Bandingfactor en onrendabele top
De bandingfactor wordt gebruikt om het aantal groenestroom- en warmte-krachtcertificaten te berekenen.
De combinatie van de startdatum en projectcategorie bepaalt de bandingfactor, die toegepast zal worden bij de berekening van de groenestroom- of warmte-krachtcertificaten. Wilt u weten welke bandingfactor er toegepast kan worden voor uw project, bekijk dan de tabellen met de bandingfactoren.
Groenestroomproject met een startdatum voor 2013? Als het project voldoet aan alle voorwaarden voor een verlenging steunperiode op basis van een specifieke bandingfactor, kan er een bandingfactor toegepast worden bij de berekening van de groenestroomcertificaten.
Bandingfactor voor warmte-krachtinstallaties
De tabel bevat de oorspronkelijke bandingfactor per startdatum en representatieve projectcategorie.
Bandingfactor 0? Dan krijgt u geen warmte-krachtcertificaten.
Bandingfactor voor groenestroominstallaties
De tabel (in pdf) bevat de oorspronkelijke bandingfactor per startdatum en representatieve projectcategorie.
Bandingfactor 0? Dan krijgt u geen groenestroomcertificaten (voor de elektriciteitsproductie die geproduceerd is gedurende de periode dat de bandingfactor 0 was).
Voor wind- en zonne-energie zijn er ook tabellen beschikbaar met actualisaties. Werd de bandingfactor geactualiseerd? Dan kan er bij de berekening van de steuncertificaten een lagere of hogere bandingfactor gebruikt worden.
Actualisaties bandingfactor voor wind of zon
De bandingfactor voor bestaande zon- en windprojecten wordt minstens jaarlijks geëvalueerd op basis van de elektriciteitsopbrengsten. Via de tabel met actualisaties kunt u voor de representatieve projecten nagaan welke bandingfactor er voor welke periode toegepast werd of zal worden. De bandingfactor die toegepast wordt, kan zowel hoger als lager liggen dan de oorspronkelijke bandingfactor.
Verplichting bij elektriciteitsafname hoger dan 1 GWh
Gebouwen waar de elektriciteitsafname hoger is dan 1 gigawattuur per jaar moeten vanaf 30 juni 2025 voldoen aan de PV-verplichting. Een installatie die elektriciteit uit hernieuwbare energiebronnen produceert (zoals wind of biogas) kan ook ingezet worden om te voldoen aan de PV-verplichting.
Heeft u een installatie die ingezet zal worden om te voldoen aan de PV-verplichting en vanaf 30 juni 2025 (of later) in dienst zal gaan? Dan zal de maximale bandingfactor 0 zijn, als de (principe-)aanvraag voor steuncertificaten na 4 juli 2024 werd ingediend. Dit is bepaald in artikel 6.2/1.1, vierde en vijfde lid, van het Energiebesluit van 19 november 2010.
Berekening onrendabele top en bandingfactor
Om de bandingfactor te kunnen berekenen, moet eerst de onrendabele top vastgesteld worden. Zodra de waarde van de onrendabele top gekend is, kan de bandingfactor hiervan afgeleid worden. De berekening gebeurt door het Vlaams Energie- en klimaatagentschap.
Onrendabele top
Hoeveel euro per MWh groenestroomproductie of warmte-krachtbesparing er nodig is om een rendabele uitbating van een installatie mogelijk te maken wordt aangeven door de onrendabele top. Door deze onrendabele top te delen door de bandingdeler wordt de bandingfactor verkregen. De bandingdeler is vastgelegd op:
- 97 euro voor groenestroomproductie
- 35 euro voor warmte-krachtkoppeling.
De berekeningstool onrendabele top(opent in nieuw venster) (rekenmodel) wordt gebruikt om de onrendabele top voor groenestroom- en warmtekracht-projecten te berekenen. De bandingfactor kan nooit hoger zijn dan de maximale bandingfactor.
Representatieve projectcategorieën
In de evaluatierapporten worden de parameters en de berekeningsmethodiek gedetailleerd beschreven.
- Deel 1 bevat de oorspronkelijke bandingfactor en onrendabele top.
- Deel 2 bevat de geactualiseerde bandingfactor en onrendabele top.
Berekening op maat
Een berekening van de onrendabele top en de bandingfactor aanvragen van het project kan voor:
- projectspecifieke projecten (grootschalige projecten of projecten die injecteren in een directe lijn die de eigen site overschrijdt)
- verlenging steunperiode (specifieke bandingfactor).
Wetgeving
Het Energiebesluit(opent in nieuw venster) legt de representatieve en projectspecifieke projectcategorieën vast en bepaalt de berekeningswijze van de onrendabele top.
- Artikel 6.2/1.2(opent in nieuw venster) en bijlage III/1(opent in nieuw venster) voor representatieve projectcategorieën groene stroom met een startdatum vanaf 1 januari 2013
- Artikel 6.2/1.4(opent in nieuw venster) en bijlage III/2(opent in nieuw venster) voor representatieve projectcategorieën warmte-krachtkoppeling met een startdatum vanaf 1 januari 2013
- Artikel 6.2/1.7(opent in nieuw venster) en bijlage III/3(opent in nieuw venster) voor projectspecifieke projectcategorieën met een stardatum vanaf 1 januari 2013
- Bijlage III/4(opent in nieuw venster) voor verlengingen op basis van een specifieke bandingfactor met een startdatum voor 1 januari 2013.
De maximale bandingfactoren zijn vastgelegd in artikel 6.2/1.1 van het Energiebesluit.
Ministeriele besluiten bandingfactor startdatum vanaf 1 januari 2013
De bandingfactor van groenestroom- en warmte-krachtcertificaten voor projecten met een startdatum vanaf 1 januari 2013 is vastgelegd in een ministerieel besluit. In de tabel worden alle ministeriele besluiten getoond.
Begrippen certificatensteun
- Definitieve evaluatierapporten certificatensteun
- Groenestroomcertificaten
- Startdatum
- Warmte-krachtcertificaten
- Overzicht begrippen certificatensteun