren en moeten minstens volgende opleidingsonderdelen aan bod komen:
- Regelgevend kader (4 uur)
- Toepassingsgebied (4 uur)
- Inleiding tot bouwfysica (3 uur)
- Inleiding tot technische installaties (3 uur)
- Het inspectieprotocol (46 uur)
- Werking van de certificatiesoftware (7 uur)
- Werking van de energieprestatiedatabank (2 uur)
- Oppervlaktebepaling (6 uur)
- Communicatie tussen energiedeskundige en eigenaar (3 uur)
- Praktijkoefeningen met plaatsbezoeken (22 uur)
De instellingen moeten vooraf hun aangepast lesprogramma met een toelichting van de werkwijze voor de praktijkoefeningen en plaatsbezoeken aan het VEKA bezorgen.
Lesgevers moeten vanaf 1 januari 2025 erkend zijn als energiedeskundige type A om de opleidingsonderdelen over het inspectieprotocol, de certificatiesoftware, de energieprestatiedatabank en de praktijkoefeningen te mogen geven.
Het VEKA kan de erkenning van de opleiding intrekken als de opleiding niet meer voldoet aan de erkenningsvoorwaarden of de verplichtingen vastgelegd in het ministerieel besluit van 18 december 2018 niet worden nagekomen. De organisator van de opleiding wordt vooraf gehoord. De beslissing wordt gemotiveerd en bij besluit van het hoofd van het VEKA vastgelegd.
Zie ministerieel besluit van 28 december 2018 artikel 20(opent in nieuw venster), artikel 21(opent in nieuw venster), artikel 24(opent in nieuw venster), artikel 25(opent in nieuw venster).
Erkenning aanvragen
- Stap 1
Vul het aanvraagformulier voor erkenning opleidingsinstelling(Word bestand opent in nieuw venster) in en maak de nodige bijlagen op.
Volgende documenten moeten toegevoegd worden aan de aanvraag:
- lijst met per lesgever de voor- en achternaam, de behaalde diploma’s, erkenningen en/of beroepskwalificaties en contactgegevens
- curriculum vitae van alle lesgevers
- gedetailleerd programma van de verschillende modules, met per module de naam van de module, een beschrijving van de module, de duur van de module in aantal uren, de wijze van lesgeven en de voor- en achternaam van de lesgever
- cursus van het lessenpakket of de lesvoorbereiding (PowerPointpresentatie of notities) van minstens drie uur van een van de modules
- voorbeelden van praktische oefeningen
- werkwijze voor de organisatie van praktijkoefeningen met plaatsbezoeken
- voorbeeld van het getuigschrift dat aan de deelnemers wordt uitgereikt
- beschrijving van de manier waarop u met de klachten omgaat en van de manier waarop u het opleidingstraject zult evalueren.
- Stap 2
Verzend het aanvraagdossier via e-mail met als onderwerp ‘Erkenningsaanvraag - Basisopleiding Energiedeskundige type A’ naar het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap via veka@vlaanderen.be(opent in uw e-mail applicatie).
- Stap 3
- Het VEKA doet bij besluit uitspraak over de aanvraag.
Registratie als medewerker opleidingsinstelling
- Stap 1
Ga naar www.energieprestatiedatabank.be(opent in nieuw venster) en meld u aan.
Aanmelden kan via:
- eID en kaartlezer
- itsme
- beveiligingscode via mobiele app
- beveiligingscode via sms
- Stap 2
Waar vindt u het registratiescherm?
- Is het de eerste keer dat u zich registreert op de Energieprestatiedatabank? U ziet na aanmelden meteen het registratiescherm.
- Bent u al onder een andere vorm geregistreerd op de Energieprestatiedatabank? Kies links bovenaan voor ‘Registratie toevoegen’.
Kies voor de rol ‘Medewerker opleidingsinstelling’ en klik op ‘Volgende’.
- Stap 3
Na het kiezen van de rol krijgt u een scherm met drie tabbladen te zien:
Tabblad persoonsgegevens
Hier worden uw persoonlijke gegevens getoond, die gekoppeld zijn aan uw rijksregisternummer. Deze gegevens worden louter getoond als identificatie van u als persoon. Deze gegevens worden verder niet meer gebruikt door de databank, omdat u een registratie zal aanmaken als medewerker van een instelling.
