3 Vlaamse STEM-talenten via Frankrijk naar Singapore
Na hun studies in Vlaanderen wilden Lukas Van Remoortel, Matejo Kempenaers en Arend Kloeck hun technische kennis aanvullen met een businessopleiding. Dankzij de Fayatbeurs doen ze dat aan de internationale businessschool INSEAD. Eerst een semester in Fontainebleau bij Parijs. En vanaf maart 2025 met al hun medestudenten in Singapore.
‘Technische kennis combineren met businessinzichten, en het liefst in een heel internationale context. Dat is wat we zochten bij Fayat.’
Willen jullie jezelf eens kort voorstellen en je studieachtergrond beschrijven?
Lukas Van Remoortel: “Ik studeerde informatica aan de KU Leuven, waar ik zowel mijn bachelor als master heb behaald. Mijn interesse was altijd al om mijn technische kennis aan te vullen met zakelijke en financiële inzichten. Vandaar mijn keuze voor INSEAD met zijn internationale reputatie, want ik wilde ook graag nog een jaar in het buitenland studeren.”
Matejo Kempenaers: “Ik heb een master in Mobility and Supply Chain Engineering, ook behaald aan de KU Leuven. Toen ik destijds een studie moest kiezen, twijfelde ik tussen handelsingenieur of burgerlijk ingenieur. Het is dus burgerlijk ingenieur geworden, maar met deze master-na-master vul ik mijn economische kennis aan.”
Arend Kloeck: “Ik ben aan de KU Leuven afgestudeerd als bio-ingenieur met een specialisatie in cellular and genetic engineering. Net zoals Lukas en Matejo wil ik mijn technische kennis combineren met businessinzichten, en het liefst in een heel internationale context. Daar leent INSEAD zich perfect toe.”
Hoe kwamen jullie bij de Fayatbeurs terecht en waarom kozen jullie voor INSEAD?
Lukas: “Ik kende mensen die eerder aan INSEAD gestudeerd hadden en die positieve ervaringen deelden. En het programma en de rankings zijn heel overtuigend. Ik heb me ongeveer gelijktijdig kandidaat gesteld voor de Fayatbeurs als voor INSEAD. De school heeft zelf ook studiebeurzen, maar die ondersteunen maar een deel van het inschrijvingsgeld. De Fayatbeurs omvat het inschrijvingsgeld én leefkosten. Dat drukte financiële zorgen over mijn jaar in het buitenland meteen de kop in.”
Matejo: “Voor mij lag het helemaal nog niet vast dat ik in het buitenland wilde studeren vanwege het dure prijskaartje. Ik was zelfs al op zoek naar werk en aan het solliciteren toen ik een advertentie voor de Fayatbeurs zag. Het was pas toen ik uitgenodigd werd voor het interview voor de Fayatbeurs, dat ik me kandidaat ben beginnen te stellen voor businessschools in het buitenland. INSEAD was mijn eerste keuze, juist omdat de nadruk hier ligt op een wereldwijd netwerk.”
Arend: “INSEAD staat internationaal hoog aangeschreven en het programma beslaat 2 continenten. Dat was voor mij doorslaggevend, want in de biotech is innovatie een heel internationaal gegeven. En mijn interesse in de Fayatbeurs dateert al van de lancering van de beurs zelf. Mijn moeder stuurde me toen een screenshot van een krantenartikel, en ik dacht toen al: dat is iets voor mij.”
Een aspect van de Fayatbeurs is ook dat je Vlaanderen in het buitenland vertegenwoordigt. Hoe pakken jullie dat aan?
Arend: “We zijn alvast begonnen met het meest voor de hand liggende: een Belgian Beer Tasting voor onze medestudenten. (lacht) Maar we plannen natuurlijk ook professionelere initiatieven. We willen bijvoorbeeld iets organiseren om bij onze klasgenoten in de kijker te zetten hoe Vlaanderen aan business doet over de landsgrenzen heen. Vlaanderen en Frankrijk hebben immers al een hechte economische band.”
Lukas: “Dankzij het netwerk van Fayat hebben we al contact gelegd met de diplomatieke vertegenwoordiging van Vlaanderen in Frankrijk. Een goed voorbeeld van een plek waar we zonder de Fayatbeurs nooit zomaar zouden zijn binnengewandeld. De beurs helpt ons niet alleen om Vlaanderen te vertegenwoordigen, maar ook om een netwerk op te bouwen in een internationale context.”
Wat waren de grootste uitdagingen bij jullie kandidatuur voor de Fayatbeurs?
Arend: “De grootste drempel is volgens mij de Vlaamse bescheidenheid. Jezelf als ‘uitblinker’ zien is niet vanzelfsprekend, ook al voldoe je aan de criteria. Maar het proces draait minstens evenveel om je persoonlijkheid en je motivatie als om je academische resultaten.”
Matejo: “Je moet jezelf goed kunnen verkopen zonder arrogant te worden. Mijn tip aan studenten die zich kandidaat willen stellen, is: vraag feedback aan anderen om het juiste evenwicht te vinden tussen zelfvertrouwen en bescheidenheid. En waag het er gewoon op. Nee heb je, ja kun je krijgen.”
Lukas: “Het schrijven van de essays was ook een uitdaging. Je moet over jezelf schrijven, je leiderschapspotentieel laten zien en je ambities verwoorden. Zelf vond ik het moeilijk om die onderwerpen uiteen te trekken in 2 essays in plaats van 1.”
Hebben jullie al een idee wat de toekomst brengt na dit jaar in het buitenland?
Matejo: “Ik heb al een job als consultant in Brussel bemachtigd. Het heeft bij mijn sollicitatie zeker geholpen dat ik de naam INSEAD kon laten vallen. En nu heb ik de mentale rust om me volledig te richten op mijn studie, zonder te moeten denken aan sollicitaties.”
Lukas: “Ik mik ook op een carrière in consulting, met een nadruk op technologie. Consulting is een goede manier om kennis te maken met verschillende sectoren zonder al een definitieve keuze te moeten maken. Hoe ik precies aan mijn carrière ga beginnen? Dat weet ik nog niet, maar het netwerk en de kennis die ik hier opdoe, openen zeker deuren.”
Arend: “Mijn doel is om in de farma- of biotechsector te werken, mogelijk in een managementpositie. Een andere piste is private equity en op die manier investeren in innovatieve bedrijven. Op lange termijn hoop ik me op te werken in een bedrijf dat aansluit bij mijn achtergrond.”