Saaie busrit veranderde het leven van Lisabeth
Lisabeth Huysentruyt studeerde af als burgerlijk ingenieur-architect aan de Universiteit Gent. Tijdens een busrit dacht ze na over haar toekomst en zag op haar smartphone een aankondiging van de Fayatbeurs. Met die beurs kreeg ze de kans om de opleiding Construction Management and Engineering aan de TU Delft te volgen. Of hoe een saaie busrit je leven kan veranderen.
Een van mijn vriendinnen dacht op hetzelfde moment als ik aan de Fayatbeurs, maar deed uiteindelijk niet mee. Dat vindt ze nu heel spijtig. Dus ga er gewoon voor.
Toen je afstudeerde, had je niet direct de ambitie om nog een extra master te behalen.
Lisabeth: “Gaan werken of nog iets bijstuderen: ik had geen idee over mijn volgende stap, tot ik die aankondiging van de Fayatbeurs onder ogen kreeg. Ik klikte verder en ontdekte dat je dankzij die beurs aan vooraanstaande buitenlandse universiteiten kunt studeren. In de lijst met mogelijkheden zag ik de masteropleiding Construction Management and Engineering van de TU Delft. Toen ik het programma van die opleiding bestudeerde was ik eigenlijk direct verkocht.”
Toch wachtte je nog even voor je de sprong waagde?
“De Fayatbeurs was toen helemaal nieuw en zo’n aanvraag doen om in het buitenland te studeren blijft toch een sprong in het diepe. Maar het idee om die opleiding te volgen liet me niet meer los. Als ik dan toch iets zou bijstuderen, dan was die opleiding absoluut de beste optie. Bovendien helpt de Fayatbeurs je echt met de financiering. Zonder die beurs is studeren in het buitenland financieel niet haalbaar voor veel mensen. De opleiding in Delft hoort bij de wereldtop, dus besloot ik om er helemaal voor te gaan.”
Hoe verliep je aanvraag voor de Fayatsteun?
“Goed je hoofd erbij houden, is de boodschap. Je Fayatbeurs aanvragen vereist de nodige aandacht en tegelijk moet je er ook voor zorgen dat je wordt toegelaten tot de opleiding die je op het oog hebt. Het is een alles-of-nietsverhaal: zonder beurs geen opleiding. En zonder opleiding geen beurs. Om te starten heb je minstens 2 aanbevelingsbrieven nodig van proffen uit je vakgebied. Die vond ik vrij snel, maar omdat de Fayatbeurs helemaal nieuw was, moest ik wel goed uitleggen wat de bedoeling was.”
Ook een essay schrijven stond op het programma.
“Dat klopt, over mijn leiderschapskwaliteiten. Dat was voor mij misschien wel de grootste uitdaging, want om dat essay te schrijven moet je kritisch naar jezelf kijken en aantonen dat je de gevraagde leiderschapskwaliteiten hebt. Ik sprak veel met vrienden en familie over hoe ik mijn essay zou kunnen benaderen. Ook van het International Relations Office van de Universiteit Gent kreeg ik ondersteuning.”
Van de Fayatstudenten wordt verwacht dat ze Vlaanderen vertegenwoordigen in hun gastland. Hoe pak je dat aan?
“Ik sta in contact met de Vlaamse Diplomatieke Vertegenwoordiging hier in Nederland en ik ben aanwezig op evenementen die ze organiseren, samen met een andere Vlaamse Fayatbeurshouder die in Delft studeert. Daarnaast ben ik actief in een internationale studentenvereniging, waarbij we vaak culturele activiteiten organiseren. Ook dan vertegenwoordig ik Vlaanderen met de lokale bieren en versnaperingen. Maar mijn rol als ambassadeur gaat veel verder dan dat, vind ik. Voor mijn opleiding werk ik veel samen met bedrijven. Zo gingen we recent op studiereis naar Panama. Ik zat toen in de commissie die de reis organiseerde en was verantwoordelijk voor de bedrijfsrelaties. Dus nam ik contact op met bedrijven uit de Vlaamse bouwsector, zoals de Denys en Jan De Nul Group.”
Welke tips heb je voor studenten die ook denken aan de Fayatbeurs?
“Gewoon doen. Waag de sprong. En begin er op tijd aan, want er komt toch heel wat werk bij kijken. Laat je ook goed omringen door mensen die je constructieve feedback willen geven. Laat je essay nalezen door verschillende mensen en sta open voor feedback. Ga ermee aan de slag en herwerk je tekst. Maar mijn allergrootste tip is toch: ga er gewoon voor. Een van mijn vriendinnen dacht op hetzelfde moment als ik aan de Fayatbeurs, maar deed uiteindelijk niet mee. Dat vindt ze nu heel spijtig.”
Wat is voor jou de grootste meerwaarde van de Fayatbeurs, buiten de financiële steun?
“Er gaat toch wel een nieuwe wereld voor je open. Letterlijk in het buitenland. Ook in Vlaanderen zelf krijg je veel netwerkmogelijkheden. Als student of alumnus van het Fayatprogramma krijg je regelmatig uitnodigingen, bijvoorbeeld voor evenementen zoals de Future Generations Conference. Je krijgt dus enorm veel mogelijkheden om te netwerken.”