Tabblad Opleidingsinstelling
Hier vult u het KBO-nummer in van de instelling waarvoor u optreedt. U gebruikt bij het invullen enkel cijfers (geen BE-notatie en geen punten).
Bijvoorbeeld: BE0478.123.456 wordt 0478123456
Na het drukken op ‘ophalen gegevens’ worden de firmagegevens uit de Kruispuntbank voor Ondernemingen opgehaald en getoond.
Tabblad Correspondentiegegevens
Hier vult u de correspondentiegegevens in waarop het VEKA u mag contacteren. U kunt hierbij – als u dit wenst – de firmagegevens of uw persoonlijke adresgegevens kopiëren.
- Stap 4
- Na het doorlopen van alle tabbladen drukt u onderaan op ‘Toevoegen’.
- U krijgt een overzicht van alle ingevulde gegevens. Door op de knop ‘bevestigen’ te drukken, bevestigt u de gegevens.
- De aanvraag voor een registratie op de Energieprestatiedatabank is hiermee verzonden, maar nog niet gevalideerd door het VEKA.
- Stap 5
- In een volgende fase zal het VEKA (doorgaans binnen de week) uw registratie als medewerker vormingsinstelling of opleidingsinstelling goed- of afkeuren.
- Hierna ontvangt u van de Energieprestatiedatabank een e-mail met de melding of uw registratie werd goed- of afgekeurd.
Eénmalig opleiding aanmaken in de Energieprestatiedatabank
Na het einde van de opleiding moet een medewerker van de erkende opleidingsinstelling een lijst opladen in de Energieprestatiedatabank met de volgende gegevens:
- gegevens van de aanwezigen van de opleiding die voldoen aan de voorwaarden zoals vermeld in de aanvraag van de opleiding. Dit zijn dus enkel de deelnemers die het getuigschrift van de opleiding krijgen.
- gegevens van de lesgever van de opleiding. Deze uren tellen voor de lesgever mee als vorming met vrije inhoud.
Enkel een door het VEKA erkende opleiding (besluit van (de administrateur-generaal of) het VEKA) mag worden aangemeld als opleiding door de opleidingsinstelling.
Deze door het VEKA erkende opleiding mag slechts éénmaal worden aangemeld in de Energieprestatiedatabank. Ook als deze opleiding in de loop van het jaar of door de jaren heen meermaals wordt gegeven. Eenmaal aangemeld, kunnen de deelnemerslijsten van de opleiding opgeladen worden.
- Stap 1
- Kies voor ‘Nieuwe opleiding’ op de startpagina
- Stap 2
- naam opleiding: Als uw opleidingsinstelling meerdere opleidingen heeft die erkend zijn, geeft u in de naam van de opleiding aan dat het om een op zich staande opleiding gaat of om een opleiding die geïntegreerd is in een andere opleiding. Voorbeelden zijn: opleiding tot energiedeskundige type A, geïntegreerd in de bachelor ‘xxx’, aanvullende opleiding tot verslaggever.
- beschrijving: geef hier een korte beschrijving van de opleiding
- opleidingsinstelling: wordt automatisch getoond
- status: als een bepaalde opleiding niet meer gegeven wordt, kan deze op ‘niet actief’ gezet worden. Er kunnen geen deelnemerslijsten meer opgeladen worden. Als de erkenning van een opleidingsinstelling wordt ingetrokken, zet het VEKA de status op ‘niet actief’.
- registratierol: doelpubliek van de opleiding: energiedeskundige type A.
- Stap 3
- Op de startpagina vindt u onder ‘Mijn opleidingen’ een overzicht van de door uw opleidingsinstelling aangemaakte opleidingen.
- Hier kunt u de gegevens van de opleiding wijzigen en de deelnemerslijsten opladen.
