Aanvraag van een bindende schatting (ABS)
Als u een aangifte van nalatenschap indient, moet u daarin ook de waarde van de onroerende goederen opgeven. Dat is niet altijd eenvoudig. Om u daar bij te helpen, kunt u aan de Vlaamse Belastingdienst een gratis schatting vragen voor onroerende goederen in België. Die schatting is bindend voor de Vlaamse Belastingdienst en zal gebruikt worden voor de berekening van de erfbelasting.
Wat is een aanvraag voor bindende schatting (ABS)?
Als u een aangifte van nalatenschap indient, moet u daarin ook de waarde van de onroerende goederen opgeven. De waarde daarvan schatten is niet altijd eenvoudig en er is een stevige financiële implicatie aan verbonden.
Om u hier bij te helpen, kunt u aan de Vlaamse Belastingdienst een gratis schatting vragen. Deze schatting is bindend voor de Vlaamse Belastingdienst en zal gebruikt worden voor de berekening van de erfbelasting.
De Vlaamse Belastingdienst maakt voor zijn schattingen onder meer gebruik van een econometrisch model. Dat model laat toe om een indicatieve waarde te bepalen op basis van een heel aantal reële verkoopprijzen van vergelijkbare onroerende goederen. De eigen schatters van de Vlaamse Belastingdienst valideren de zo geraamde waarde en stellen die bij in functie van de specifieke kenmerken en eigenschappen van het onroerend goed waar u de schatting voor vraagt.
Voorwaarden
U kunt alleen een bindende schatting aanvragen:
- voor onroerende goederen die in een aangifte van nalatenschap opgenomen moeten worden, voor overlijdens vanaf 1 april 2019, en voor de Vlaamse erfbelasting
- voor onroerende goederen die in België gelegen zijn (Vlaanderen, Brussel, Wallonië); het kan niet voor buitenlandse onroerende goederen
- als u dat tijdig doet:
- vóór dat de aangifte van nalatenschap ingediend is
- vóór dat de aangiftetermijn verstreken is; u kunt een bindende schatting ook aanvragen tijdens de verlenging van de indieningstermijn en bij een zogenaamde “nieuwe gebeurtenis” (bijvoorbeeld een vonnis) die volgt op een nalatenschap.
Aanvraagprocedure
Download het aanvraagformulier, vul het in en bezorg het aan de Vlaamse Belastingdienst
- Om een bindende schatting aan te vragen, vult u het formulier in dat u onderaan deze pagina vindt. Dat ingevulde formulier bezorgt u aan de Vlaamse Belastingdienst
- digitaal via ‘Mijn dossier - aanvraag bindende schatting(opent in nieuw venster). Bij deze aanvraag via ‘Mijn dossier’ kan u extra informatie toevoegen die nuttig is voor de schatting. Volg daarvoor de stappen hieronder. U mag het formulier niet doorsturen via het gewone contactformulier.
- met de post, gericht aan het adres dat op het formulier staat.
- Alle erfopvolgers die een bindende schatting willen, moeten een aanvraag indienen. Aanvragen kan samen op één formulier of elk afzonderlijk.
- De Vlaamse Belastingdienst bevestigt de ontvangst van die aanvraag binnen 15 kalenderdagen.
- De schatter kan het nuttig vinden om ter plaatse een bezoek te brengen. Geef dus zeker uw juiste contactgegevens door bij uw aanvraag.
- U ontvangt het resultaat van de schatting onder de vorm van een gemotiveerd verslag.
- Stap 1
Volg de link naar het beveiligde ‘Mijn dossier - aanvraag bindende schatting’(opent in nieuw venster), of gebruik de knop helemaal rechts bovenaan deze pagina.
- Stap 2
Meld u aan met een digitale sleutel (via eID of itsme)
- Stap 3
- gegevens van de overledene
- het adres waarop u de correspondentie wil ontvangen
- de gegevens van de aanvragers
- Stap 4
Stuur onmiddellijk bij uw aanvraag foto’s en andere informatie van het te schatten onroerend goed mee; zo zorgt u ervoor dat die informatie niet extra opgevraagd moet worden.
- Stap 5
U krijgt een overzicht van uw aanvraag; onderaan klikt u op [bindende schatting aanvragen]
- Stap 6
U krijgt een bevestiging dat uw aanvraag succesvol werd verstuurd
Veelgestelde vragen
Bezwaar tegen de schatting
Als u niet akkoord gaat met de schatting:
- kunt u na ontvangst van het aanslagbiljet voor de erfbelasting een gemotiveerd bezwaarschrift indienen binnen de normale bezwaartermijn.
- kunt u in bepaalde gevallen een ambtshalve ontheffing vragen. Meer informatie hierover vindt u terug in standpunt 20024.