Lotgenotengroepen - campagne Veilig Huis
Geweld komt voor in 1 op de 3 gezinnen. Dat is nooit oké. Praat erover. 25 november lanceerde Veilig Huis de campagne ‘Je bent niet alleen’. Met deze campagne zet Veilig Huis hun lotgenotengroepen extra onder de aandacht en informeren ze slachtoffers over de kracht van contact met lotgenoten.
Geweld komt voor in 1 op de 3 gezinnen. Dat is nooit oké. Praat erover.
25 november lanceerde Veilig Huis de campagne ‘Je bent niet alleen’. Met deze campagne zet Veilig Huis hun lotgenotengroepen extra onder de aandacht en informeren ze slachtoffers over de kracht van contact met lotgenoten.
De lancering op 25 november is niet toevallig gekozen. Het valt op de internationale dag tegen gendergerelateerd geweld én de eerste verjaardag van de Veilige Huizen.
In de verschillende lotgenotengroepen van Veilig Huis vinden slachtoffers een luisterend oor en steun. Ook slachtoffers die nog geen melding hebben gemaakt van geweld kunnen er terecht, zonder enige verplichting.
Slachtoffers komen er in contact met mensen die met exact dezelfde vragen en schaamte hebben geworsteld. In vertrouwelijke kring delen ze ervaringen en leren ze dat ze er niet alleen voor staan. Zo wordt de drempel naar verdere hulp vaak iets lager. De Veilige Huizen hebben nu al verschillende groepen waar slachtoffers kunnen aansluiten, en zijn volop bezig met een uitrol over heel Vlaanderen.
Enkele reacties van lotgenotengroepen en hun deelnemers:
- “De bijeenkomsten zijn voor mij een lichtpuntje in de duisternis.”
- “Het is een unieke plek waar we ons verhaal vertellen, elkaar begrijpen en zonder oordeel luisteren.”
- “Ook al kennen we elkaar niet, er is meteen een sfeer van vertrouwen en begrip.”
- “Praten lost misschien niet alle problemen op, maar zorgt ervoor dat ik zaken beter leer plaatsen en mijn rugzakje wat kleiner mag maken.”
- “Voor mij betekent het een babbel op maat, waarna ik weer even verder kan.”
In de kijker - pers
In De Ochtend (VRT MAX)(opent in nieuw venster) sprak Pascale Franck (experte gendergerelateerd en intra familiaal geweld AJH) al over de slachtoffers en de lotgenotenwerking.
Ook getuigden enkele slachtoffers tijdens de Tafel van Gert over hun ervaringen. In Terzake sprak Lilith Roggeman (afdelingshoofd Gendergerelateerd Geweld bij AJH) ook over de campagne.
Meer informatie over de lotgenotengroepen via www.veilighuis.be.