Deelnemerslijst opladen in de Energieprestatiedatabank
- De opleidingsinstelling laadt enkel de deelnemers van de opleiding, die voldoen aan de voorwaarden zoals vastgelegd in de erkenningsaanvraag van de opleiding, op in de Energieprestatiedatabank. Dit zijn de deelnemers van de opleiding die het getuigschrift van de opleiding krijgen.
- Bovendien kan het getuigschrift van de opleiding enkel uitgereikt worden aan de deelnemer die alle e-learnings (te volgen op een tijdstip naar keuze) gevolgd heeft of aan de deelnemer die minstens 80% van de opleidingsonderdelen van fysieke of online lessen op vastgelegde tijdstippen bijgewoond heeft.
- Pas nadat de opleidingsinstelling de gegevens van de deelnemers van de opleiding heeft opgeladen, kunnen deze deelnemers zich inschrijven voor het examen tot energiedeskundige type A in de Energieprestatiedatabank.
- Stap 1
Vul het sjabloon voor het Excelbestand met de deelnemerslijsten(Excel bestand opent in nieuw venster) in.
Het sjabloon bevat 3 tabbladen:
Op dit tabblad moet u de algemene gegevens van de opleidingsinstelling invullen:
- naam opleidingsinstelling
- maatschappelijke zetel
- BTW-nummer (= KBO nummer, 11 cijfers zonder BE en zonder punten)
- locatie van de opleiding
- verantwoordelijke voor de opleiding.
- Naam van de opleiding:
- Zorg ervoor dat de naam exact overeenkomt met de naam die u hebt gegeven aan de opleiding die u in de Energieprestatiedatabank hebt aangemaakt
- zie stap 1 voor hoe u dit moet doen.
- Registratierol:
- Hiermee wordt bedoeld voor welke rol de opleiding en het examen bedoeld is.
- U dient u de volgende mogelijkheid in te vullen: ‘Deskundige type A’.
- Naam van de opleiding:
- overzicht van alle deelnemers die het getuigschrift van de opleiding tot energiedeskundige type A krijgen, en de lesgever(s) van de opleiding
- 4 delen:
- persoonsgegevens:
- rijkregisternummer (zonder spaties of punten)
- naam en voornaam
- opleidingsgegevens
- startdatum: datum van de eerste dag (van het eerste deel) van de opleiding
- einddatum: datum van de laatste dag (van het laatste deel) van de opleiding
- datum getuigschrift. Let op: de datum van het getuigschrift is of mag slechts beperkt van de einddatum van de opleiding afwijken.
- lesgever (enkel invullen bij lesgevers, blanco laten bij overige deelnemers)
- indicatie lesgevers: ja
- aantal gedoceerde uren en minuten: deze uren tellen mee voor de permanente vorming voor de lesgevers
- persoonsgegevens:
- Stap 2
Klik op ‘Mijn opleidingen’ op de startpagina.
- Zoek de gewenst opleiding in het overzicht van de door uw opleidingsinstelling erkende opleidingen.
- Klik op de tweede actieknop met de paperclip.
- U krijgt een scherm te zien met bovenaan het detail van de opleiding en daaronder enkele knoppen, waarmee u de deelnemerslijsten kunt opladen.
- Navigeer via de knop ‘Bladeren’ naar de plaats op uw computer waar het sjabloon is opgeslagen
- Selecteer het juiste bestand en klik op ‘Opladen’.
Als uw deelnemerslijst niet correct werd samengesteld en dus fouten bevat, krijgt u na het opladen een rode foutmelding per verkeerde invoerwaarde.
U moet in dat geval de invulwaarde in de Excel aanpassen, het bestand terug opslaan en opnieuw doorsturen naar de Energieprestatiedatabank.
Enkel foutloze bestanden worden opgeladen op de databank.
- Als het bestand geen fouten bevat, ziet u de Excel met deelnemers in het overzicht staan.
- Op dat moment zijn de gegevens met betrekking tot de opleiding van de energiedeskundige aangevuld in de Energieprestatiedatabank.
- De energiedeskundige krijgt een automatische bevestiging van het VEKA dat de opleiding in de Energieprestatiedatabank werd opgeladen. Pas dan kunnen ze zich op de Energieprestatiedatabank inschrijven voor het (opstart)examen.