Gedaan met laden. U bevindt zich op: Thema's

Thema's

De vervoerregio Leuven identificeerde 6 thema’s die samen de bouwstenen vormen van de visie in het Regionaal Mobiliteitsplan. 

  • Een actieve mobiliteitstransitie

    De focus ligt op het stimuleren van duurzame vervoerswijzen zoals fietsen, te voet gaan of het openbaar vervoer gebruiken. Andere soorten verplaatsingen worden selectief afgebouwd. We streven naar aantrekkelijke en snelle routes voor alternatieve vervoersmogelijkheden. Hoe gaan we dit doen? Door infrastructuur aan te passen en een netwerk te ontwikkelen van verschillende vervoerswijzen die toegespitst zijn op de behoeftes van de lokale inwoners.

  • Vlotte en duurzame verkeersstromen

    Het ondersteunen en sturen van verkeersstromen naar en tussen belangrijke bestemmingen in de regio is van cruciaal belang om verkeer vlot te laten verlopen. Door aantrekkelijke bestemmingen en bezienswaardigheden rond stedelijke kernen te bundelen, krijgt het openbaar vervoer en de fiets meer ruimte. Nabijheid is immers de beste mobiliteit. Het openbaar vervoer biedt mogelijkheden om grote hoeveelheden reizigers tegelijk vlot en comfortabel te vervoeren. De fiets laat korte verplaatsingen toe binnen, naar en rondom stedelijke kernen.

  • Afstemming met ruimtelijk beleid

    De link tussen ruimte en mobiliteit is cruciaal en daarom is het belangrijk om ze goed op elkaar af te stemmen. Het bundelen van aantrekkelijke bestemmingen rond stedelijke gebieden biedt dit meer kansen voor alternatieve vervoermiddelen. Zo kunnen we de openbare ruimte optimaal herinrichten om betere mobiliteitsmogelijkheden te garanderen.

  • Werken aan een mental shift

    Er wordt gestreefd naar een nieuwe mobiliteitscultuur en een grotere openheid voor het gebruik van alternatieve vervoerswijzen. Gebruiksgemak en de aanwezigheid van een kwalitatief netwerk zijn essentieel om mensen te overtuigen de auto te laten staan.

  • Aansluiten van verschillende vervoerssystemen

    Door verschillende vervoerssystemen te creëren, kunnen reizigers eenvoudig tussen verschillende opties kiezen, afhankelijk van hun behoeften, voorkeuren en de afstand die ze moeten afleggen. Door een breed scala zullen we ons efficiënter, duurzamer en met meer flexibiliteit kunnen verplaatsen. We kiezen daarbij om het STOP-principe selectief toe te passen. De prioriteit gaat eerst naar Stappen, dan Trappen, vervolgens naar openbaar vervoer en dan pas naar Personenwagens. Overstapmogelijkheden tussen verschillende vervoerswijzen zijn mogelijk door knooppunten of Hoppinpunten en logistieke hubs te gebruiken.

  • Terugdringen van vervoersarmoede

    We streven naar een inclusieve aanpak waarbij jongeren, ouderen en kwetsbare groepen toegang hebben tot kwalitatief openbaar vervoer en veilige fietsinfrastructuur. De regionale mobiliteitsvisie wil vervoersarmoede dan ook drastisch verminderen.